Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2023/2024 Kışı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • -- 2020-2021 Kış Tahmini --

    ÖZET /// Önümüzde ki kış sezonunda doğulu Qbo bekleniyor.Bu sene içinde logaritmik bir düzen yok fakat 0 derece enlemlerinde 10hpa da ki rüzgarların patterni düzensiz bir doğulu Qbo yu işaret ediyor..

    Nino 3.4 grafikleri negatif SST anomalileri veriyor.Bu da negatif ENSO'dur..Bu da hesaplarıma göre (fotoğrafı aşağıda mevcuttur) 2020 yazından başlayarak bir daha ki yaz sezonuna kadar (şimdilik) bir la-nina beklentisi oluşturuyor.
    Doğulu Qbo ile La-nina Kuzey Pasifik'in subpolar bölgesini sıkça rahatsız ettiği saptanılmıştır.Büyük Ssw'ler Nötr Enso'dan çok El'nino ve La-nina kışlarında görülür.(1979-2010 yılları arasında 1995/1996 hariç her La-nina kışında en az bir ssw olmuştur)


    Doğulu Qbo'da gezegensel ölçekli dalga-1 akısının arttığı tespit edilmiştir..Bu nedenle ENSO'nun sıcak ya da soğuk tarafta olması QBO ya bağlıdır..(Doğulu Qbo Batılı Qbo ya göre polar vortexi daha az rahatsız eder)

    *Doğulu Qbo'da Kışın erken safhalarında kuvvetli dalga-1 jeopotansiyel yükseklik genliklerinin oluştuğu saptanmıştır..

    La-nina kışlarında Troposferden yayılan dalga aktivitesi stratosferde kırılarak polar vorteksi yavaşlatır.Troposferden orta dalgalara stratosfere yükselen yukarı dalga yayılımı ve bunun sonucunda ortaya çıkan dalga kırılması ayrıca daha güçlü bir meridyonel sirkülasyona ve dolayısıyla daha zayıf bir kutup girdabına yol açacaktır.

    Önümüzdeki kış sezonunda Mjo fazlarının etkisi farklılaşacaktır.Mjo olayları ve fazları,gerçek zamanlı çok değişkenli RMM endeksi ile belirlenir.Mjo faz 3 civarında Mjo ile ilgili konveksiyon Ekvator-Hint Okyanusu üzerinde aktif olur.Girdap yer değiştirme SSW'si için Kara ve Ekvatoral Batı Pasifik üzerinde negatif OLR anomalileri merkez tarihten 30 gün önce zayıftır..Bu tip yer değiştirme SSW lerde mjo faz zirvesi olaydan 13-24 gün önce faz 4 tür..

    Doğu Qbo'da Mjo fazları çok daha kuvvetlidir..


    Ssw'ler La-nina kışlarında El-nino ya göre daha geç gerçekleşir..(Ocak sonları-Şubat-Mart)..(El-nino da Kasım Aralık)
    Bu sene daha çok negatif eddy ısı akısı,Negatif endeksler , Daha zayıf polar vortex ve ESE (aşırı stratosferik olaylar) görme ihtimaliz yüksek.

    Bu kış kutupsal yapı olarak 1975/1976 1985/1986 2004/2005 2008/2009 ve 2017'ye benzerlikler içerebilir(%100 benzerdir demiyorum..)
    2021 kışında ülkemizde daha çok karadeniz ve trakya başta olmak üzere normallerin bir-iki tık altında sıcaklıkla geçebilecek bir kış bekliyorum.1 ya da 2 kere sert bir sistem ülkemizi ziyaret edebilir.Fakat bu kış geçtiğimiz 2 seneye göre zayıf bir kış geçiren ABD'nin çok daha aksiyonlu bir kış yaşayacağı ihtimaller dahilinde.Bu sezon bizi sinirden ağlatıcak sinoptikler görmemiz de mümkün..Fakat en az 1 tane "Oh be 3 senenin acısı çıktı" diyebileceğimiz bir sistem bekliyorum..


    Şimdilik bu kadar.Elimden geldiğince sadeleştirdim.Emin olun tahmin yapmaktan daha zor oldu bu.istek olursa bilimsel detayına değiniriz.Matematiksel işlemleri istek olursa yorumlarda paylaşacağım.İnsanlar bu işlemleri pek takmadığı için şimdilik sadece forumlarda paylaşacağım...


