GFS-ECMWF-UKMO YORUMLAMALARI (Ocak 2022)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • şu model sonunda azor yukarı kafa atsa iyice, iskandinavya uyansa akdenizde ab patlasa tüm soğukları çekse. Gerçi şu iki söylediğim şey aynı anda nasıl olacak bilmiyorum ama hayal işte neyse ne kadar güzel olurdu. Ama son sözü ecmwf söyleyecektir yine, görelim bakalım kim kime benzeyecek kim fantezici

    İzmit 5 günlük hava durumu

    tahmin-show-2.aspx?m=KOCAELI&basla=1&bitir=5

  • 384 ün özeti solda 1050 mb ile azor sağda 1045 mb ile sibirya ortada su şişesi :D yatın uyuyun ya yalan dolan bu gfs :) 300 lü saatlerden itibaren azoru 1050 mb ye çıkarıyor görecez bakalım bu rakamlara ulaşacak mı?

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • uzun süre soğuk tarafta kalacak olmamız çok iyi sistemler silsilesi gelmesi fikri heyecan verici şubatta da bu şekilde devam etmesini temenni ediyoruz gfs uzun vade ne kadar hayal olsada ana fikir olarak beğenilesi

  • Ecmwf biraz daha iyi tabi onu biliyoruz fakat mettoffice update yaptı en son ukmete dediğim gibi çözünürlüğü 10km oldu. Gfs modeliyle aynı kefeye koyamayız 120.saat performans sıralamalarındada hep Ukmo 2.dir. Gfs'nin veri toplama kabliyetlerinin ileri seviyede olması sonucu değiştirmiyor performansı rezalettir ben ona bakarım. 48.saati hiç bir kuvvet bana unutturamaz onu sildim tamamen Gfs ile ilgili birşey duymak istemiyorum isteyen konuşsun takip etsin.

    Bir sistemden model silinmez. Amerikan hükümeti boş yere NCEP'ten o kadar paralar akıtmıyor. GFS en başarılı model değil evet. Ve evet GFS şu an en az 5 yıl geride UKMO ve ECMWF'den. Ama bu ona hiç bakılmaz anlamına asla gelmez. GFS hala JMA, GEM gibi modellerden üst kefede.

  • Bir sistemden model silinmez. Amerikan hükümeti boş yere NCEP'ten o kadar paralar akıtmıyor. GFS en başarılı model değil evet. Ve evet GFS şu an en az 5 yıl geride UKMO ve ECMWF'den. Ama bu ona hiç bakılmaz anlamına asla gelmez. GFS hala JMA, GEM gibi modellerden üst kefede.

    Bir sisteme tek özel olarak düşünme ben 2012den beri model takip ediyorum neyin ne oldugunu hangi modelin basarili hangisinin daha başarisiz olduguna kendi ülkemiz adına agırlıkli olarak 50 kere en az sahit oldum. Gfs modelinin diger modellere göre yani ukmo,ecmwf hatta gemde dahil başarisiz oldugu ortada tek bir kazık degil ilk 60.saat icinde ciddi sistemlerde kafadan 4-5 aklımda kalan bu sayı büyük ihtimalle daha fazla başarisizlik mevcutki bunlar dedigim saatler aralıgındadır. Gem modeline gecen sene olması lazım, update geldi güncellemeler yapıldı bence oda gfsden daha başarılı hatta bunu yabancilarin model basarı oranlamasındada görmüstüm burayada atmiştım silinmistir büyük ihtimalle forumda kayıp oldugu icin, Gem konusunu yabana atma yani.. Dedigin gibi hiç bakılmaz anlamı çıkmayabilir ama bu kış icin bakmayı şahsen düşünmüyorum anca bir sistem garantileşir 24.saate girer ozaman yagış icin haritalarından faydalanırım. Kandırılmak isteyen takip edebilir herkezin kendi düşüncesi sonuçta saygı duyarız.

  • Bir sisteme tek özel olarak düşünme ben 2012den beri model takip ediyorum neyin ne oldugunu hangi modelin basarili hangisinin daha başarisiz olduguna kendi ülkemiz adına agırlıkli olarak 50 kere en az sahit oldum. Gfs modelinin diger modellere göre yani ukmo,ecmwf hatta gemde dahil başarisiz oldugu ortada tek bir kazık degil ilk 60.saat icinde ciddi sistemlerde kafadan 4-5 aklımda kalan bu sayı büyük ihtimalle daha fazla başarisizlik mevcutki bunlar dedigim saatler aralıgındadır. Gem modeline gecen sene olması lazım, update geldi güncellemeler yapıldı bence oda gfsden daha başarılı hatta bunu yabancilarin model basarı oranlamasındada görmüstüm burayada atmiştım silinmistir büyük ihtimalle forumda kayıp oldugu icin, Gem konusunu yabana atma yani.. Dedigin gibi hiç bakılmaz anlamı çıkmayabilir ama bu kış icin bakmayı şahsen düşünmüyorum anca bir sistem garantileşir 24.saate girer ozaman yagış icin haritalarından faydalanırım. Kandırılmak isteyen takip edebilir herkezin kendi düşüncesi sonuçta saygı duyarız.

    GEM çoklu ölçek modeli. Batı Atlantik ve Kuzey Amerika'da çok yüksek çözünürlüğü var. Fakat dünyanın geri kalanında düşük çözünürlüğü var.


    GFS ECMWF'ye göre açıkça daha başarısız. Ama o kadar da aşırı farklı bir şekilde değil. 72 saatte GFS ısrar ediyorsa bir şeyde gayet de olabilirliği vardır. GFS'nin 384h tahmini de bir ihtimaldir. Boş zar atmaktan daha yüksek doğruluğu vardır sonuçta.


    Matematiksel sistemde mesela ECMWF'nin 0.5 ağırlığı varsa GFS'ye de en az 0.3 vermek gerekir. Geri kalan 0.2 ağırlığı diğer modellere dağıtırsınız.