Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ocak ayı yağış raporuna bakan oldu mu? Günlerce yağan kar mevsim normalleri kadar yağış yapmamış.Nasıl oluyor?Kapanan yollar,tatil olan okullar,yollarda kalan araçlar ne oldu? Şanlıurfada yüzde 60 azalma diyor.Ne olacak Urfa'nın hali?

    Yağışlar yetersiz Urfayı bilmiyorum ama Mardin ovasında toprağın 40 cm altı kupkuru.

  • Ocak ayı yağış raporuna bakan oldu mu? Günlerce yağan kar mevsim normalleri kadar yağış yapmamış.Nasıl oluyor?Kapanan yollar,tatil olan okullar,yollarda kalan araçlar ne oldu? Şanlıurfada yüzde 60 azalma diyor.Ne olacak Urfa'nın hali?

    yağış haritaları mm cinsinden hesaplanır, ve bu değer kar yağışlarında eğer yağan kar lapa ya da sulu değilse çok daha düşük ölçülür. bölgemizin batı kesimi yeteri kadar saf kar aldığı için haritada sorun yok. önemli olan kuraklık haritası. şöyle örnek vereyim :


    bu tablo elazığın sıcaklık, yağış ve kar kalınlığı değerleri. 18-19 ocakta 18,5 mm yağış, eksili sıcaklık değerlerinde ortalama 49 cm birikim yapmış. o gün nem oranı diğer şehirlere nispeten daha düşük ve kar taneleri de küçüktü. öyle aman aman memlekette kıyamet koptu, göz gözü görmüyor havası yoktu gayet normal bir şiddette ara sıra kuvvetlenerek sakin bir şekilde aralıksız yağmıştı.

    26 ocak gecesine bakılırsa 12.4 mm yağış, sıfıra yakın sıcaklıkta ortalama 12 cm birikim yapmış. o gece yağan kar yoğun sis eşliğinde ve lapa yağıyordu, yağışın şiddeti artmayana kadar yere düşen kar eriyordu.

    forum.havaforum.com/attachment/144634/


    bu tablo ise adıyamanın. yağış miktarı bakımından elazığla aralarında uçurum var. fakat ölçülen birikim hemen hemen iki şehirde de aynı. bunun sebebi kuzeydeki dağların ve atatürk barajının etkisiyle sıcak hava ve yüksek nem. o günlerde çok şiddetli kar yağışları hatta kimi bölgelerinde tipi görülmüştü ve adıyaman tam anlamıyla kara teslim olmuştu. yağış %100 nem, sıcak hava ve iri tanelerle gerçekleştiği için ölçülen milimetre de yüksek olmuş.

    forum.havaforum.com/attachment/144635/

    Valla kayısı bu sene yanabilir gibi geliyor bana çünkü hava çok ılık gidiyor

    şubat bitmeden bir soğuk hava dalgası yememiz lazım, yoksa bizim memleketler ilkbaharda çok sıkıntılı. ecmwf 20 si için tunceli-bingöl-elazığ hattına güzel kar vermiş bakalım gün geçtikçe ne olacak. aynı şekil malatya ve çevresine de vermiş. sonrası için de 850hPa, nem gibi değerlere bakılırsa bir kaç gün sisli olma ihtimali çok yüksek.

  • Hocam günlerce yağan kar dediğin en fazla 20 30 mm olsun Urfa için, bu da gayette yolları kapatır okulları tatil eder. Ama Ocak ayında sadece bu kadar düşük yağış almak her açıdan yetersiz.

    Gaziantep'te 18 den 30 u na kadar yağdı.Daha yeni yeni caddelerdeki en son kar tepeleri belediye ekipleri tarafından sökülüp taşındı.Yani uzun süre de yerde kaldı.4 gün kar tatili tarihinde olmamıştır.Cumartesi karne almaya 4 öğrenci gelebildi sadece 18-19 kar yağışından dolayı.15 senedir bu kadar yoğun ,günler süren ve yerde kalan kar görmedim..Diğer bölgelerde de son 50 yılın en yoğun kar yağışı haberleri okuyunca bu ay rekor beklerken böyle bir rapor hayal kırıklığı oldu.Yani rapor mu yanlış acaba diye düşünüyorum zaten 15 Şubat ta yayınladı ocak ayı raporunu zaten.

  • Doğrudur, Aralık ayı da bölgenin batı kesimleri için iyidi ama Urfa, Diyarbakır,Mardin yine ortalamayı mevsim normallerinin altına çekmişti.

  • 13-14 günde 3 kez yoğun kar yağışıyla uyandım , 1 kez orta şiddet 2 defa ise hafif kar yağarken uyandım ocak ayında . Bir daha böyle bir şey görür müyüz önümüzdeki 1-2 yıl içinde belli olur . Belki daha iyi olacak . Hep daha kötüye gidicek diye bir şey yok ne de olsa . Ama çok güzeldi be ...

  • Arktik bölgede sıkışan soğuk , güney enlemlere inme senaryolları deniyor.

    Jet akımlar çok önemli takibe değer bir dönem bize göz kırpıyor. Gefs senaryo ort gidikçe güzelleşiyor.

  • Gfs hala tam oturmadı sistemin merkezi orta karadeniz olabilir. Bu akşamki ecmwf çıktısında çok güzel şeyler görebiliriz. Yüksek bu kadar çok ülkeye sokulmaz diyorum. Ülke sistemi olma duasıyla.

  • ecm yine bölgeye kar yağmur ne varsa vermiş hatta sağlam vermiş, elazığ çevresine verdiği kar azımsanmayacak derecede. yine bir gecede uçmasa bari, kar uçsa da olur yeterki yağış uçmasın

  • Şubat ayı şu ana kadar olabildiğince kötü hem sıcaklık hem yagış acısından şubatın son haftasına girmek üzereyiz yagışlar güzel görünüyor buna kar yagışıda eşlik edecek gibi duruyor 25 şubattan sonra harika bir sistem alma ihtimalimiz cok yüksek bölgenin tamamı icin yogun kar ihtimali görünüyor mart ayının ilk 2 haftası şubatın ilk 3 haftasının acısını cıkarabilir sonbahardan tekrar kışa giriş başlıyor beklentim cok yüksek şubat son hafta ile martın 15 ne kadar cok güzel şeyler olma ihtimali var

  • Bi bitseydi bu Şubat arkadaş bari kış ayında değiliz deriz.

    şubat şubatlığını yapmıyor maalesef, bugün burası 12 dereceye kadar çıktı. inanın kuru soğuk yememiz bu durumdan çok daha iyi olurdu en azından doğa canlanmazdı. martta gelecek her türlü soğuk zararımıza olacak