Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • bence bu saatten sonra cm tahmini zor 18 19 ocak sisteminde kimse antebe bu kadar kar yapacağını tahmin edemedi yetkililer bile şaştı kaldı antebe 10cm bile kar yağsa şu an o bile fazla hayat resmen durmuş gibi marketlerde birsey bulmak zor çöpler toplanmıyor otobüs ve tramvay doğru dürüst çalışmıyor şu saatten sonra ne yağarsa bizim için tehlike

  • İlisu barajı yüzünden kardeşim gecen yıllar çok kar aliyorduk 2 3 yıldır baraj yapılmış failiyette ve her zaman boşluk olacak ama şöyle bir şeyde var bu baraj yüzünden lapa lapa kar alırsın

    Baraj yüzünden yağış sıkıntısı olmaz tam tersi yağışa +katkısı olur. Ama önümüzdeki yıllarda sıcaklıkta sorun yaratabilir. Göl havzaları diğer bölgelere göre her zaman daha ılıktır. Örneğin, tatvan ve Bitlis. Bitlis'te her zaman sıcaklık Tatvana göre 3-4 derece daha düşüktür.

  • değerli hocalar, genelde Batman sıcaklık sorunu ile kar almazdı ama geçen sistemde ve şu önümüzdeki sistemler de yağış az gözüküyor. tüm güneydoğu kar alırken neden Batman yağışta sıkıntı yaşıyor. Mardin dağları engel oluyorsa neden önceki yıllarda engel olmuyordu? vallahi şu soru iki gündür kafamda.

    Mevcut soğuk üzerine Batman güneyden aldığı akımlarla kar alması zor. Çünkü Mardin eşiği fön etkisi yapar. Birkaç faktör var. Mesela 18-19 sisteminde soğuk hava iyice Suriye güneyine ilerlemişti. Akdenizden gelen nem kütlesi Suriye soğuk hava sahası üzerinden yükselemez ve nem yukarı katmanlara çıkamaz. Alt seviye bulutları ile taşınır. Soğuk hava bu tarz durumlarda güneydoğu Suriye sınırını fazla geçmemeli. Bu durumda güneyden bize gelecek olan nem kütlesi yukarı katmanlara taşınır ve dağları aşarak Batman Bismil gibi çukur alanlara da kar olarak iner. Diğer ihtimal AB merkezi batmana çok uzak kalmaz ise mesela şanlıurfa civarında konumlanması durumunda çekim gücü daha fazla olacak nem daha yukarı katmanlara taşınmış olacaktır. Diğer faktör kuzeyli rüzgarlar ile güneyli rüzgarların çarpışması durumunda cephe yağışlarını alması. Kısacası fön etkisini kaldıran nemi yukarı katmanlarda taşıyacak her türlü faktör olumlu olacaktır.

  • Mevcut soğuk üzerine Batman güneyden aldığı akımlarla kar alması zor. Çünkü Mardin eşiği fön etkisi yapar. Birkaç faktör var. Mesela 18-19 sisteminde soğuk hava iyice Suriye güneyine ilerlemişti. Akdenizden gelen nem kütlesi Suriye soğuk hava sahası üzerinden yükselemez ve nem yukarı katmanlara çıkamaz. Alt seviye bulutları ile taşınır. Soğuk hava bu tarz durumlarda güneydoğu Suriye sınırını fazla geçmemeli. Bu durumda güneyden bize gelecek olan nem kütlesi yukarı katmanlara taşınır ve dağları aşarak Batman Bismil gibi çukur alanlara da kar olarak iner. Diğer ihtimal AB merkezi batmana çok uzak kalmaz ise mesela şanlıurfa civarında konumlanması durumunda çekim gücü daha fazla olacak nem daha yukarı katmanlara taşınmış olacaktır. Diğer faktör kuzeyli rüzgarlar ile güneyli rüzgarların çarpışması durumunda cephe yağışlarını alması. Kısacası fön etkisini kaldıran nemi yukarı katmanlarda taşıyacak her türlü faktör olumlu olacaktır.

    hocam o zaman bu sistemde batmana bir şey beklemiyorsunuz siz

  • Pazar günü sizce adana nin hemen kuzeyinde yer alan ve rakımı 100-200 olan bir ilçede kar mümkün mü

    Ecmwf kar derinliği veriyor ama şüpheliyim

  • Pazar günü sizce adana nin hemen kuzeyinde yer alan ve rakımı 100-200 olan bir ilçede kar mümkün mü

    Ecmwf kar derinliği veriyor ama şüpheliyim

    Pazar deilde pazartesi sabaha karsi ve salı sabaha karsi beklentim var