İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • kky olmasa bile dek kestiği anda erir tamamı 17 şubat öğleden sonra ile 19 şubat öğlen arası dekler kesse dahi rıhtım dahil sıfırın altıındaydı birikim oluyordu bu ull düzceden girerse belki kurtarabiliriz biraz

    Artık orası sürpriz olacak:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • bende tam tersi 2m sıcaklıklarını beğendim yağış anında düşüş olacaktır ayrıca çoğunlukla kar sınırında gözüküyor mesela 108 saati vermişsin 66 dan başlayıp 96 ya kadar yağsa ben razıyım 10-15 cm kar alırız yeterki yağış olsun

    çok baba bir sistem beklemiyoruz zaten bi açılış olsun bi kar görelim ben razıyım

    inş kuru soğuk çekmeyiz çok üzülürüm

  • Dewpoint sıcaklığı Çarşamba öğleden Cuma gecesine kadar -1 ila -7 arasında dolaşacağını varsayarsak yağış kky'e çevirmez sadece birikim olmaz diyebiliriz en azından kıyılar için.


    Çarşamba Öğleforum.havaforum.com/attachment/129556/


    Cuma Gecesi

    forum.havaforum.com/attachment/129557/


    İki resim arasındaki saatlerde dewpoint -1 ila -7 arasında dolaşıyor.

  • Bu büyük bı değişim değil mi hocam? Düne nazaran bence çok.

    Ull koparan bi tık daha fazlaydı dün akşam ama ben ull derdinde değilim artık ull kopartmayıp biraz daha batılı inerse daha iyi hale gelir. 21-22 senaryo az bir sayı değil nerdeyse yarı yarıya diyebiliriz. Ecmwf Öğle güncellemesi paylaşılırsa 3 gibi bakarız tekrar batılama trendi devam ediyormu diye.

  • Ull koparan bi tık daha fazlaydı dün akşam ama ben ull derdinde değilim artık ull kopartmayıp biraz daha batılı inerse daha iyi hale gelir. 21-22 senaryo az bir sayı değil nerdeyse yarı yarıya diyebiliriz. Ecmwf Öğle güncellemesi paylaşılırsa 3 gibi bakarız tekrar batılama trendi devam ediyormu diye.

    Batılama trendi.modellerde yeterki bı yerden başlasın ecmwfde dün geceden beri bu başladı öğlen ben batılamanın devam edeceği yönündeyim

  • Biz sabah sistem çözülür derken halen çözülmüş değil. 500dam'da aşşağı yönlü senaryolar gözüküyor ana çıktı 14'ü için 850hpa olarak en sıcak senaryolardan birisi. Sapma haritasınıda bırakıyorum öğlen biraz daha batılaması muhtemel bu görüntülere göre.

    graphe_ens3ypq7.php.gif


    graphe_ens3ydn2.php.gif


    EEM1_96bag6.GIF

  • Eldeki veriler henüz bölge tahmini için yetersiz olsa da bu tip sistemlerde genel olarak nasıl bir beklentide olmalıyız üzerine bir tahmin yapmak istiyorum.


    Cephe yağışı için, Çatalcanın köyleri ve Kayışdağı, Aydos gibi çatılar haricinde yağışın önemli kısmını kar alabilecek ve o sırada önemli birikim yapabilecek yerler olacağını sanmıyorum. Akşam güneşlenmenin bitmesi ve soğuk girişinin artmasıyla önce Bermuda dediğimiz 150-250 rakımlı Avrupa yakasının yüksek kesimleri, daha sonra Ümraniye Çekmeköy ve Beykoz yükseklerinde örtü oluşmaya başlayabilir. Bu bölgeler haricinde cephe yağışıyla örtü oluşmasını beklememeliyiz.


    DEK yağışları başladıktan sonra cephenin de çekilmesiyle nem düşer ve şartlar il geneli için uygun hale gelir. Bu noktadan sonra "ull veya sarkan soğuğun ineceği konuma göre" bantların vurma olasılığının yüksek olduğu konumlarda 5-10cme varan örtü oluşmasını bekleyebiliriz.


    Özetle cephe geçişinde sulu kar ve kky konusunda çok fazla şikayet dönebilir ve umutsuzluk çokebilir, ancak zaman geçtikçe tüm ilin güzel bir kar yağışı göreceğini bekleyebiliriz :)