Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • evet arkadaşlar modellerden ilk çalımımızı yedik yemesinede herzaman böyle olacak diyede bişeyyok bildiğimiz üzere buyıl QBO doğulu soğukların ve sibiryanın daha aktif olduğu bir sezon geçireceğimiz aşikar.keza uzun vadeli verilerde kasım ayı için ekstrem bişey beklenmiyordu zaten.sizlerden tek isteğim hersezon olduğu gibi bu senede türeyecek olan kış bitti böyle başladı böylede biter naraları atan trol lere itimat etmemenizi ricaediyorum.aksine hiçbirşeyin bittiği yok daha kışa girmedikki bitsin😊 bunların amacı sadece moral motivasyonumuzu bozmak butür oyunlara gelmeyelim burda birsürü tecrübeli hocalarımız dostlarımız var bilgi sahibi olmayanlar için bu dostlarımızı takip etmek enmantıklısı olur bizler elimizden geldiğince fikirlerimizi düşüncelerimizi tecrübelerimizi burada aktarıyoruz.ayrıca kimse üzerine alınmasın ben sadece forumda bilgi kirliliği açısından bunları yazdım herkafadan birses çıkmasın diye keza burada buişe gönülvermiş birbirinden değerli dostarımız var. bizimkisi sadece tahmin.adı üstünde tahmin bizden takdir Allah'tan😊😊

  • Hocam, şu sinoptik özelinde azorla değil oluşan güçlü İskandinav ab'si ile alıyoruz.

    aslında 16 sistemini kaybetmemizin nedeni azor adaları üzerinde a.b olmaması tayfun. sistemin ezilmesine sebeb olup kafkaslara kaçmasına neden oldu keza büyük sistemlere baktığımızda azor adalarının tam üzerinde genelde a.b vardır oyüzden azorun kendini yenileme sevdasından vaz geçmesi lazım izlanda baskısını yedikce sistem ezilir ve şansımız azalır.

  • aslında 16 sistemini kaybetmemizin nedeni azor adaları üzerinde a.b olmaması tayfun. sistemin ezilmesine sebeb olup kafkaslara kaçmasına neden oldu keza büyük sistemlere baktığımızda azor adalarının tam üzerinde genelde a.b vardır oyüzden azorun kendini yenileme sevdasından vaz geçmesi lazım izlanda baskısını yedikce sistem ezilir ve şansımız azalır.

    Katılıyorum hocam. Azor da ab olması, İtalya'da ab olmaması İzlanda güçlü olmayacak ama orda da zayıf bir ab olacak. Yani ülkemiz her yerde pamuk ipliğine bağlı. Ama Rabbim nasip edince yara yarada geliyor.

    Son olarak ben tarih verdiğimde bölgedaşlarımın o tarihe kilitlenip strese girdiğini farkettim bugün. Ben 23-24 diye tarih verdim ama bugünkü topluluk verilerine göre 25-26-27 gibi olma ihtimalini doğurdu. Oldu ki bu iki tarihtede bir şey olmadı, o zaman bir sonraki ihtimal olan tarihe odaklanırız. Bunu özellikle yeni üyeler görüyorum, o yüzden yazıyorum. Ben dedim diye sistem gelmez, sistem ihtimali vardır, o yüzden tarih vermişimidir.

    Olası uzun vade sistem tahmini yaparken, ben ao, nao, pna, mjo, gefs. Ens ve haftalık verileri harmanlar ona göre bir tarih belirlerim. Ama unutulmamalı ki, bunlarda tahmin ürünleridir ve değişime açıktır. Ben de o açığı daha önceki sinoptik tecrübelerimle ve hislerimle kapatmaya çalışırım.

    Ama onlarda yanılır, mesela daha önce Kafkaslara inen sistemlerde inen sistemin yarısının soçiden kırılıp, bölgemize inişini çok gördüm. O yüzden 16 sisteminde çok direndim. Ama bu sefer tecrübe beni yanılttı. Yeni üyelerimizin bunu bilerek takip etmelerinde fayda var.

  • bizim elimizden gelen sadece tahmin etmek olasılıkları maxsimum seviyede tutmak tayfun.gerisi taktiri ilahiye kalmış.genelde milli sistem tarihlerimizde hemen hemen sistem almışız bazı istisnalar dışında bikaç günlük ileri geri oynamalar olmuş fakat %80 sistem gelmiş.kış aylarının kendine özgün bir basınç dizilimi var kasım olsun aralık olsun ocak,şubat ve mart olsun hepsinin dizilimi farklı farklı bunlar elbet tesadüf olamaz hatta bazı büyük sistemlerin basınç dizilimi bile tıpatıp birbirinin aynısı olmuş.

