23-25 Ocak Karadeniz'de Oluşması Beklenen Sıcak Çekirdekli Siklon

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Benim gördüğüm şu şekilde;

    UKMO ve ECMWF Kuvvetli Yağışları Şehrin tam batısında merkezliyor ve bu yağışlar tüm şehre yayılıyor.

    GFS Yağışları Başakşehir civarında merkezliyor ve tekrar yağışlar yayılıyor.

    ICON ise ECMWF ve GFS'nin tam orta noktasına kuvvetli yağışlar veriyor.

  • İSTANBUL ÜZERİNDEKİ MEZOSİKLON TAHMİNİ.


    Karadeniz üzerine gelen çok soğuk Arktik hava kütlesi sebebiyle, konvektif termodinamik mekanizmanın çalışmasıyla ve gizli ısının yukarı seviyelere taşınmasıyla sıcak çekirdek mekanizması çalışmaya başlamaktadır. Bunun sonucuda ise modeller tarafından yarın görülen sıcak çekirdekli alçak basınç alanı olacaktır.


    Yarın sabah saatlerinde uydudan açıklarda görülebilmeye başlayan oluşumun ilk ayak sesleri, saat 8-9 gibi hissedilmeye başlanacaktır. İl genelinde kuvvetli DEK sağanakları görülmeye başlanacaktır.


    Saat 11-12 gibi ise siklonik oluşum il sınırlarımıza yaklaşmış olacaktır. Şile civarında konumlanan oluşum, ilk aşamada İstanbul'un kuzeybatı kıyılarına ve güney kıyılarına kuvvetli yağışlar bırakacaktır.


    forum.havaforum.com/attachment/137331/


    Kütleler ve uydu görüntüsü, yukarıda attığım rüzgar haritası konturlarını genel olarak takip edecektir. Kütleler, ilimiz üzerine geldiğinde siklonik hareketle kıvrılarak ilerleyecek, böylece il genelinde kar sağanakları görülecektir. Bu siklonik hareketi büyük ölçekli modeller tam olarak göremedikleri için özellikle ilimizin doğu kesimlerinde yağış tahminlerini az vermektedirler. Bu noktada dikkat gösterilmesi önemlidir.


    forum.havaforum.com/attachment/137338/




    Öğleden sonra ise çekirdeğin Anadolu Yakası üzerinde konumlanmasıyla Anadolu Yakası genelinde yağışlar hafifleyecektir, fakat sağanakların devam etmesi kuvvetle muhtemeldir. Boğaz Hattı üzerinde oluşan konverjans ile kütleler orada da güçlenmeye başlayacaktır. Bunlar devam ederken ilimizin batı sınırlarında yoğun kar da devam edecektir.


    forum.havaforum.com/attachment/137339/


    Batı bölgelerde şiddetli kar yağışına sıcak çekirdekli fırtınanın getirdiği kuvvetli rüzgar eşlik edecektir. 80-90 km/sa hızına ulaşan rüzgar hamleleri görülecektir. Çatı uçmalarına, düşen cisimlere dikkat edilmelidir. Tipi şartları görüşü sıfıra çekecektir, trafiğin felç olması ve araçların mahsur kalması ihtimali bulunmaktadır.

    forum.havaforum.com/attachment/137347/

    forum.havaforum.com/attachment/137349/


    Yine bu saatlerde rüzgarın aldığı konum itibariyle Anadolu Yakası'nın güney kıyılarına Marmara'dan gelecek sürpriz hafif DEK yağışları mümkün olabilir, fakat bunu yaşayarak göreceğiz.


    Akşam saatlerinden (saat 6-8) itibaren ise yağış yavaş yavaş batıda zayıflayıp doğuda yeniden artmaya başlayacaktır. Sıcak çekirdeğin arkasında bıraktığı kararsız hava bandı DEK mekanizmasını yeniden aktifleştirerek çok şiddetli kar sağanaklarına sebebiyet verecektir. Avrupa Yakası'nın doğu kesimi, Boğaz hattı ve çevresi ve Anadolu Yakası bu sağanaklardan en çok etkilenecek bölgeler olacaktır.



    forum.havaforum.com/attachment/137346/

  • Hocam bilgileriniz için teşekkürler.bu sistemden peki Sakarya nin şansı nedir acaba

  • Hocam elinize sağlık, yine çok açıklayıcı olmuş. çok güzel ve unutulmayacak bir süreç olucak bizim için, inşallah sıkıntısız atlatırız

  • Hocam bu siklon üzerinden konuşacaksak şanslı olan yerler neresi görüntüye göre? İstanbul için de

  • Elinize sağlık hocam. Anladığım kadarıyla anadolu yakası daha çok akşamki deklerden etkilenecek?

    Evet, ilk ve ikinci aşamada Bermuda kısmı nasiplenecek, akşama doğru doğulama ile DEK'ler Anadolu Yakası'nı etkileyecek. Fakat miktar olarak bence Avrupa Anadolu'yu geçebilir.