    Kullanılan makaleler:
    Faydanılanılan makaleler;

    El Nino , La Nina ve stratosferik ani ısınma;Gözlem kaydına göre yeniden değerlendirme

    Amy H.Butler

    Lorenzo M.Polvani

    Poleward eddy ısı akısı anomalileri ile Arktik deniz buzu kaybı ile bağlantısı

    Kazuhira Hoshi

    Jinro Ukita

    QBO salınımının Ekstratropiklere Etkisi

    Alexander Ruzmaikin

    Joan Feynman

    Kuzey Yarımküre polar vorteks yer değiştirme ve bölünme ile stratosferik ani ısnması Madden Julian Salınımı ve Quasi Bienal Salınımım Etkisi

    Chuanxi Liu

    Baijun Tian

    El Nino , La Nina ve stratosferik ani ısınma;Gözlem kaydına göre yeniden değerlendirme

    Amy H.Butler

    Lorenzo M.Polvani

    Poleward eddy ısı akısı anomalileri ile Arktik deniz buzu kaybı ile bağlantısı

    Kazuhira Hoshi

    Jinro Ukita

    QBO salınımının Ekstratropiklere Etkisi

    Alexander Ruzmaikin

    Joan Feynman

    Kuzey Yarımküre polar vorteks yer değiştirme ve bölünme ile stratosferik ani ısnması Madden Julian Salınımı ve Quasi Bienal Salınımım Etkisi

    Chuanxi Liu

    Baijun Tian

    Kullanılan parametreler:QBO rüzgarları/ENSO/11 Yıllık güneş döngüleri/Brewer-Dobson Sirkülasyonu/MJO/Gezegensel dalgalar 1 ve 2




    NOT : Bu tahmin 10 Mayıs'ta oluşturulmuş olup bu forumda üzerinde değişiklik yapmadan paylaşıyorum..QBO'nun yönü dışında henüz yanılan bir tahmin yoktur..

  • Ssw lerin el nino ilgili kuvvetli bir bağlantı vardır. Ama la nina ile gözlemlenmemiştir....Batılı qbo ve la nina lı seneleri paylaşmıştım daha önce...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Karma tip La-nina kışlarında en az 1 ssw görülmüştür..bkz.1971 2000 2008 kışları...

    Konu içinde 71 kışını yorumladım zaten.{2.sayfada} 71 de bir değil 2 ssw var. Ssw olmaz demiyorum. La nina el nino kadar güçlü korelasyon göstermiyor diyorum.

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Bu akşam bir aksilik çıkmazsa gelecek sistem ile alakalı bir tahmin yayınlayacağım bilginize.(İstanbul için daha detaylı). Çok büyük ihtimalle ECMWF akşam güncellemesinden sonra yapacağım. 21.00 civarı. İyi forumlar...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bu akşam bir aksilik çıkmazsa gelecek sistem ile alakalı bir tahmin yayınlayacağım bilginize.(İstanbul için daha detaylı). Çok büyük ihtimalle ECMWF akşam güncellemesinden sonra yapacağım. 21.00 civarı. İyi forumlar...

    Hocam Gem Modelini de Değerlendirecek misiniz?O Diğer Modellere Göre Daha Farklı Çıktılar Sunuyor.Şimdiden Teşekkürler

  • Evet arkadaşlar tahmini yazmaya başlıyorum şimdi. 30dk sonra paylaşırım büyük ihtimalle. Son bir hatırlatma ULL olduğu için yakın zamanda büyük değişimler olabilir bu sırada onuda belirttiğim. O yüden hem Ecmwf nin hemde Gfs nin verilerinede bakmakta yarar var. Tahminimde iksinide kunlanacağım.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • 30 Ekim Yağışlı sistem Tahmin Analizi


    İstanbul SKET-W Analizi:


    Şehrin batı ucu;


