Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Vay anasını canına minnet - 5 kırıntısı dayadı bize, en zıt olduğum güncelleme, marmara Aralık ayı için son yılların en soğuk ve karlı sistemini verdi, bu tip geliş bölgemize hiç yaramaz, o yüzden bölgemiz için abuk sabuk bişey olmuş, bundan medet ummak yerine sonraki güçlü sistem nereden nasıl gelir ona odaklanalım, e o da bize gelsin sahilde kar örtüsü e hasret kaldık

  • Güya ecmf haftalık tahminde iki basıncın arasında kalıp bölgemizi şasnlı gösteriyordu, etti bize geçen senenin işini... Neyse devam daha bunlar çerez, çok güçlü sistem alacağız bölge ahalisi sağlam kar yağuşlarımız da olacak, sadece insanın sinirini bozuyor :)

  • bakın arkadaşlar şimdi burda yazarım birsürü açıklama ondan sonra adımız bölgecilik yaptıya çıkar oyüzden herkes sakin olsun herşey yolunda sistem 70 li saatlere girene kadar modeller herşeyi dener net olarak konuşmamız için önümüzdeki haftasonu herşey belli olacak oyüzden bu buraya gitti şu şuraya gitti vs. gevelemeye gerekyok.

  • Klasik şey yine. Vade uzun ama modellerin sistemi balkanlardan sokup bizim sınırda kalmamız insanın moralini bozmuyor değil sonuçta kıyılara kar her zaman yağmıyor insan da bi umut bekliyor işte

  • bize kirintilar gelmis peki kar haritalarının kıyılar adına doğruluk oranları kac acaba ben şahsen pek inanmıyorum 30 40cm lerin cirit atacağına eger ön yargılıysam özür dilerim bilgisizliğimdendir ama gecen senenin olusturdugu bir umutsuzluk var icimde

    edit umarim ulkenin dort bir yaninin da faydalanabilecegi sistemler alırız

    [Resim: TqKGBKH.gif] 2022 Mart [Resim: TqKGBKH.gif]

    [Resim: TqKGBKH.gif] 2020 Şubat [Resim: TqKGBKH.gif]

  • bize kirintilar gelmis peki kar haritalarının kıyılar adına doğruluk oranları kac acaba ben şahsen pek inanmıyorum 30 40cm lerin cirit atacağına eger ön yargılıysam özür dilerim bilgisizliğimdendir ama gecen senenin olusturdugu bir umutsuzluk var icimde

    edit umarim ulkenin dort bir yaninin da faydalanabilecegi sistemler alırız

    Gfs'nin kar haritası gerçeklikten her zaman uzaktır çok abartılıdır ecmwf'nin kar haritası daha iyi

  • Kısa bir değerlendirme:

    Ay başında 16-17 arası beklediğim sistem, 18-19 olarak gerçekleşecek. 23-24 te bir değişiklik yok.

    O zaman ne dediysem, hala aynı noktadayım, ilk sistem benimde bulunduğum 700-800 e kadar kara çevirebilecek bir sistem, ikinci sistem ise 300 den üstünü coşturur. Bir ihtimal sahiller havada görebilir, çok küçük ihtimal cıvık örtü.

    24 sisteminde, bölgemizin Ordu-Giresun yükseklerinde, bir ihtimal samsun iç kesimleri ve Amasya Tokat yüksekleri 60-70 cm leri zorlar. Çünkü güçlü soğumadan önce bu kesimler sıcak cepheden uzun süreli yoğun kar yağışı alacak. Soğuk cepheyle birlikte en az 50+ cm birikim bekliyorum. Herşey sırayla, unutmayın, son bir kaç yıldır sahiller Şubat'ta kar alabiliyor ancak. Ama bu yıl ilk kar taneleri için Ocak bile beklenmeyecek. Önce 300 rakım üstü yükünü alacak, sıra sahile de gelecek. Ne zaman mı?

    Ocak 1-10 arası ihtimal yüksek.

  • tayfunum vallahi ben yoruldum bu millete laf anlatmaktan devrelerim yandı 😄😄 insan oğlu çok sabırsız

    E normaldir hocam, anlayışla karşılamak lazım, senede 1-2 defa kar görebiliyor çoğu kişi, ülkemizin enlemi ancak buna müsaade ediyor, sevilince de vuslat için sabırsızlanıyor insanlar :)

    Ben niye sakinım peki?

    Çünkü bulunduğum rakımlar gereği çok erken kışı açıp, çok geç kapatıyorum sezonu. Misal geçen bahar son kar yağışı gördüğüm tarih( örtülük) 13 Mayıs. Bu yıl ilk kar tarihim 23 Eylül. Şöyle kabataslak bir hesapla, yanlızca yanlızca 4 ay kar görmemişim.

    E sahildekiler öylemi. En son geçen yıl Şubat'ta kar gördüler. Hala bekliyorlar. Anlayabiliyorum sabırsızlığı.

    Son olarak 24 Aralık bölgemiz adına görünenden daha iyi gelebilir. Gefs o toleransı veriyor.