Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sıcaklık düşüşü birden olacak galiba. Kıyılar 6-7 derece aralığına yeni indi.

  • Bu arada tutturunca övünüp cuvallayınca saklanmak bize yakışmaz.

    7-10 Ocak tahminim çuvalladı. Deli gibi kudurup her yere yumruk tekme kol bacak uzatan İzlanda yüzünden kuzeyden el sallayıp gidiverdi mis gibi sistem.

    Bu da bu kış tahmin performansı olarak haneme bir eksi.

    İnşallah 16 Ocak sonrasında çuvallamayız.

    Patır patır dökülüyoruz izlanda ve atlantik siklonları nedeniyle ^^ Ben hala kendime gelemedim 31-2 arası sisteminin bu kadar kötü hale bürünmesiden sonra.

  • Ayın 10-12 lerine kadar model takibini bırakıyorum. Hocalarım illa ki önemli bir durum, son dakika sürprizi olursa burada belirtirler. Bugünki aksiyondan yararlanalım ondan sonra bir süre karaları bağlarız.😃 Ehh artık bu ayın ikinci yarısını bekleyeceğiz. Ocak ayının hiçbir zaman boş geçtiğini hatırlamıyorum. İlla ki yakalarız bir şeyler.

  • Şahsen ben bu kıştan hala ümidim var nedenlerini sayacak olursam aralık ayında iyi kötü sistem almamız ve şuanda kıyı için sistem girmese bile önümdeki tepelere sistemin giriş hızı ve gösterdiği kendimce kar sisi olarak tabir ettiğim sisin geçen kışlara kıyasla bu bölgeye giren yağmur kütlesinin tepeler adına ikide iki yaptığı görüşündeyim uzman abilerimin görüşlerine göre de 20 sinden sonra sisteme açık hale geleceğimiz söylentileri de dağlar adına 3 te 3 4 te 4 gibi gözüküyor ki demek istediğim kısaca yaşadığım yerde küçüklüğümden beri kış analizi yapıyorum kendi çapımda sanki bu kış atmosferin daha müsait olduğu yönünde görüşlerim var tabi bunlar rivayet tırt da çıkabilir tamamen kendi gözlem ve düşüncem

  • Sarpuli sahil ve 10 km içi şanslı olacak her gelen sistemde. 10 km den sonrası tırt olacak, kendini belli etti. Şu içinde olduğumuz sistemde bile 900 rakımda 1 cm kar alamıyorsam gerisini siz düşünün.

    HasanBugra attığïn stratosfer haritası. 500 ve 850 hpa ile doğrudan ilişkisi yok. Bu veriden bir stratosfer ısınması olup olmadığı takip edilir. Eğer ısınma varsa darbe durumu oluşur ve ssw şartları oluşmuş olur. Şu an ihtimal yok.

  • ExcuseMe hocam, şahsi olarak tahmin hedefim hareketlenme olabilecek dönemleri tespit edebilmek. Küçük detayların sistem almamızı engellemesi, hareketlenme olduğu gerçeğini değiştirmez. İzlanda kudurmasa bal gibi tutturmuştuk :)

    Simdi 14 civarı hareketlenme var.

  • 13-15'i gibi yeni bir sistem ihtimali var gibi ama işte güçlümü olup olmayacağını kestiremiyorsun pv güçlü şuanlık o tarihlerde gözüküyor.

    BL'yi pozitife çektinmi Pozitif Nao + Blocking bize sistem getirir tabi baskınlık durumuna görede değişiklik olabilir. Kararsızlık var gözüküyor uzun vadeli senaryo kümelenmelerinde ışık var ama işte ne derece orası meçhul.

    VMU3.png


    VNoR.png

    DoquKaradeniz28 Sistem tarih aralığını bir şekilde hep olmasada az yada çok tutturuyoruz fakat önemli olan kış ayında özellikle gelecek sistemin ülkenin çoğu yerine kar yapma potansiyeli taşıyıp taşımadığıdır heleki kıyılar şuana kadar 0 çekerken. İşte o ufak tefek farklar izlanda kudurması herşeyi berbat ediyor burada yanılgıya düşüyorum şahsen. İzlanda siklonlarını kestirmek yada bu kadar güçlü olacağını tahmin etmekte insan çok zorlanıyor analoglara göz gezdiriyorum bir şekilde set çeker diyorsun sonuç ortada. 2-3 gün önce yazdığım gibi yine o tarihlerde sistem var ama yine gücünü kestiremiyorum o yüzden birşey diyemiyorum artık ama %65 ihtimalle zayıf bir sistem olacak gibi umarım yanılırım. Ama patternin değişmesi önemli artık o tarihlerdede değişmesi muhtemel 14-15-16'da ciddi birşey olmazda atıyorum 20'si veya biraz daha ilerisi olur. Sessizce 4-5 gün daha bekliyeceğim bakalım ciddi birşey görecekmiyiz o tarihlerde.

  • Ayın 10-12 lerine kadar model takibini bırakıyorum. Hocalarım illa ki önemli bir durum, son dakika sürprizi olursa burada belirtirler. Bugünki aksiyondan yararlanalım ondan sonra bir süre karaları bağlarız.😃 Ehh artık bu ayın ikinci yarısını bekleyeceğiz. Ocak ayının hiçbir zaman boş geçtiğini hatırlamıyorum. İlla ki yakalarız bir şeyler.

    2018 ocak boş 2019 ocak boş 2020 ocak boş. Boştan kastım kırıntı soğuklar en fazla havada kar. Artık ocaklar da bi işe yaramaz oldu

  • 2018 ocak boş 2019 ocak boş 2020 ocak boş. Boştan kastım kırıntı soğuklar en fazla havada kar. Artık ocaklar da bi işe yaramaz oldu

    Öyle valla o yüzden sürekli şubat diyorum ben de ilginç olarak aralıkta kar aldık işte 5 7 cmlik bir şey olsada geçen ki şubat sisteminden daha iyiydi konumum adına