İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Avar)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • O yağış senaryolarını gördükten sonra şunu diyim avrupa yakası tamamen hayal kırıklığı hic düzelir diye düşünmeyin çünkü imkansız sistem başında biraz gorucez birde pazar 5 cm yagarsa öpüp başınıza koyun ondan sonraki günler kuru soğuk sistemin kaymağını iç bölgeler bati ve orta karadeniz yiyecek korkum o ki sistem dahada doğulayabilir malesef trend bu

  • Biri sap biri saman. Her inanç grubunu aynı kefeye koyamazsın. Yanlış yaklaşım

    Elbette zaten onu yanlış örnek olarak verdim ben yoksa dediğim gibi dayanaklı her çıkarım güzeldir. İnanca saygı duymamak değil zaten konu ben istiyorum ki genel olarak buna da şükür deyip kenara çekilmeyelim (hava olaylarıyla ilgili değil tabi söylediklerim ona müdahale edemeyiz. Genel olarak dokunabileceğimiz değiştirebileceğimiz geliştirebileceğimi şeylerden bahsediyorum)

    Havayla ilgili de şu an şükretmekten yana olmama sebebim daha iyisini kovalamak umut etmek için değiştiremesek de, kar yağdığında elbette olandan mutlu olacağız Yapacak şey yok

  • yeni arkadaşları tenzil ediyorum da özellikle yıllardır burada bulunan arkadaşlara bir sakin olun demek istiyorum :)

    sistem takibi yaparken iki çıktıya göre ooo efsane geliyor ooo muazzam, bu akşamki çıktıyla artık garanti olur diyip yine tek bir çıktıya göre de yine kazık yedik battık bittik vs. yorumlar yapılıyor.

    modeller (ecmwf ve ukmo başta olmak üzere) son 48-72 saatte son derece tutarlı, 108-144 civarında genelde uzak çıktılar vermeyen, 168-240 aralığında takibe değer çıktılar üretir. Bol yüksek basınç ve kolay bir sinoptik hakimse 15-25 günlük bölgesel tahminler bile genellikle doğru görüntü verir. öncelikle modellere tutarsız-rezalet-takip etmeyin gibi yakıştırmalara gerek yok. model eldeki veriyi süper bilgisayarlar aracılığıyla işler ve muhtemel 20-30-50 senaryoyu hazırlar. eğer sadece bu modellere bağlı hava tahmini yapılacak olsa bilgisayardan başka veriye ihtiyaç olmazdı.

    üretilen çıktıyı yorumlayıp muhtemel durumları, muhtemel değişimleri tahmin etmek ve tartışmak ise bizim yaptığımızdır. bilgi alışverişidir, beyin fırtınasıdır, tahmindir, hobidir. bunu yaparken tek bir çıktıya göre yapmamak gerektiğini hep atlıyorsunuz. mesela bu akşam öğlene göre değişen şey, orta vadede yaşanan altı üstü 100km AB hareketidir. bunun getirdiği değişim uzun vadenin farklı sonuçlanmasına ve "bir çok parametrenin uygunluğu ile oluşan kar birikiminin" değişmesine yol açtı. bu modeli tutarsız yapmaz ve bize kazık attı yapmaz.

    sistemi yorumlamak gerekirse uzun süreli ama sınırda soğuklar (kıyılarda kar birikimi oluşması için) bulunan bu sistemde, soğukların sınırlı olması ve muhtemel 2 tane AB olduğu için tahminler son ana kadar değişime uğrayacaktır. kar haritaları pembeli renklerde de olsa gri de olsa, hepinizin alışık olduğu gibi şehrimiz beklenmedik yağışlar üretecektir. yüksek seviyedeki ciddi soğuma (-40'a varan değer) sebebiyle doğru rüzgar şartları oluştuğu anlarda yine hesaplamadığımız birikimler olacaktır. bunun yanında ilk AB ile alacağımız kar yağışından bir örtü alsak da kıyılar adına tatmin edici olacağını düşünmüyorum. Sistem sonuna kadar da şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki, en kötü şartlarda bile kıyılarda 10cm yükseklerde de 20cm birikim "en az" oluşacaktır.

    vade yaklaştıkça ve sistem başladıkça daha doğru ve detaylı tahminlerde bulunuruz.

    umutsuzluğa kapılmamak ve havada uçmamak için herkese tavsiyem ise tek bir çıktıya bel bağlamak ve detayları konuşmak yerine, sisteme genel hattıyla bakmanızdır. herkese iyi bekleyişler dilerim :)

  • Beyler huzura doğru programına dönücek konu yakında 😂

    Bilime inanan bilime inansın, Allaha inanan Allaha inansın salın birbirinizi.

    Ama neticede, meteorolojinin son geldiği durum, verilere dayanarak yapılan bir tahmin mi? Evet peki sürekli tahminler üzerinden yürüyerek kayıplar için birbirimizi kırmaya değer mi? Değmez. Yapmayın etmeyin. Sarılalım öpüşmeyelim korona var.

  • Helal olsun hocam çok güzel açıklamışsınız.

    :gun_bandana: 2022 MART EFSANESİ :hfyeni (29):

  • Bu yorumu çok beğendim. Daha iyi açıklanamazdı. Tebrik ederim hocam 👏👏

  • O yağış senaryolarını gördükten sonra şunu diyim avrupa yakası tamamen hayal kırıklığı hic düzelir diye düşünmeyin çünkü imkansız sistem başında biraz gorucez birde pazar 5 cm yagarsa öpüp başınıza koyun ondan sonraki günler kuru soğuk sistemin kaymağını iç bölgeler bati ve orta karadeniz yiyecek korkum o ki sistem dahada doğulayabilir malesef trend bu

    Bir kere de olumlu bir şey yazsan ölür müsün be kardeş? İlk efsane sistemde karlarla ne oldu MuratGuzel yazacağım.

  • herkeze teşekkür ediyorum şu trol kişisine cvp yazmıyorsunuzya hepinizi alnınızdan öpüyorum helal olsun

    çatla inş


    dedim ama yazdınız yapma hocam gelme bu oyuna

  • O kadar güzel yazmışsınız ki elinize sağlık. Bende bir pozitiflik geldi. :)

  • Biri sap biri saman. Her inanç grubunu aynı kefeye koyamazsın. Yanlış yaklaşım

    Kardeşim biz buraya dini nasihat almaya gelmedik. Forumda vakit geçirip, model takip edip, hava olaylarını anlayıp öğrenmeye çalışıyoruz. Burda herkes belli bir yaşta kendi kararını verip istediği şeye inanıp istediği gibi yaşayabilir. Bu kadar dayatmacı olmayın artık.