İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Avar)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Deniz etkili yağışı en iyi anlatan videolardan biri sanırım,

    Met Office on Twitter
    “A very hot day across the whole country with temperatures widely into the thirties, with Wales having is hottest days on record. #Heatwave2022 #heatwave”
    twitter.com

  • Skiron tutarlılığı nasıl çok bilmem ama pazartesi saat 12'den sonra o da yağışı fena vermemiş (Çok fazla umut vermek istemem ama bilgilendireyim dedim)

    Elbet bir gün yine karşılacağız sizinle üşümüş ağaçlar

  • -42 -45 lik bulut 8 9 derecelik Karadenizle birleşince siklon oluşturabilir diye bir yorum okudum bir yerde. Mantıklı geliyor aradaki sıcaklık farkından dolayı. Umarım her şey çok güzel olur

  • Arkadaşlar kendi konumunuzla ilgili diyagram ve mgm tahminini neden buraya atıyorsunuz? 5 sayfa diyagram ve mgm tahmini gördüm, hemen hemen hepsi aynı zaten

  • J132-21.GIF?20-6

    Modelden bağımsız abnin bu hareketi sisteme çok fazla şey katar kar kalınlıkları 2 katına çıkar

    Hocam yapma yanarız :))

    Snow Depht / Beylidüzü

    Kara Aşık Olmak Delilik Değil bir Sevdadır...

    hava-yagmusrs23333323333hava-yagmusrs23333323333hava-yagmusrs23333323333

  • Arkadaşlar MGM Neredeyse tüm ilçelerin tahminini tek veya iki merkezden yapıyor. 39 İlçenin tahminini yani. O yüzden kendi konumunuza baksanız da büyük ihtimalle Kartal veya Atatürk Havalimanı için beklenen sıcaklık ve kar yağışı ihtimalini görürsünüz.

  • Arkadaşlar kendi konumunuzla ilgili diyagram ve mgm tahminini neden buraya atıyorsunuz? 5 sayfa diyagram ve mgm tahmini gördüm, hemen hemen hepsi aynı zaten

    Hocam yeni üye olduğumdan, öğrenmek için soruyorum. İstanbul raporlar / yorumlar başlığı olduğu için buraya attım şahsen. Başka bir yerde paylaşmam gerekiyorsa bir daha atmam. :(

  • 21-23 Ocak Arası Tahmin Analizi !

    Herkese selamlar arkadaşlar, yurdumuza kutup kökenli soğuk hava dalgası doğu Avrupa üzerinden gelişerek giriş yapacak.


    forum.havaforum.com/attachment/134704/

    Aslında sistem şehrimizde 21-26 Ocak arasında etkili olacak, lakin analizi ikiye bölmek istedim daha tutarlı olması adına. İlk analizde yarın ki cephesel yağışa odaklanacağız. Ardından Pazar günü yani ayın 23'ü deniz desteğine ve vortex ihtimaline geçeceğiz.


    Şimdi isterseniz yarın ve cumartesi günün ki duruma geçelim.


    İlk önce dew pointe bakalım, son güncel ECMWF verisine göre yarın önce saat 12-13 sularında şehrimizin batı ilçelerinde ardından da saat 14-15 sularında şehrimizin tamamında dew point 0°nin altına inmiş durumda olacak. Bilmeyen arkadaşlar için kısaca dew point nedir ? Diye bahsetmek gerekirse; yağışın cinsini belirleyen çiğneme noktası diyebiliriz. Bazen 3-4 derece de hatta 5 derecede dahi kar yağdığına şahit olmuşsunuzdur bunun sebebi DP(Dew Point)'tir.



    ECMWF'nin Dew Point beklentisi:

    forum.havaforum.com/attachment/134707/


    Rüzgâra geçtiğimiz zaman ise yarın etkin bir şekilde rüzgar karayel gözükmektedir. Karayel Balkanlar'dan getirdiği soğuğu hızlı bir şekilde yayan bir rüzgârdır. Bu neden dolayı şehrimizde yarın kara beklenilenden erken dönme olasılığı yüksektir dememiz yanlış olmaz diye düşünüyorum. 45-50km/h civarında rüzgârın karayel olması beklenmektedir.