    Avrupa yakasının Sket-w sine baktığımız zaman. Yağış oluşumu Atmosferde ortalma 1km ile 9km civarında. Burda önemli olan bir nokta yağış oluşumu nerdeyse yer seviyesinden itibaren başlıyor. Bu durum yağmur anında görüş mesafesini oldukça düşürme ihtimalini bulunduruyor. Aynı yönde dikeye doğru gittiğimiz zaman 9km yi buluyor buda yağışın ve nemlilik seviyesinin yüksek olacağının habercisi. K değeri 30. 29 ve üstü gök gürültüsü ve oraj için ugun demektir. Ama sayı her 1 rakam artığında etkisi daha fazla olur. Öyle bu günkü gibi bir Oraj ihtimali az ama hiçte olmayacak anlamına gelmez. Seyrek olsada ihtimal var. TT: 50 demiş, normaline göre fazla. Pw1.09 bu değer biraz daha az. Dolu ihtimali çok çok düşük. Yok bile denilebilir.


    forum.havaforum.com/attachment/106819/



    Boğaz hattı;


    Atmosferde bulut oluşumuda boğaz hattında aynı Avrupa yakası gibi bir daha tekrar yazmaya gerek yok. K ve TT değerleride aynı. Dediğim gibi yağış esnasında göz gözü görmeyebilir.

    forum.havaforum.com/attachment/106820/


    Şehrin doğu ucu;


    İşte asıl fark Anadolu yakasında, zaten sistemin en etkileyeceği yerlerden biride Anadolu yakası olacak İstanbul adına. Oraj bu bölgede bir tık daha fazla yaşanacak çünkü K değeri 32 ye dayanmış. TT de daha da fazla 52 yi görmüş. ConvT: 67F e dayanmış. Yazının devamında bahsedeceğim modeller Anadolu yakasına daha çok yağış veriyor Avrupa yakasına göre.


    forum.havaforum.com/attachment/106821/


    Covective değeri ülkemiz:


    Konvaktif değerlerine baktığımız zaman Oraj ve yağış açısından kararsızlık açısından en şanşı bölge Boğaz hattı ve Anadolu yakası olacak.

    Saat 15.00 ikindi civarı:

    forum.havaforum.com/attachment/106824/


    Saat 18.00 akşam civarı:

    forum.havaforum.com/attachment/106825/


    Yağışları ben şahsen GFS ye bakma taraftarı değilim, yakın zamanda büyük değişimler mevcut Gfs de yağış açısından. O yüzen sınırlı alan modeli olan wrf ve Ecmwf ye bakmak daha yararlı olacak.


    Wrf Yağış 30 Ekim gif:


    Wrf ye göre her iki yakada nasibini alacak diyor. Boğaz hattı daha ağırklı demiş yağış süresi ve gücü olarak.

    forum.havaforum.com/attachment/106826/


    ECMWF Yağış:

    ECMWF'ye göre yağış yarın sabah saat 10-11 sularında Avrupa yakasından başlayacak ve 12-13 sularına kadar kuvvetli bir şekilde devam edecek.


    Ardından 12-13 sularında kuvvetli yağış boğaz çevresi ve Anadolu yakasında etkili olacak. Bu süre zarfında Avrupa yakasında da yağışlar devam edecek. Ama gücünü azaltmaya başlayacak 13 sularında.


    Akşam saat 18 sularında boğaz hattı ve Anadolu yakasında yağış etkisini fazla kaybetmeyecek ama bir tık daha azalarak devam edecek ve sabah saatlerine kadar devam edecek. Avrupa yakasında da hafif de olsada gece saatlerinde yağış olabilir.

    596591452d40996a7b23.png


    Ülke geneli olarak yapmayı planlıyordum tahmini ama sistemi en çok etkileyecek yer olan İstanbul'u yazdım. Diğer bölgelerde Marmara Kuzey Ege ve Batı Karadeniz dışında fazla haraketlilik yok. Ama yinede sorusu olanlar bana sorularını yazabilir. Elimden geldiğince cevaplayacağım...

    Hepinize iyi akşamlar.

