Sıcaklık Kavramı

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Sıcaklık ve Isı


    Sıcaklık: Bir maddeyi oluşturan taneciklerden birinin ortalama hareket(kinetik) enerjisini ifade eden bir değerdir. Sıcaklık, enerji değildir. Termometre ile ölçülür.


    Isı: Sıcaklıkları farklı iki madde arasında alınıp verilen enerjinin adıdır. Bu durumda sıcaklıkları eşit iki madde arasında ısı aktarımı gerçekleşmez. İki maddeden birinin sıcaklığının diğerinden farklı olması halinde, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye enerji aktarılır. Maddenin, katı, sıvı veya gaz halinde olması ısının tanımını değiştirmez. Bir başka şekilde bir maddeyi oluşturan taneciklerin toplam hareket enerjisine ısı denir.


    oyw51wz.jpg


    Sıcaklık ve ısı kavramları aynı değildir. Sıcaklık yoğunluğun ölçüsü ya da bir cismin sıcaklık derecesidir. Teknik olarak ise cismin moleküllerinin ortalama hızının tanımlanmasıdır. Isı ise bir cismin sahip olduğu ısı enerjisi miktarının ölçüsüdür. Sıcaklığın uzaydaki dağımı cisimlerdeki ısı akışını belirler. Isı daima sıcak alandan soğuk alana doğru akar. Isı kalori gibi enerji birimi ile, sıcaklık ise derece ile ifade edilir.


    Sıcaklığı ölçen sistemlere termometre denir. Eski zamanlardan beri kullanılan birçok termometre çeşidi vardır. Termometrelerin ana prensibi genleşmedir. Sıcaklıkla maddenin hacminde değişiklik olmasına genleşme denir. Termometrelerde bulunan sıvı sıcaklığın artmasıyla birlikte hacimce büyür. Bu da üzerindeki ölçek yardımıyla bir değerle ilişkilendirilir. Böylece karşılaştırmalı olarak sıcaklığı görmemize olanak sağlar.


    Sıcaklık ıskalası

    Günümüzde sıcaklığı ölçmek için değişik ıskalalar kullanılmaktadır. Bunlardan en önemlisi, Derece, Fahrenhayt ve Kelvindir. Günlük hayatta sıcaklık birimi olarak en çok derece Celsius (°C) kullanılmaktadır. Bilimsel işlemlerde ise daha çok Kelvin ölçeği kullanılır.

    5n2eu3s.png



    Sıcaklık ölçülmesi

    Sıcaklık ölçülmesi Dünya Meteoroloji Teşkilatının öngördüğü standartlara göre yerden 1,5 metre yükseklikte, gölgede ve hava akımı alan bir yerden ölçülür, bunun için hazırlanan rasat siperleri dünyanın her yerinde aynı standarttadır. Meteoroloji termometrelerinin içinde genellikle civa ve alkol bulunmaktadır. Donma derecesi daha düşük(-112 derece) olan alanlarda termometre içine alkol konulmaktadır.


    33ckacb.jpg


    Yeryüzünün Farklı Isınması

    Güneş ve Yeryüzü arasındaki ilişki

    Yeryüzünün kutuptan kutuba farklı ısınması birçok sonuca neden olur. Burada temel ilke güneşin açısının enlemlere ve mevsimlere göre değişimidir. Dünya güneş etrafındaki dönüşünü 365 günde, kendi ekseni etrafındaki dönüşü ise 24 saatte tamamlar.


    Dünya 23 derecelik eğik bir eksen üzerinde dönmektedir. Eğer bu eğim olmasaydı mevsimlerde olmayacaktı ve kutuplar dışında birçok alanda yıl boyu 12 saat günışığı olacaktı.

    Güneşten gelen ışınlar farklı enlemleri farklı ısıtır. Aynı enerji kuplara yakın alanları daha az (B), ekvatora yakın alanları daha yoğun ısıtır (A). Çünkü aynı enerji miktarı kutuplara yakın bölgede daha geniş alanı, ekvatorda ise daha dar bir alanı ısıtmaktadır.

    9c4s536.jpg


    Güneşten gelen radrasyonun kullanımı Güneşten gelen radyasyon miktarının hava ve iklime olan etkisi belirleyen yardımcı faktör yeryüzünün ısıyı emme(absorbe) oranıdır. Yeryüzünden olan yansıma miktarı albedo olarak tanımlanır. Yeryüzündeki albedosu düşük olan alanlar, daha fazla enerji absorbe eden alanlardır. Kutuplarda bulunan buz kütleleri güneşten gelen kısa dalga radyasyonu etkin olarak yansıtmakta ve sıcaklığın yükselmesi için çok az ısınmaktadır. Çöller ise güneşten gelen radyasyonun sadece yüzde 25 yansıtmaktadır, bu yüksek emme oranı nedeniyle çöller fazla ısınmaktadır.


    9fjgwtp.png


    Kaynak:


    Uyandırma Servisi on Twitter
    “Şu rezilliklere müdahale edecek bir yönetim yok maalesef!”
    twitter.com

    Sinan Oğan on Twitter
    “Ah ulan, ah, Öyle kanıma dokunuyor ki bu soysuzların bayrağımıza yönelik bu hareketleri… Hele bir de bu soysuzları savunan içimizdeki soysuzlar… Yer: Suriye /…
    twitter.com

    Con Sinov on Twitter
    “Salah Alddin: Eğer biz Suriyeliler, bizi temsil eden, haklarımızı talep eden ve Türkiye’de maruz kaldığımız ihlalleri uluslar arası camiaya taşıyan hukuki…
    twitter.com

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi on Twitter
    “İstanbulluların Dikkatine❗️ AKOM verisine göre il genelinde bu gece saatlerinden başlayarak yarın akşam saatlerine kadar kuvvetli gök gürültülü sağanak…
    twitter.com

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Sıcaklık

    Maltepe KYK yurdundaki görüntüler sosyal medyada gündem olmuştu! "Mülteci değiller, bilim insanları"
    Geçtiğimiz günlerde İstanbul'un Maltepe ilçesindeki KYK'ya ait bir erkek öğrenci yurdunda çekilen ve mültecilere ait olduğu ileri sürülen görüntüler sosyal…
    www.mynet.com


    Okuduğunuz için teşekkür ederim. Yanlışım varsa düzeltmeyi unutmayın. İyi günler dilerim :saint:

  • Hocam gerçekten bu tür bilimsel konuların birileri tarafından paylaşıldığını görmek çok güzel ,sade ve öz.
    İnternette araştırmak istesen uzun uzun yazılar...

    :thumbup:

    Elbet bir gün yine karşılacağız sizinle üşümüş ağaçlar