Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • KAR NİMETTİR.. ❄️🌨️☃️


    1- İnsan hayatında hava kadar değerli ve vazgeçilmez olan su kaynaklarını ve yer altı su rezervlerini, tarlaları, meraları besleyen, nehirlerin akmasını ve tatlı su kaynaklarını dolduran 'Kar'dır.


    2- Hayatımızı kolaylaştıran elektrik ve sulama için kullanılan barajlar kar suyuyla dolmaktadır.


    3- Kar yağışı ile birlikte soğuk hava azalır ve hava yumuşar.


    4- Kara ve havadaki hastalığa neden olan bir çok mikrop kar ile birlikte yok olur. Karın hem havayı hem de karayı temizleme özelliği vardır. Bir nevi yeryüzündeki mikropları öldürerek, bizi temiz bir havaya kavuşturur.


    5- Bitki ve yeryüzünde yetişen diğer otların üstünü örterek kış boyu soğuktan korur. Bu sayede bitkilerin soyu tükenmemiş olur.


    6- Kar'ın içinde bununan amonyak toprağa karışarak, toprağın azot ihtiyacını giderir ve toprağı güçlendirir.


    7- Kar suyu, toprağın içinde bulunan demir, potasyum, kalsiyum gibi minarelleri çözerek bitkilerin ve otların beslenmesi noktasında bir fabrika görevi üstlenir.


    8- İnsan psikolojisi her zaman güzel görmeye meyillidir. Kar ise, doğayı bir gelin gibi süsleyerek, insanın estetik ruhuna işler psikolojik olarak rahatlar. İnsan bünyesi her zaman değişiklik ister ve dört mevsim yaşayan bir insan daha renkli ve daha hareketlidir.


    9- Kar insan hayatını etkilediği gibi diğer canlıların, bitkilerin ve hayvanlarında yaşamını etkiler.


    10- 'Kar, yaz turizmini olumsuz etkiliyor' gibi sözler anlamsızdır. Çünkü yaz turizmine ara verip kış turizmini başlatıyor. İnsan psikoloji her zaman aynı şeyi yapmaktan bıkar. Bu nedenle, kış turizminin ülke ekonomisine, insanın eğlence isteğine yaradığı gibi, insanları bıkmadan başka bir aktiviteye yönlendiriyor.


    11- Bazen sevdiklerimizle karın içinde oynamak, kartopu savaşı yapmak, bir kardanadam yapmak bile onları mutlu eder. Kar, bir baba ya da anne için çocuklarına farklı bir haz tattırmaları için çok iyi fırsattır.


    12- Ve sizler kar'ın hiç mi olumsuzlukları yok diyebilirsiniz ? Evet var. Eğer bir ülkede alt-yapı, yollar, köprüler ve yaşamın diğer alanları insan yaşamına uygun dizayn edilmemişse, kar da olumsuz etkiler yaz da. İnsanların ısınmak için yeterli yakacak bulamadığı, yeterli araçlara sahip olmadığı ve sosyal dayanışmanın yetersiz olduğu bir yerde kış da olumsuz etkiler yaz da....

  • malatya 1988 senesinde 610mm yağış almış 2021 de ise 120mm ve o zamanlar ağustos 30 bantlarında geçerken şuan 41 42ler oluyor. bu şekilde devam ederse 20 30 sene sonra tarım falan kalmaz. Allah göstermesin :(3232

  • Ercan Mert Nebil Oktay hocam siirtte sıcaklık sorunu olur mu

    Yağışın başlangıcında iki şehir de sınırda. Net bir şey söylemek mümkün değil. Ama yağmur olsa bile ortalarında soğuk hava girişi olacaktır. AB merkezine yakın ve sistem ortasından itibaren kuzeyli rüzgarlar hakim. Kar göreceksiniz, merak etmeyin. İyi bir örtü de olacaktır.