23-25 Ocak Karadeniz'de Oluşması Beklenen Sıcak Çekirdekli Siklon

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Var. Siklon Marmara'da tekrar güçlenebilir, UKMO ve birkaç model de bu ihtimal üzerinde durmuş. Özellikle Yalova ve Bursa'nın kuzey kıyıları dikkatli olmalı.

    Hocam Çatalca merkez ve Silivri faydalanır mı güneyde kalıyo cünkü merkezler tam sınırda gibi gözüküyor daha çok kuzeye etki edicek galiba

  • tahminci hocam geçen sene şubat sisteminde buna benzer bir şey oluşmuştu ve sabah saatlerinde çok yoğun bir kar görülmüştü 5-15 cm arası bir örtü de oluşmuştu ama tabi ki bu biraz farklı şu anda yağışın konumu da net değil biliyorum ama Fatih için aynı ihtimal yine var mıdır sizce ? yine bir 6-12 saat içerisinde 5-15 cm kar görebilme ihtimali olursa konumum adına çok güzel olur çünkü hava-kars323

    hava-kars323 hava-kars323 <3 DEK Candır Gerisi Yalan <3 hava-kars323 hava-kars323


  • Quote from emremtl

    Muhtemel oluşan sıcak çekirdekli ab nin rotasi İğneada açıklarından boğaz hattına doğru ve oradan Karasu tarafına doğru tahmin edilmekte. 24 ü sabah ve öğle saatlerinde Avrupa yakası açıklarından geçerken Avrupa yakası batısına ve boğaz hattina daha fazla yağış pompalayacak gibi. Fakat Kütleler güneye kadar ulaşır mı takip etmek gerekecek. Sıcak çekirdekli ab alanı Anadolu yakası kuzey sahilleri ve Kandıra Karasu tarafına kıyının hemen dibinden ilerlemesi durumunda Dekler Anadolu yakasına öğleden sonra daha fazla yağış verecek ve kütleler güney ilçelere kadar inecektir. En başından verileri incelediğimde düşüncelerim bu şekilde . Fakat rotanin yönüne göre değişkenlik göstermesi muhtemeldir.



    Hocam ben sizin söylemiş olduğunuz senaryolardan 2. sini yanı yukarıda İstanbul sayfasında paylaşmış olduğum tahminimi olasılık olarak daha yüksek görüyorum. Ayrıca bir sorum olacak . Olası hareketinde Karasu Sakarya taraflarından tekrar gücünü biraz yitirmiş olsada kuzeybatılı dönüş hareketinde Anadolu yakasının tekrar daha fazla yağış alması ihtimaller içerisinde midir ?

  • 22 Ocak Cumartesi Öğle Güncellemeleri Analizi:

    SKIRON (GFS bazlı model, sabah güncellemesi)


    084.zoomprec.png


    SKIRON modeli siklonu doğudan indirmiş, fakat bu büyük ölçüde GFS'den ileri geliyor.


    ICON-EU Öğle Güncellemesi


    forum.havaforum.com/attachment/136017/forum.havaforum.com/attachment/136016/

    forum.havaforum.com/attachment/136019/



    ICON-EU siklonu İstanbul üzerinden vermiş.

    forum.havaforum.com/attachment/136021/


    Bu senaryoda yazımda anlatacağım gibi rüzgar hamlelerine dikkat edilmeli.


    Siklonun ve arkasında bıraktığı konvektif kararsızlığın ilerleyişi ile beraber İstanbul'un batısından başlayarak zamanla İstanbul geneli ve Kocaeli'nde kuvvetli kar yağışları görülmekte.

    forum.havaforum.com/attachment/136030/forum.havaforum.com/attachment/136029/



    ICON-EU siklonun Marmara'da da tekrar aktif olacağını göstermekte:

    forum.havaforum.com/attachment/136015/


    forum.havaforum.com/attachment/136026/


    Bu sebeple Bursa da siklondan etkilenmiş oluyor.


    UKMO Öğle Güncellemesi


    forum.havaforum.com/attachment/136031/

  • UKMO devamı:


    forum.havaforum.com/attachment/136036/forum.havaforum.com/attachment/136035/


    UKMO siklonu biraz daha batıdan İstanbul'a sokuyor. Siklonun konumu itibariyle özellikle İstanbul'un batısı ilk aşamada kuvvetli yağışlar almakta.


    forum.havaforum.com/attachment/136041/


    UKMO'da siklon yine Marmara'da yeniden güçlenmekte.


    forum.havaforum.com/attachment/136043/


    Bu sebeple yağıştan Balıkesir, Bursa ve Yalova da nasiplenecektir. Aynı şekilde Balıkesir üzerinde de şiddetli rüzgar hamleleri var.


    forum.havaforum.com/attachment/136045/

  • tahminci hocam bilgiler için teşekkürler. Mezosiklon kocaeli sakarya düzce tarafından inebilir mi, böyle bir ihtimal var mıdır? Eğer inerse eskişehir'in kuzey ilçelerine kadar inebilir mi? DEK gibi midir bu mezosiklon, yolda erir mi?

    31 Aralık 2014

  • Genel itibariyle ya SKIRON/GFS'nin verdiği senaryo, ya da UKMO/ICON-EU'nun verdiği senaryo modellerce irdelenmiş.


    Model çıktılarından elde ettiğim izlenimleri anlatmak gerekirse,


    1. Toplam yağış miktarının İstanbul özelinde yakalar arasında değişiklik göstermesini beklemiyorum.


    Siklonun giriş konumu ile yağışın ilk kısmını alan bölgeler değişiklik gösteriyor olsa da, siklonun arkasında bıraktığı konvektif kararsızlık alanı her bölgenin yağıştan ya önce ya da sonra etkilenmesini sağlıyor. Aynı şekilde siklonun rüzgarı güneyli yöne küçük ölçekte döndürmesi Anadolu Yakası'nın güney kıyılarında sürpriz Marmara kaynaklı nem taşınımına ve DEK yağışlarına sebebiyet verebilecektir.


    2. Şayet siklon batılı inerse, Marmara'da tekrar güçlenecektir. Bu, Balıkesir-Bursa-Yalova bölgesinin de etkilenmesini beraberinde getirecektir.


    3. Siklonun genel etkilerine bakılacak olursa, çok kuvvetli gökgürültülü yağışlar görülmesi muhtemeldir. Bunun yanı sıra 100 kilometre saat üstü rüzgar hamleleri görmek çok yüksek ihimal. Uçabilecek cisimler güvenliğe alınmalı, çatı uçmalarına, soba zehirlenmelerine karşı azami dikkat gösterilmeli. Siklon sırasında görüş neredeyse sıfırlanacaktır. Vapur iptalleri, otoyol kapanmaları, trafik kazalarına karşı mümkün olduğu şekilde seyahat içeren işler iptal edilmeli.


    Önceden de söylediğim gibi büyük ölçekli modeller bu siklondaki hareketlilikleri tam olarak görememektedir. Siklonun göründüğünden bir nebze daha kuvvetli olma ihtimali mevcuttur. Sınırlı alan modellerinin menziline ise yeni girmektedir. Benim çıkardığım WRF gibi sınırlı alan modellerini de takip edeceğiz.

  • Kocaeli'ni yazmamışsınız,nasıl olur?

  • Hocam peki bu deklerin guneye inmeme gibi bir ihtimali var mı 700hpa rüzgarı düşük dediler?