Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Mgm bizi mevsim normallerinin altında gösteriyordu haftalık tahmininde ama gel görki adam akıllı bi şey olmadı, sınırda kalan sahillerimize doğru düzgün kar yağışı olmayan durum ile karşılaştık, serin geçtiği için öyle çıktı, şimdi şubat ilk hafta mevsim normallerinde gösteriyor bakalım yağmur yağar mı

  • Bu kış 2021 kışının Trabzon olarak aynısı,

    Ne yapalım yapacak birşey yok

    Kar ikonu koyar mgm ama yer yer olarak kapsama girer,

    Kar ikonu koydu trabzona da illa merkeze kar yağacak anlamına gelmiyor. Ama yarın saatlerinden itibaren rüzgar yönü Akçaabat için güzel. Kar yağışı olacaktır

  • Dün gece A Haber yayınına Adil Tek bağlandı.

    Batı Avrupa üzerinde yüksek basıncın ısrarcı olacağını, ülkemize soğuk akışının Şubat'ta da devam edeceğini, özellikle ikinci hafta daha büyük bir hareketlenme olacağını söyledi. Uzun vade adına iyi bir analiz mühendisidir, görüşlerinin böyle olması, beni de mutlu etti, doğru yolda olduğumuzu düşündürdü.

  • Hocam bu geceden itibaren bize de yağış var mı ?


    Gréy

    Alçak basıncın konumu modellere göre ufak farklılıklar gösteriyor Sinop'a çok yağış veren de var az yağış veren de ortalamasını alırsak Samsun'un doğusundan Giresun'a kadar yağış yoğun bunun etrafındaki şehirlerde nispeten daha zayıf. Ancak kıyılarda sıcaklık sıkıntısı çekmeyecek tek şehir sizinki :) Siklonun çok kenarında kalmazsanız 5-10 cm işten bile değil.

  • Dün gece A Haber yayınına Adil Tek bağlandı.

    Batı Avrupa üzerinde yüksek basıncın ısrarcı olacağını, ülkemize soğuk akışının Şubat'ta da devam edeceğini, özellikle ikinci hafta daha büyük bir hareketlenme olacağını söyledi. Uzun vade adına iyi bir analiz mühendisidir, görüşlerinin böyle olması, beni de mutlu etti, doğru yolda olduğumuzu düşündürdü.

    hocam bu kış Batı Avrupa'nın 2014 gibi oldu aralık ayına iyi başlayıp devamı kötü gitti hatta kasım hariç sonbaharı da kötü geçirdiler diye hatırlıyorum bizim 2013-2014 sezonun ikizi gibi.

  • hocam bu kış Batı Avrupa'nın 2014 gibi oldu aralık ayına iyi başlayıp devamı kötü gitti hatta kasım hariç sonbaharı da kötü geçirdiler diye hatırlıyorum bizim 2013-2014 sezonun ikizi gibi.

    Hocam uzun zamandır Azor'un hangi şartlarda batı Avrupa'yı mesken tuttuğuyla ilgili çalışıyorum. Pasifik yükseği, Aleut alçağı ilişkisi, buna bağlı olarak Doğu-Batı Amerika basınç durumu, ve yine bağıntılı olarak güçlenen Bermuda yükseği ile Azor yükseği arasında oluk oluşumu, Azoru batı Avrupa'ya taşıyor. Ama gel gör ki ne Enso'da, ne pna. Ao ,nao da, ne mjo da, bu durumun oluşmasına sebep olan ana sebebi bulamadım.

    Bulduğum tek şey, mjo bölgesinde konvektif yükselimin Avusturalya kuzeyinde oluştuğu aşamaların, yani faz 6-7-8 in pasifik yükseğinin konumunu etkiliyor olması, dolayısıyla kelebek etkisi sonucu, zincirleme oluk-sırt oluşumlarının Azoru batı Avrupa'ya atıyor olması.

    Bence ülkemizin kaderini etkileyen şeyler kutuplarda değil, tropik bölgede gizli.

    Ama dersen ki net bir sebep sonuç ilişkisi bulup ispatlayabildin mi, hayır.

    Kendi adıma en önemli gelişme, pasifik-aleut ilişkisini kullarak 15-20 günlük orta vade tahmininde gelişme kaydetmiş olmam.

    Yanlız bence her sonucun bir sebebi vardır. Bu sebebi bilimsel bir biçimde ispatlayabilirsek, neden Avrupa'nın berbat, bizimse güzel bir kış yaşadığını, ileriki yıllarda da ne zaman nasıl yaşayacağïmızı da tahmin edebilir hale geliriz.

  • Trabzon adına geçen seneki gibi olacağını kesin bir dille işaret eden arkadaşlar ne kadar mantıklı konuşuyorlar, aralık ayında yağan karda sürpriz yapan da Trabzon değil miydi? Az biraz takip etmemin sonucunda atmosferin çoğunlukla kesin konuşmadığına kanaat getirdim, burada çok iyi analiz yapan bilgili insanlar var onlara göre benimki çok düşük kalır tabii ki ama bence öyle gözüküyor yanlış konuşuyorsam cevabını verirsiniz zaten.