Veri Paylaşım ve Değerlendirme Merkezi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Vay be nerden nereye... Gerçekten moralim bozuldu bir süre inzivaya çekilmek en iyisi olacak.

    Hocam biraz açar mısınız konuyu,bunun önümüzdeki kış için kötü bir veri olduğu sonucunu çıkarıyorum,doğru mudur ?

  • Pozitif endeks olur yanan biz oluruz, negatif olur yine yanan biz oluruz. Coğrafyamız son yıllarda malesef kara bahtlı kör talihli. Ama bu gidiş ülkeyi günden güne kuraklık olarak geri dönülemez noktaya götürüyor

  • Aralıkta ssw olcak ise split mi yoksa yer degistirme mi olur meçhul. Hadi negatiften pozitife geciste bir sistem aliriz efsanede olabilir.


    Neden hep olumsuz yerden bakılıyor?

    Pozitif endeksi kimse sevmez ama bir sistem güney enlemlere inecegi zaman avrupa ve italya riski olmaz , ya bize dogru meyillenir ya da kafkaslar vs.

    Tabiki Ao ve nao nun hafif pozitif olmasi durumunda diyorum. Yoksa guclu pozitifte tum avrupaya yb yapisir.

  • Pozitif endeks olur yanan biz oluruz, negatif olur yine yanan biz oluruz. Coğrafyamız son yıllarda malesef kara bahtlı kör talihli. Ama bu gidiş ülkeyi günden güne kuraklık olarak geri dönülemez noktaya götürüyor

    Hafif negatif indeks genellikle yağış anlamında daha yararlıdır bizim için özellikle batı için.Pozitif endeks etkisinde çoğunlukla Doğu Karadeniz dışında kuraklık sorunu yaşanır.

  • Gelen veri olumlu olsa da olumsuz olsa da ümide kapılmayın, ümitsizlik içinde olmayın. Hiçbir veri şu sıralar kesin olarak tutma potansiyeline sahip değil. "Canavar gibi kış geliyor" beklentisinin bi anda çürüyeceğini tahmin ediyordum az çok. Yaşayıp göreceğiz model takibi yapıp.

  • Pozitif endekste Azor Avrupa'da etkin olurken yani hem polar vortex (kutup girdabı güçlü) hemde azor çok güçlü. Şöyle düşünün polar votexte güçlü kuvvetli AB ler var, Azor da Avrupa'da ve kısmen ülkemizin batısında güçlü. Bu durumda artic bölge ve kuzey enlemlere yakın olan yerlerde kuvvetli soğuk havalar hakim. Güney enlemler de de sıcak ve kurak ( önemli olan terim burada "kurak") havalar etkin oluyor.


    Negatif endekse baktığımız zaman ise polar vortex zayıflar bunun sonucu olarak Artic bölgeye YB lerin girişi kolaylaşıyor, güney enlemlere serin ve yağışlı sistemler gelir. Özellikle de batı ve orta Avrupa ya bu sistemler iniş yapar ve ülkemiz de bol lodoslu günler olur. Ve zaman zaman da Avrupa'dan kopan AB ler yağışa neden olur.


    forum.havaforum.com/attachment/119081/


    Peki ülkemiz için hangisi daha iyi?


    İkisi de iyi değil arkadaşlar coğrafyamız için. Belki negatif endeks bir tık daha iyi olabilir ama o da yağışı pozitife göre biraz daha iyi olduğu için.


    Negatif endekste; Ilık ve yağışlı havalar.

    Pozitif; Kurak ve soğuk havalar.


    Bu şekilde demek yanlış olmaz..


    Ülkemiz için endeks bakımdan en iyi olan senaryo pozitiften negatife iniş ve negatifen pozitife çıkış anıdır. Yani dalgalı bir seyir olduğu zaman bize bol bol sistemler gelir. Nört civarında kaldığında ise sistemler REX blokaja uğrar ve uzun bir sürece ülkemizde kalabilir.


    Elimden geldiğince en açıklayıcı bir şekilde anlatmaya çalıştım. Umarım anlamışsnızdır ne demek istediğimi bu konu hakkında bilgisi olmayanlar. Endeks konusunda ülkemiz için dalgalı seyir ve nötr genellikle bu bizim için olumludur.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • ne demek bu polar vortex kabugundamı kalcak

    Vorteks kışın ilk yarısında özellikle Aralıkta zayıf olacak, devamında güçlenecek yani erken kış olacak diyor ama değişim ihtimali var tabi.

    Hocam biraz açar mısınız konuyu,bunun önümüzdeki kış için kötü bir veri olduğu sonucunu çıkarıyorum,doğru mudur ?

    Evet genel olarak kötü bir görüntü var maalesef. Kışın ilk yarısında kimisi pozitif endeks kimisi negatif endeks diyor ama sonuç genel olarak bizim aleyhimize oluyor. Sadece Ecmwf ve Meteo France'da Avrupa'daki yüksek basıncın daha düzgün konum alması durumunda umut var, bir de Cmcc yani Gem'den belki bir 2019 çıkabilir. İkinci yarı ise güçlü vorteks ve pozitif Ao/Nao ile hepten çöp diyor ama o dönem için hala değişim ihtimali var.

  • 1. Ssw için 12 gün öncesinde yapılan tahminler sadece iyi niyetli tahminlerdir süre arttıkça sswnın oluşum ihtimali zayıflar.

    2.Sistem almamız için illa Ssw olması şart değildir. Daha küçük çaplı ısınmalar bile bkz 2015 bize sistem getirebilir.

    3.Ssw olması illa bize gelecek diye de birşey yoktur. Bkz kaçan balık büyük olur 2018...

    Ay sonu alt yapı hazırlanıyor aralıkta güzel olur inşallah... forum.havaforum.com/attachment/119106/

    Kısa bir bakışla şimdilik bu kadar sağlıcakla kalın...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...