Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • bir sorum olacak burası daha tanıdık diye soruyorum benim diğer hesabıma geçmek istiyorum epostasını biliyorum ama şifresini bilmiyorum ne yapmalıyım ?

    Samet abiye yazarsan yardımcı olur kardeşim

  • Kısaca değerlendirelim.

    Uçuk senaryolar beklenti yaratıyor, o yüzden daha makul senaryo gördüğünüzde hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.

    Ama durum öyle değil.

    Bu akşam daha ayağı yere basan ve daha iyi modellemeler gördüm modellerde ve sevindim.

    Gfs'de ilk atak belirginleşmeye başladı ve beklediğim gibi yüksek rakım sistemi. Muhtemel 850 hpa değeri -5 civarı. Daha da güzeli, ikinci atak tarihi de belirmeye başladı, 21-24 Ocak arası gibi. Bu muhtemel sistem, sahilleri de mutlu edebilecek.

    Ecmwf 168, 15 Ocak rakım sistemini onaylar görüntü verdi. Sinoptik akışı, 21 Ocak sahil sisteminin sinyalini verdi.

    Özetle bu akşam mutlu uyuyacağım. Sizde öyle yapın. Arkanıza yaslanın. Gözlükleri takın. Ay ortası 400 rakım üstünün şovunu izlerken, çok daha güzel bir sistemin takibine başlayacağız. Şimdilik 8) 8) 8)

    Ay ortasından sonrası için şarjörleri doldurun rk223_kgigf-12351

  • Bakalım 21 ocak ve sonrası kıyı kesimleri için iyi olur inşallah boş geçmemesi süper olurdu hocam Kadir Emre de twit atmış o da şubattan çok umutlu olduğunu yazmış böyle yazmış doğu karadeniz kıyaları için sağlam kar bekliyor musun şubat ayında bekliyorum dedi

    forum.havaforum.com/attachment/128363/

    2 Mal editiert, zuletzt von Ashez ()

  • Gulf Stream sıcak su akıntısı olarak özellikle 2000'li yıllardan sonra sıcaklığının artmaya başladığını görüyoruz. Bunun nedeni elbette ki her şeyin başı olan ''küresel ısınma'' :) AMOC (Atlantik Meridyen Devirme Sirkülasyonu) Atlantik Okyanusu'ndaki okyanus akıntılarının genel örüntüsüne deniyor. Buzullar tarafından gelen soğuk su akıntılarının buzulların erimesi ve havaların ısınmasıyla sularının eskisi kadar soğuk olmaması, sulara karışan tatlı sularla birlikte güneye inince tekrar inip kuzeye çıkarken dolaylı olarak daha fazla ısınmasına ve buharlaşma miktarının artmasına neden oluyor. Bilmem anlatabildim mi ama bu da güneyden gelen Gulf Stream'in daha fazla çok ısınmasına ve böylece İzlanda'nın eskiye nazaran daha kuduruk halde olmasına sebep oluyor :) 80'li yıllardaki modellere baktığımızda İzlanda'nın çok daha zayıf olduğunu bu yüzden Kutup ve Sibirya ataklarının daha kolay gerçekleştiğini görüyoruz. https://www.wetterzentrale.de/…hp?map=1&model=noaa&var=1

    gulf-stream-collapse-temperature-anomaly-northeast-coast-united-states


    Ancak bu ısınmanın dengesizlikleri de ortaya çıkardığını zaman zaman Gulf Stream'in akış hızını minumuma indirerek Avrupa genelinde çok sert sistemlere sebep olduğuna da şahit oluyoruz. Son yıllarda ülkemizde dahi ya herru ya merru durumu oluşuyor. Ortalama bir kış, yaz, bahar diye bir şey kalmadı ya aşırı sıcak ya aşırı soğuk (ama genelde sıcak) ile hiç görülmemiş seller, fırtınalar, hortumlarla uğraşıyoruz.


    La nina, ao-na0-pna, mjo, iod vs. daha değinecek çok konu var ama yazıyı daha fazla uzatmaya gerek yok belki başka bir zaman. DoquKaradeniz28 hocam bir ricada bulunmuş elimden geldiğince katkıda bulunmaya çalışırım ama iş hayatı, özel hayat derken zaman kalmıyor.


    Son olarak 20 Ocak sonrası adım adım geliyor ben de geliyorum bekle Samsun 8)

    Samsun dikkat! Hafta sonu kar yağacak

  • Ecmwf'de sarmadı. 14-15 için senaryo çoğunluğu -3 civarına kümelenmiş. Sahile yaramayacağını tahmin ediyordum da, bu kadar da zayıf kalacağını düşünmüyordum. Kasım ayı denemeleri gibi.

    İnşallah olumluya evrilir. Ocak ayında -6 olmuyorsa ona sistemcik bile denemez :(