İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bu Gece Ve Yarın Sabah Analiz Değerlendirme!


    Dün akşam gece geç saatlerde özellikle boğaz hattı ve Anadolu yakasında yerel olmak üzere beklediğimiz gibi DEK (Deniz etkili kar) yağışları gerçekleşti. hava-kars323 Yer yer anlık örtü de oluştu.


    forum.havaforum.com/attachment/125087/


    forum.havaforum.com/attachment/125088/


    Bu gece artık şehrimize 850hPa'da -10 girişi meydana gelecek. Akabinde sahiller de dahi yağış olması durumunda %95 ihtimal ile saf kar olarak düşeceğini gösteriyor.


    forum.havaforum.com/attachment/125089/


    DP(Dew Point)'e baktığımız zaman da iç kesimler ve boğaz hattında -2-/3, Güney ilçelerimizde ise -1/-2 aralığında olacağını gösteriyor. Yağmur yada kky ihtimali yok denecek kadar az. Yağış anında örtü bile oluşabilir sahil kesimlerde. Yüksekleri zaten söylemeye gerek yok:)


    forum.havaforum.com/attachment/125090/


    Tüm koşullar uygun, tek eksiğimiz yağış. Herkesin de merak ettiği gibi yağış ne alemde olacak?


    Öncelikle şundan bahsedelim;


    Modeller genel itibariyle DEK mekanizmasını fazla hesaba katmaz.


    Asıl olan: (Havanın sıcaklığı, izobarlar, rüzgarın katmanları, hızı, ve yönü gibi etkenlerdir).


    Verdiği yağışların üstüne (+)artısı olma ihtimali yüksektir.


    Yağışa baktığımız zaman Dek kütleleri bu gece geç saatlerde 24.00-02.00 arasında Karadeniz'de oluşmaya başlayacak gibi durmakta. Saate +/- oynamalar oluşabilir. Yağışın etkin kısımı saat 4 ile 9 arası gibi duruyor.


    forum.havaforum.com/attachment/125091/


    forum.havaforum.com/attachment/125094/


    Rüzgârın yönüne baktığımız zaman ise tam Yıldız'da. Dek'te her iki yaka içinde en olumlu olan senaryo Yıldız/Poyraz arasıdır.


    Mesala bu rüzgârın yağışı getirmesinde bir artısı (+) olabilir. Bu yüzden model çıktılarının yağış haritası DEK'ler de tam anlamı ile doğru değildir.


    forum.havaforum.com/attachment/125095/


    forum.havaforum.com/attachment/125096/


    SKET-W' ye baktığımız zaman ise gözüme çarpan bir durum var, yaklaşık yerden 3/4km yukarıda rüzgâr üst seviyede karayele dönmüş durumda. Bunun bize etkisi pek iyi olmayabilir. Bulut oluşumu neredeyse 400m civarından başlıyor. Bu durum bize kütlenin geldiği zaman göz gözü görmemesi yani yağış anında sis çökmesi ihtimalini bulundurmakta!


    forum.havaforum.com/attachment/125097/



    Kısa özet:


    Bu gece geç saatlerde yarın sabah ve gün içinde oluşacak yağışların genel itibariyle dün akşam ki yaşadığımız yağışlara göre bir tık daha geniş alana yayılması ve gücünü arttırma olasılığı mevcut.


    Kuzey sahillerin tamamı, boğaz hattının tamamı, Anadolu yakasının kuzey ve iç kesimleri, Avrupa yakanın Kuzey batı ve iç kesimleri daha ağırlıklı olmak üzere Dek konusunda şanslı gözüküyor. Tek tek ilçe saymıyorum bu sefer, çünkü daha geniş alanda olduğu için.


    Avrupa yakasının güney sahilleri ise tam sınırda diyebiliyorum maalesef. Onu anlık radar takibi yaparak anlayacağız ama tek tük birşeyler kopartabilme ihtimali mevcut.


    Anadolu yakasının güney sahilleri ise Avrupa yakasına göre bir tık daha şanslı artık ne düşerse:)


    NOT:


    Dek konusu tamamen şans işidir nereyi vuracağı belli olmaz! Kesin şu yeri vuracak diyenlerde "İtibar etmeyin!" Meteoroloji de, özelikle de DEK konusunda kesinlik yoktur. Misal dün gece 1km ile yoğun kar yağışını kaçırdım. O yüzden Piyangonun nereyi vuracağı belli olmaz:) En ufak bir sapma da dahi DEK'ler kaçabilir. Atmosferin değişken olduğunu da unutmamak gerek.


    Umarım herkes için güzel bir sistem olur.


    İyi günler herkese, kalın sağlıcakla



    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • eline sağlık hocamm gözüküyor

    Sistem kuşa döndü uçuyor 🦜

  • Yazıklar olsun cidden Avrupa yakası yıllardır çoğu sistemde şanssız 10 sistemde 2 Avrupa yakası iyiyse 8 Anadolu yakası 2 ye 8 büyük fark

    Bu kadar dramatik farkın sebebi nedir

    Rüzgar açısı mı sadece yb nin Trakya’da olup Avrupa yakasının da Trakya ya daha yakın olup yağışı hemen kesmesi midir

  • Eline koluna sağlık hocam. 8)

  • Analizi yazarken resim yükleme de bir sıkıntı olmuş. Veriler gözüküyor mu arkadaşlar?

    Bende bir sıkıntı yok hocam elinize sağlık gayet açıklayıcı ve güzel bir anlatım olmuş her zamanki gibi.


    Bu akşam cam nöbetindeyiz anlaşıldı :hfyeni (29):

  • Bırakın olsun beklentiler yüksek. Ne güzel insanlar aşkın peşine kapılmış gidiyorlar. Her aşkın sonunda bir hüzün oluyor doğal olarak :)


    Mutluluğumuzu alabilirler, umudumuzu asla.

    Bakış açısı farkı ben de ilk umutlanıp sonra üzülmek yerine beklentiyi düşük tutup sonunda daha çok sevinmeyi tercih ediyorum :) Bu arada Berkay hoca da analizinde asıl hareketlilik gece yarısından itibaren demiş akşam için fazla beklenti olmasın diye bu nedenle yazdım.