    Sağlıcakla kalın:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • umarım yalova merkezde iyi yagıs alır.bugun atıstırıp gectı yagıs burda sadece..emegıne saglık berkay kardesım

    Yalova içinde fena yağış olmayacak hocam ikindi ve akşam saatleri arası. Bakalım nasip artık yarın radar takibi yapacağız. Bu arada sağolun Umut hocam:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Arkadaşlar bu gün akşam Kasım Ayı genel görünümü yayınlayacağım bilginize. Hem videolu YouTube üzerinden hemde makale olarak forumdan. Bu gün gün içinde eğre bir aksaklık olmaz ise paylaşmayı düşünüyorum. İyi forumlar...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • KASIM AYI GENEL GÖRÜNÜMÜM// KASIM AYI NASIL GEÇECEK? SİSTEM İHTİMALLERİ NE ZAMAN?




    2020 yılının ekim aynını bitirmek üzereyiz. Yarın Kasım aynın ilk günü. Ekim ayı ülkemiz için nasıl geçti? Kasım ayında sistem İhtimalleri var mı? Kasım ayının nasıl geçmesini bekliyorum? Bunlar hakkında şahsi düşüncelerimi belirticeğim.


    Ekim Ayı ülkemize ay başı sistemi ortası ve sonu olmak üzere 3 sistem uğradı. Ve hepside normallerine göre güzel sistemlerdi yağış ve soğuk açısından. Ama tek sıkıntı sistem olamdığı zaman ülke geneli olarak mevsim normallerinin bir tık üstünde kaldık. Noramlde son 3 senenin Ekim ayını görmesek kötü bir Ekim ayı geçti diyebilirdik, diğer senelere ve eskiye göre. Ama bu son 3 seneye göre güzeldi bence Ekim ayı olarak batı kuzey ege ve Karadeniz için. İç Anadolu'nun kuzey şeridide dahil. Ama doğu Anadolu iç Anadolu'nun güney şeridi. Güney doğu Anadolu için pek güzel geçmedi maalesef hatta sıcaklık rekorları tazelendi.




    Artic 500hPa 1- 29 Ekim:





    Global:



    Peki kasım ayı nasıl geçecek?


    İlk çıkan veriler olarak ECMWF ile başlayalım.


    Not: Bu çıkan veriler olarak ilk iki haftanın daha tutarlı olduğunu, devamda ki haftaların ise ihtiamalinin azaldığını hatırlatmakta fayda var.


    -Kasım ilk haftası ayın 2-11 arası:


    Sıcaklık anomalie 2m temp;





    Yağış;



    ECMWF'ye göre ülkemiz Kasım ayının ilk hafatsı yani önümüzdeki hafta genel olarak serin hatta soğuk ve yağışlı geçeceği yönünde. Marmara bölgesi, batı ve orta Karadeniz, iç Anadolu, Akdeniz ve Ege bölgesi olarak. Doğu Anadolu bölgesi, güney doğu Anadolu bölgesi ve Doğu Karadeniz'de yaşışlar var ama sıcaklıklar mevsim normallerinin üstünde seyredecek gibi durmakta 2-4 derece üzeri. Zaten bu süreçte Kasım başında Ülkemizin batısı daha ağırlıklı olmak ile ULL sisteminin etkisi altında olacağız bunu diğer modellerde Gfs gösteriyor. Özelikle Marmara bölgesinde sıcaklıklar 16-15 dereceyi geçemeyecek. Hatta İstanbul'da dahi geceleri 7-9 derecelere kadar gerileyecek. Nerdeyse kış koşullarına geri döneceğiz. Uludağ'ada bu gün yarın ilk lar düşer zaten. Geçen günlerde yaptığım ULL tahmininde buna değinmiştim.




    -Kasım ikinci Haftası ayın 9-15 arası:



    Sıcaklık anomalie 2m temp;





    Yağış;



    Kasım ayının ikinci haftasında baktığımız zaman Balaknlar normallerinden daha soğuk, kuzey bölgemizde ki REX Bloking etkisi gitmiş. Yağışlar güney ege dışında normaller ve normallerin üstünde gözüküyor. Ve bu tarihler içinde ECMWF bir polar koridoru ihtimalini ön görüyor. Yani demek isteyeceğim Kasım'ın ikinci haftasında, kasım başı ULL sisteminden sonra ikinci potansiyel sistem var. Hemde daha kuvvetli olarak. Ben şahsen 850 de -3 -4 girebileceğini düşünüyorum. Ve ilk 1500-1000m civarınada kar düşebilir. Buda iç Anadolu'nun yüksek kesimlerininde ki merkezlerde ilk kar siftahanı yapabileceğini söylüyor. Takipteyiz.



