Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • UKMO 8|


    Bir gerçek var ki Samsun veya Ordu açıklarında kıyamet kopacak Cape değerleri inanılmaz seviyede diğer parametrelere de bakmak lazım şimdilik burada dursun.

  • Geçenki sistemde de Ordu ve samsun için aynı durumlar vardı. gram yağış düşmedi .hatta dmi uyarı üstüne uyarı vermişti. Ne yazık ki modellerin göstermiş olduğu yağışlar son günlerde gerçekleşmez oldu.

  • neden hep denizin üstüne fazla yağiş düşüyor samsuna özellikle o kütle neden rüzgarla karaya gelmiyor anlamakda zorluk cekiyorum 1 kez olsun bodozlama gel

  • Geçenki sistemde de Ordu ve samsun için aynı durumlar vardı. gram yağış düşmedi .hatta dmi uyarı üstüne uyarı vermişti. Ne yazık ki modellerin göstermiş olduğu yağışlar son günlerde gerçekleşmez oldu.

    Gram yağış düşmedi dediğin gün Samsun merkezde 10-15 mm yağış düştü Kirazlık'ta sel oldu ayrıca o uyarının abartılı ve gereksiz olduğunu buradaki herkes söyledi turunculuk bir durum yoktu. Bu sistemde büyük ihtimalle açıklarda görülecek ama kıyı kesimler için de kısa süreli kuvvetli yağışlar bekliyorum eğer ukmo'nun dediği gibi olursa basınç daha güneye iner ve Samsun'a sürekli yağış pompalar. Ancak bu ihtimal düşük.

  • Hocalarım merakımdan soruyorum CAPE indeksinin 3200 J/kg civarında olması ne anlama gelir.

    CAPE, Convective Available Potential Energy yani Konvektif Yeterlikli Potansiyel Enerji kelimesinin kısaltmasıdır. CAPE belirli bir hava parselinin sahip olduğu potansiyel enerji olarak nitelendirilebilir. Yani bir hava parselinin sahip olduğu kaldırma gücüdür. Şiddetli hava olaylarını tahmin etmek için çok değerli bir veridir çünkü atmosferde ki kararsızlığı sayısal birim olarak bildirmektedir.




    CAPE <0 ise hava son derece kararlıdır.


    0 < CAPE < 1000 ise hava marjinal olarak kararlıdır ve çok şiddetli hava olayları beklenmez.


    1000 < CAPE < 2000 ise hava orta derece kararsızdır ve oraj gibi kuvvetli hadiseler görülebilir.


    2000 < CAPE < 3000 ise hava çok kararsızdır ve çok şiddetli hava olayları yaşanabilir. Oraj aktivitelerine ek olarak dolu gözlemlenebilir. Örneğin 27 Temmuz 2017 tarihinde İstanbul’da yaşanan dolu felaketinde CAPE değeri 2100-2200 civarındadır.


    3000 < CAPE ise hava aşırı kararsızdır, ağır hava olaylarına ek olarak tornado görülebilir. Çevrede ağır tahribat bırakacaktır.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Hocam fındık üreticileri için süreç olumsuz olabilir gibi sanırım.

    Özellikle yüksek rakımlı üreticiler henüz başlamadılar fındık toplamaya . Kuvvetli rüzgar ve yağmur fındığı yere döküp alıp götürebilir dere yataklarına

    Allah üreticilerimizin yardımcısı olsun.Özellikle tek gelir kaynağı fındık olan çok sayıda insan var bölgede.

  • İnşallah güzel yağışlar alırız bölge olarak.umutlanıyoruz ama,sistem yaklaşınca birden samsun ve ordu boşluğu oluşuveriyor.