İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar (Avar)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bir sistem ne taraftan vurduysa ısrarla o tarafta kümeleniyor, harita ne derse desin her sistem neredeyse bunu görüyoruz. Boğaz çevresi ve anadolu yakası 5 cm'den fazla kar'ı zor görür gibi..

  • arkadaşlar sayfalardır çok saçma konulu tartışmayı okuyorum. Birbirinizi kırdığınız için de çok üzüldüm, ne gerek var böyle şeylere. Sanırsınız bir oylama yapılıyor şöyle gelsin-böyle gelsin. Yok diye diye şöyle yaptınız. Kimsenin bir şey yaptığı yok ki. Nasıl gelecekse öyle gelecek, bizim buna etki etme şansımız yok. İzleyici ve yorumlıyıcı konumdayız. Firmalar da işleyici ve modelleyici konumda. Olacak şeyde kimsenin bir etkisi yok 🙂


    Adam Silivri'de oturuyor. En yakınınızdan yaklaşık 50km uzakta. Ortada bir siklonik oluşum var ve tabiki kendisine göre uygun konumu gördüğünde sevinecek. Siz Bolu'ya kar yağınca buraya yağmayinca nasıl tepki veriyorsunuz bir düşünün. Adam demiyor ki bana yağmıyor size de yağmasın. Model kendi çıktısını verince seviniyor.


    Bunun yanında çok kez batı batı batılı gibi mesajları görünce kar göremeyen veya az gören arkadaşlar da rahatsız oluyor olabilir. Bu sebeple de sayın Silivrili dostumun biraz daha dikkatli olmasını rica edebiliriz. Bu sadece bir rica olabilir çünkü Silivri de bu konunun bir bölgesi.


    Herneyse arkadaşlar hiç gerek yok böyle polemiklere. Kırmayın birbinizi kar bugün yağmaz yarın yağar. Ancak üzmek, kırmak, kızdırmak bunlar bugün kırılsa yarın birleşmez. Böyle kırgınlıklar yüzünden çok saydığım, sevdiğim kişiler gitti buralardan. Buna yenilerini eklemeyelim lütfen. Hepimizin istediği şey bir unutmayin.


    konuya dönüyorum

    Geçtiğimiz gün siklonu umarım yorumlarız yaklaşınca demiştik. Ancak modeller bile henüz fikir birliğine varamadılar. Oluşumu uydudan görmedikçe söylenenler pek bir şey ifade etmeyecek.


    Kendi gözlemlerime göre bir kaç bilgi paylaşmak istiyorum. Öncelikle bu çekirdek Akdeniz'de oluşan türden (sıcak denizin soğuk havaya karşı tepki olarak oluşturduğu), sıcak çekirdekli ve onlara göre kıyasla küçük ölçekli bir AB merkezi. (bu konuda akademik bilgiye sahip değilim 😂 tahminci hocamın söylediklerinden anladığım bu)

    Peki bu alçak basınç merkezinin en önemli özelliği ne?

    -sıcak olması sebebiyle soğukların gücünü kırması.

    -saat yönünün tersi harekette kuvvetli rüzgarlara sebep olması.

    -merkeze doğru yaklaştıkça rüzgarın zayıflaması ve merkezde (göz) rüzgarın kırılması.


    Şimdi şehrimizi düşünelim. Batıdan karaya çıkıp doğularsa ne olur? merkezin batısından uzaklaştıkça soğuklar ve rüzgar güçlenir. O bölge DEK manyağı olur. ancak çekirdeğin güneyi karasal bati-karayel ve karayel rüzgarlara maruz kalır ve yağış olmaz. Doğusu ise lodos ile küçük bı ihtimal Marmara'dan zayıf DEK alir ancak sıcaklıklar artar ve şıp şıp şıp sesleri sizi ciddi hayal kırıklığına uğratir. AB doğularken klasik bir siklonik sistem gibi en sonlarda kaliteli kar alan bir kaç yerde kar tutar gerisi isyanlarda. Bu yüzden su sıralar modellerin gösterdiği batılı senaryolar bence hayal kırıklığı oluşturur.


    En ideal senaryo bence şileye kadar usul usul gelen AB, karaya dalarken gücünü kaybedip dağıldığında olur. Anadolu yakasının kuzey kıyıları hariç tüm ilde ciddi kar yağışlarına sebep olur. Özellikle de boğaz hattında ciddi birikim yapar.


    Bu yorumu yaparken 0 bölgecilik yaptığıma emin olabilirsiniz, şuan Antalya'da kar kovaliyorum 😂