  • Vallahi ben bu işlerden anlamam ama bu hava olaylarını bir merakım vardır küçüklükten beri ve zaten genç bir kardeşinizim(19). Burda sadece yazdıklarınızı,tahminlerinizi okuyarak zaman geçiriyorum. Çok güzel anlaşıp , birbirinize destek çıkıyorsunuz , birbirinizi yükseltmeye çalışıyorsunuz , yardımlaşıyorsunuz. Takdir ediyorum hepinize başarılar diliyorum. Saygılar.

  • Vallahi ben bu işlerden anlamam ama bu hava olaylarını bir merakım vardır küçüklükten beri ve zaten genç bir kardeşinizim(19). Burda sadece yazdıklarınızı,tahminlerinizi okuyarak zaman geçiriyorum. Çok güzel anlaşıp , birbirinize destek çıkıyorsunuz , birbirinizi yükseltmeye çalışıyorsunuz , yardımlaşıyorsunuz. Takdir ediyorum hepinize başarılar diliyorum. Saygılar.

    Abicim ben daha 18 im forumun en genci belkide benim 13 yaşımdan beri meteorolojiye inanılmaz ilgim var. Burda ki mesajları okumaktan ne kadar zevk alıyorum tahmin edemezsin. Aranızda olmaktan mutluyum.


    Bu arada Kasım son haftaya hazırlanalım müthiş gelişmeler görüyorum. 8)

  • Abicim ben daha 18 im forumun en genci belkide benim 13 yaşımdan beri meteorolojiye inanılmaz ilgim var. Burda ki mesajları okumaktan ne kadar zevk alıyorum tahmin edemezsin. Aranızda olmaktan mutluyum.


    Bu arada Kasım son haftaya hazırlanalım müthiş gelişmeler görüyorum. 8)

    abim en küçük galiba benim 17 yaşındayım meteorolojiyi pek anlamasam da takip etmesi çok güzel buradaki bu sıcak sohbetimsi tartışma ortamı beni kendine çekti neredeyse her gün uğruyorum sayfaya :)

    [Resim: TqKGBKH.gif] 2022 Mart [Resim: TqKGBKH.gif]

    [Resim: TqKGBKH.gif] 2020 Şubat [Resim: TqKGBKH.gif]

  • 19dan başladık 17ye kadar düştük daha düşermi acaba🤣 şaka bir yana hepiniz foruma hoşgeldiniz meteoroloji bir tutkudur bir kere yakalanırsan daha bırakamazsın benim yaşım en büyüğünüzün yaşının 2katından fazla ama hâlâ o çocukluğumdaki gibi kar yağıyormu diye sokak lambasını takip ederim bu forumla tanıştığımdan beri artık sadece sokak lambasına değil modellere de bakıyorum kendi çapımda birşeyler çıkarmaya çalışıyorum forum insana çok şeyler katıyor bir yandan birşeyler öğrenirken biryandanda güzel dostluklar kuruyor güzel sohbetlerle keyifli zamanlar geçırebiliyorsunuz

  • Ekim ayını bölgemiz kıyıları normaller civarı, iç kesimleri normallerin biraz altında yağışla kapatmış. Kışımızın bol kar yağışlı geçmesi dileğiyle. :)


    6r3fh3z.png


    dr658h8.png


    lep0gef.png

  • abim en küçük galiba benim 17 yaşındayım meteorolojiyi pek anlamasam da takip etmesi çok güzel buradaki bu sıcak sohbetimsi tartışma ortamı beni kendine çekti neredeyse her gün uğruyorum sayfaya :)

    13 yaşımda üye oldum buraya 2. senem 15 yaşımdayım :))

    burda ki çoğu kişi beni çok soru sormamla tanır özelikle başlarda hatta uyarı bile yemiştim bu yüzden ^^

  • arkadaslar ustadlar veri paylasim bölümünde bosey paylasmis biri popar vorteks ile ilgili ne demek istemis moral bozucu bisey demis

    Arktik salınım indeksi pozitif beklentisi var(AO). Güçlü zonal rüzgar beklentisinden bahsetmiş. Önce şunu belirteyim, bana göre AO ve NAO endeksleri ülkemizi direkt değil dolaylı olarak etkiler. Yani pozitif oldu şu, negatif oldu bu, nötrse böyle diye kesin bir ifade kullanılamaz. Ayrıca batılı Nao, Doğulu NAO bile etki anlamında değişir.

    Fakat genelleme yapacak olursak, Ao ve Nao'nun dalgalı seyri, yani bir pozitif bir negatif hareketi ve arada nötr olması ülkemize yarar.

    Gelelim bölgemize. Bölgemiz endeks filan takmaz, ispatı da önceki yıl Ao tarihin en yüksek pozitif rekorunu kırarken efsanevi bir sistem almamızdır.