    Dğer iki haftada şu şekllde;


    -Kasım üçüncü hafta 16-22 arası:


    Ülkemiz için geneli sıcaklıklar mevsim normallerinde, yağış Karadeniz'de mevsim normallerinin üzerinde.



    Sıcaklık;



    Yağış;



    -Kasım dördüncü hafta ayın 23-29 arası:



    İç Anadolu ve Doğu Karadeniz dışında mevsim normallerinin üzerinde sıcaklık. Muhtemelen pastırma yazı Kasımın üçüncü haftasında meydana gelecek. Yağışlar da mevsim normallerinde diyor.



    Sıcaklık;



    Yağış;



    Şimdi ise AO ve NAO yu bir inceleyelim isterseniz. Çünkü bu verilerde ülkemiz için önemli.



    AO Endeksi:



    AO indeksine baktığımız zaman Kasım başının da negatife doğru iniş var. Zaten ülkemize inen ULL'nin ardından REX oluşuyor bu durumda negatif endeks destekliyor. Batı Avrupa ya ve İngiltere üzerinde yağış ve soğuk havalar var diyor. Lakin Ay ortasında pozitife doğru çıkış var. En sevdiğimizdir zaten endeksler de negatiften pozitife çıkış. Polar koridoru açılır. Anlayan anladı;)


    Şahsen kısa ve öz şekilde söylenmesi gerekirse ülkemiz için güzel serin ve yağışlı bir kasım ayı bekliyorum. Kasım son haftası pastırma yazı yaşayacağız gibi düşünüyorum. Onun dışında bir sıkıntı görmüyorum. Özelikle ikinci hafta ve Ecmwf nin son saatlerde gösterdiği polar koridoru potansiyelinin olduğunu belirtiyorum. Yüksek ihtimalle o sistem gelecek. Dikkatla takip etmekte fayda var. Hayırlısı olsun bakalım. İnşallah beklediğim gibi güzel bir kasım ayı yaşarız.


    Yorum yapmak isteyenler ve sorusu olan arkadaşlar sorabilir. Elimden geldiğince cevaplayacağım.


    İyi günler herkese, sağlıcakla kalın:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Eline sağlık , ancak Nao’dan bahsedeceğim demişsin ama eklemeyi unutmuşsun galiba :)

    Bir de ECM’yi referans almışsın

    Modeli baz almak özgün tahmin yapmak açısından bizleri kısıtlayıp yönlendirebilir

    Şahsen belli bir dönem için bir tahmin üreteceksem modellere bakmamaya çalışıyorum (en azından 10 günden sonrası için bakmıyorum) bir fikir oluştuktan sonra bakmak daha verimli oluyor

    Ecm birşey dedikten sonra kafada onu değiştirmek çok zor gelecek çünkü

    Gfs zaten -30 verse de etkilemiyor😀

  • Aynen hocam diğer modellerde baktım aklımda fikir oluşturdum ona göre yaptım. Ama diğerlerine göre daha tutarlı olduğu için Ecmwf yi referans aldım. Naoyu eklemeyi unutmuşum. Herhalde yazarken o anda aklımdan kaçtı. Sağolun dikkat edip uyardığınız için.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Emeğinize sağlık.Fakat 60N'de ki U rüzgarlarına da bakmanızı tavsiye ederim.Kasım'ın ilk yarısı Ülkemiz enlemlerine Gfs'nin gösterdiği Lacivert renklerin inmesi pek mümkün gözükmüyor :)

  • Kasım Başı Soğuk Dalga ULL Sistem ihtimali// Uludağ'a İlk Kar Düşebilir! Adlı videoyu yayınladım. İyi seyirler.:smiling_face:

    1 haftan önce yaptığım tahminden nokta atış geldi. :hfyeni (29)::hfyeni (29): Uludağ'a İlk Kar düşmüş. :slightly_smiling_face:

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • 14-17 arası rez alın. Eğer bekldiğim gibi gelirse, çok güzel görüntüler görebilriz. Yavaş yavaş modellerde şekilenmeye başlar... İhtimal yüksek.:hfyeni (29):

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk