23-25 Ocak Karadeniz'de Oluşması Beklenen Sıcak Çekirdekli Siklon

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Elinize sağlık hocam. Anladığım kadarıyla anadolu yakası daha çok akşamki deklerden etkilenecek?


    Şilede bekliyoruz 👏🏻

    hayır öle demiyo

    Evet, ilk ve ikinci aşamada Bermuda kısmı nasiplenecek, akşama doğru doğulama ile DEK'ler Anadolu Yakası'nı etkileyecek. Fakat miktar olarak bence Avrupa Anadolu'yu geçebilir.

    hayır siklondada anadolu etkilencek batıdan doğuya doğru gidicek belkş 5 10 cm az alırız

  • Özet ve genel bakış:


    Yarın sabah saatlerinde il genelinde şiddetli DEK sağanakları görülecektir. Öğle saatlerinde ise siklonun dönüş hareketi ile. ilin kuzeydoğusu (Şile civarı) dışında çok kuvvetli-şiddetli kar yağışları ve batı kesiminde kuvvetli rüzgarlar görülecektir. Öğleden sonra ilin doğusunda hafif-orta kuvvette DEK sağanakları görülürken en batı sınırda şiddetli kar yağışı devam edecektir. Bu yağışı çok kuvvetli rüzgar takip edecektir. Akşam saatlerinde ise yağış batıda azalacak, siklonun arkasında bıraktığı kararsızlık bölgesi şiddetli DEK bantlarını Boğaz kesimine ve ilin daha doğularına doğru devam ederek taşıyacaktır.


    Tehlikeler:


    1. Yarın sabah ve öğleden önce il genelinde, öğleden sonra batı kesimlerde, akşam ise doğu kesimlerde görülecek yağış, toplam yağış bakımından birkaç günde beklenecek yağışları saatler içerisinde bırakacağından yolların kapanması, tuzlama çalışmalarının yetersiz kalması ve görüşün faaliyetleri imkansız kılacak seviyelere inmesi mümkündür. Trafik her halükarda felç olacaktır, şiddetli yağış bantlarının işe gidiş ve iş çıkışı saatlerine denk gelmesi durumu kötüleştirecektir. Aslında toplam yağış olarak bakıldığında bir kış karlı sistemi için normal miktarlar olmasına rağmen yağışın bu kadar kısa sürede gerçekleşmesi hayatı olumsuz yönde etkileyecektir.

    2. Özellikle ilin batı kesimlerinde görülmesi beklenen kuvvetli rüzgarlar, tipiye ve isimlerin uçmasına, çatı uçmalarına, kesintilere, maddi hasara ve soba zehirlenmelerine sebebiyet verebilecektir. Azami dikkat gösterilmesi mühimdir.

  • O zaman şöyle yorumlarsak yanlış sayılmaz değil mi ? Mgm siklonik hareketi karadenizde bekliyor ve istanbul’un sadece kuzey kesimi etkisinde olacağını düşünüyor. Umarım yanılırlar

  • Bursa nasıl olur hocam?

    Siklonun bıraktığı kütleler Bursa'ya giderken Marmara'dan da güç alıp varacaklardır. Yalova ve Bursa'nın kuzeyinde de şiddetli yağışlar görülmesi mümkündür. Siklonun tekrardan Marmara'da gelişmesi ihtimali var fakat bunu takip ederek görebileceğiz.

  • O zaman şöyle yorumlarsak yanlış sayılmaz değil mi ? Mgm siklonik hareketi karadenizde bekliyor ve istanbul’un sadece kuzey kesimi etkisinde olacağını düşünüyor. Umarım yanılırlar

    Dediğim gibi büyük ölçekli modellerin siklonik dönüş hareketini tam görebildiklerini düşünmüyorum. "Kütleler" güneye indikçe doğuya doğru yön alarak kıvrılacaklardır.