    GFS'nin Rüzgâr beklentisi:

    forum.havaforum.com/attachment/134709/


    Şimdi dew point ve rüzgar değerlerini inceledikten sonra bizim için daha önemli olan yağışa geçelim. Yağış konusunda ECMWF modelini baz alacağım bilginize.


    Yağışa baktığımız zaman, yarın sabahın ilk saatlerinde şehrimizin batısında cephenin oluşumu başlayacak. (Yağışın cinsi yağmur olarak) hava-yagmusrs23333323333 


    forum.havaforum.com/attachment/134710/


    Saat 12 sularına geldiğimiz vakit ilk başta batı kesimlerin yükseklerinde Karayel'in de etkisi ile yavaş yavaş kky ve ardından kara döndüğünü görebiliriz. İlk gol haberleri öğlen saat 13.00 - 14.00 civarı Çatalca, Arnavutköy, Başakşehir civarından gelmesi olası durmakta. hava-kars323 :hfyeni (29): 


    forum.havaforum.com/attachment/134711/


    İkindi vaktine doğru ilerlediğimizde ise cephe doğuya doğru hareketini yapmakta olup artık Anadolu yakasının yüksek kesimlerinde de yağışın cinsinin kara döndüğünü görebiliriz. Saat 15.00-16.00 gibi Ümraniye, Çamlıca, Ataşehir, Çekmeköy gibi ilçelerden ilk gol haberi gelebilir.


    forum.havaforum.com/attachment/134712/


    Ardından gece şehir genelinde cephe yağışları kar şeklinde devam edecek. Kıyı kesimlerinde akşam saat 19.00 sularında yağışın kara dönmesi muhtemel gözükmektedir.


    forum.havaforum.com/attachment/134714/


    22 Ocak (Cumartesi) sabah saatlerinde şehrimizin batısından cephe ayrılmaya başlayacak. Öğlen saatlerinde etkisini kaybedecek.


    forum.havaforum.com/attachment/134715/



    Şimdi şuraya ayrı bir parantez açmak istiyorum arkadaşlar (Cephe sistemleri son ana kadar değişiklik göstermeleri olasıdır) 100km'ye kadar oynaması demek yağışın süresini bir hayli uzatır. Bu akşamki güncellemeler de ufak değişiklikler olabilir.


    Ayın 23'üne geçtiğimiz zaman ise dek mekanizması devreye girecek gibi durmaktadır.


    forum.havaforum.com/attachment/134716/


    Dek için Skew-T ye geçelim:


    Rüzgarlar 700hPa'ya kadar güzel gözükmekte ama 600hPa ile beraber bozmuş gözüküyor. Nemlilik değeri 1-5km arası gözükmekte bu gayet güzel haber kütlelerin gücünü arttıracak demek. TT değeri 50, K değeri ise 14 yani konvektif hareket yüksek olacak demek. Thunder Snow görebiliriz.


    forum.havaforum.com/attachment/134721/


    Dek için tekrardan vade yakalaştıkça Skew-T'ye bakacağız inceleceğiz arkadaşlar.


    Şuan için durumlar bu şekilde gözükmektedir sistemin ilk yarısı için.


    İkinci yarısında ki değerlendirme vade yakalaştıkça yapılacaktır. Yani 24-25-26 Ocak kısmı.


    Cm konusunda net bir şey dememiz mümkün değil ama en azından yüksek kesimler cephe ile 10-15cm alçak kesimler ise 5cm civarı kar alması olasıdır. Şehrin doğu kesimleri daha şanslı kar miktarı konusunda. Dek ve ardından Vortex ile beraber +20cm olabilir, onunda takibindeyiz.


    Beklentiyi en düşük bir şekilde tutarsak hepimiz için iyi olacağının kanaatindeyim.


    Verdiğim değerlerin üstünde olabilir.


    Güzel bir sistem olması dileğiyle iyi akşamlar


    Sağlıkla kalın:)



    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Sistem takibi yapmaya başladığımızdan beri en kritik güncelleme bu akşamki GFS ve ECM gibi görünüyor. Muhtemelen sistemin ilk yarısı yani 21,22,23 ocak için olan kısımda bugün olan güncellemeden sonra fazla oynama olmaz. Sistemin ikinci yarısı için de yani 24 ve 25'i yarın akşamki güncelleme çok önemli. Gfs güncellemesi yaklaşırken tüm pozitif enerjiyi göndermemiz lazım :)