İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Avar)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 1929....

    2.5 ay boyunca karın kalkmadığı bir kış. Merkezi yerler'in 150 cm yükseklerde ise 3 metrelerin olduğu bir yıl. 100 yılda değil belki 1000 yılda denk gelir böyle bir kış. Ama tabi ki böyle bir kışın faturası şu şartlarda inanılmaz ağır olur. Ama kar delisi olarak insan istiyor işte. 😊

  • 2.5 ay boyunca karın kalkmadığı bir kış. Merkezi yerler'in 150 cm yükseklerde ise 3 metrelerin olduğu bir yıl. 100 yılda değil belki 1000 yılda denk gelir böyle bir kış. Ama tabi ki böyle bir kışın faturası şu şartlarda inanılmaz ağır olur. Ama kar delisi olarak insan istiyor işte. 😊

    Dünya gözüyle böyle bir sistemi biz görmeyiz kolay kolay hatta hiç görmeyiz gibi birşey

  • 2002 de sabah herkes yola çıkmıştı hava açık. Ama meteoroloji uyarmıştı. Bazı servisler yolda yakalandı. Bazıları geç kalınca yola çıkmada evde kalanlar olmuştu.

    3 saatte Kadıköyde diz boyu kar olmuştu. 1-2 güne bir şey kalmamıştı. 15 gün tatil edilen bir sene hatırlamıyorum. 2004 de ara tatile gelen kar olmasın o :)

    olabilir en az 1 hafta oldu ama 2. hafta ara tatile denk gelmiş olabilir.. yalan olmasın..

  • Arkadaşlar farkındaysanız geçen Cuma'dan beri neredeyse her gün öyle veya böyle kar yağışı gördük, görmeye de devam edeceğiz. Bu kış gerçekten çok uzun zamandır beklediğimiz bir kıştı, geçtiğimiz senelerde o kadar çok kazık yedik ki şu anın gerçekliğini bile tam olarak idrak edemiyoruz, ütopik geliyor. Bu kadar sene üstüne böyle geçen bir kış gerçekten ilaç gibi geldi, şehrin aslında kar için ne kadar potansiyeli olduğunu bize hatırlattı.

  • Beni en çok umutlandıran neredeyse tüm modellerin Şubat ayının başı için benzer fikirde olması. Sistemi ECMWF, GFS, JMA, Icon, GEM hepsi fikir ayrılıkları olsa da görmüş durumda. UKMO vade yetmiyor ancak o da benzer ilerliyor

  • 87'yi, 2004'ü filan dibine kadar yaşamış bir kar delisi olarak, her karlı sistem öncesinde modeller dışında takip ettiğim bir diğer şey de baraj doluluk seviyelerindeki değişim.


    Geçtiğimiz yıl Şubat ayında gerçekleşen, bu yıla göre tırt seviyesinde diyebileceğimiz karlı sistem bile baraj doluluk oranlarını (erimeler, yer altı sularının katılımı vs. tamamlanınca) %15 civarı artırmıştı. %40 gibi seviyelerden %55'lere çıkmıştı İstanbul su rezervleri.


    Bu sistemin başlangıcında (21.01.2022) yaklaşık %53 seviyelerinde idik. Dünkü büyük yağış dışında, bizim şehir içerisinde az miktarda aldığımızz sikolonik yağış ve dek geçişleri günlerinde (cuma-cumartesi-pazar) radardan takip edebildiğim kadarıyla İstanbul'un su rezervlerinin en önemli kısmını teşkil eden Ömerli, Terkos, B. Çekmece, Darlık gölleri sürekli iyi dek bantlarına denk geldiler.

    Bu takibi yapmanın şöyle psikolojik bir faydası da var : Şehrin bir kısmı kara gömülürken biz güneş topladığımızda (örneğin dün gün boyu bri Kadıköylü olarak ben), en azından Büyük Çekmece'nin, Terkos'un aldığı yağışlara sevinmiş oluyorum, psikolojiyi biraz dengeliyor, tavsiye ederim.


    Dün zaten özellikle Avrupa Yakası'ndaki göller çok iyi bir birikim yaptılar, gece de Ömerli ve Darlık sürekli iyi yağış aldı. 10-15 gün sonra sonuçlarını daha iyi görebiliriz ama geçen seneki sistem 10-15 puan arası bir katkı yaptıysa, bunun oldukça bereketli bir katkı olacağını tahmin ediyorum.

  • Beni en çok umutlandıran neredeyse tüm modellerin Şubat ayının başı için benzer fikirde olması. Sistemi ECMWF, GFS, JMA, Icon, GEM hepsi fikir ayrılıkları olsa da görmüş durumda. UKMO vade yetmiyor ancak o da benzer ilerliyor

    Şubat başında görünen bir sistem mi var?


    Mesajlarım sanırım alt alta oldu modlardan özür diliyorum:)

  • En az 20 baz yapacağını düşünüyorum.