Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • forum.havaforum.com/attachment/143625/


    Güncellemeyi takip edemedim ama yine GFS yapmış yapacağını gibi. Bunu atmıştım önceden yine atayım nasıl bir model olduğunu unutmayalım ^^

  • Ocak tırt şubat mükemmel geçecek diyen bir arkadaş vardı nerede acaba gelse de verileriyle şöyle içimizi ferahlatsa modeller düzelecek dese (!) :)

  • Ocak ayını kapatanlarla ikinci yarısında pek görüşememiştik. Şubat ayını kapatanlarla da Şubat sonu bir değerlendirme yapmak isterim ^^

    Her ay sanki aynı şeyleri tekrarlar oldum papağan gibi ama, benim için bir ayın kapanması için, sonundaki 5 güne gelinmesi gerekir.

    Şimdi moralimizi bozup bozupta kalkıp atıyorum ayın 24'ünde son 5 yılın en baba sistemini alırsak, ne diyeceğiz ne yorum yapacağız.

    Yapmayın gençler, meteoroloji biliminde dikkate alınır tutarlılık vadesi en fazla 7 gün iken 30 günlük süreyi son günlerine gelmeden değerlendirmeyin.

    Ha iyi olacak demiyorum, belki de gerçekten bomboş geçecek. Ama bu berbat geçecek diyen büyük âlim olduğu için değil, sadece tesadüf olduğu içindir.

    Ben içinde olduğumuz durumu kısaca özetleyeyim. Avrupa'dan uzak kalan ve atlantiğin kuzeyine değilde ortasına konumlanan bir Azor, birde güç kazanırsa, her zaman kuzey Kanada'nın doğusunda tetiklediği ab merkezlerini güney grönland, İzlanda, İngiltere iskandinavya boyunca akıtır. Bunun adı pozitif nao. Yani kuzey Atlantik ile orta Atlantik arasındaki basınç farkının normallerde seyretmesi. (Zaten Nao indeksi demek, İzlanda bölgesinde basıncın, orta atlantikten düşük olması durumu demektir)

    Bizim için işlerin iyi gitmesi için bu Nao dengesinin değişmesi gerekir. Yani Azorun mekanı olan azor adaları bölgesinde basınç düşer, İzlanda yöresinde yükselirse( negatif nao), daha yalın bir anlatımla Azorun normal mekanını bir ab basarsa, azor yüksek basıncı mecburen Avrupa, iskandinavya ve Balkanlar bölgesine hareket etmek zorunda kalır. Bundan sonra bir endeks yorumu yapılamaz. Çünkü hiçbir endeks ülkemizi doğrudan etkilemez. Eğer bu sırada basınç dizilimi lehimize gelişirse ülkemizin tamamı sert sistem alabilir. Eğer çokta uygun basınç yerleşimleri yoksa, sadece batı kesimlere yağış gelmiş olur.

    18-20 Şubat tarihlerinde Azorun orta atlantikteki gücünü ve konumunu kaybetmeye başlayıp İngiltere merkezli konumlanma eğilimi göstereceğini tahmin ediyorum. Bu yüzden 21 Şubat'ta sistem tahmini koydum. Ha, 21 olmaz 25 olur, 23 olur.

  • Kanka gönül isterki sahil yolunu birlikte açalım ama zor.mart soğuk geçecek ama kuru soguk

    Karadeniz Mart ayında kuru soğuk 🤨😳 Her mevsim yağış alan bir bölge evet en az yağışı ilkbaharda alır ancak yağış oldumuda kuvetli oluyor. Bu sene herşey sürprizlere açık siz suanki modellere göre ve suanki havalara göre kışı bitirdiniz ancak ben denize 0 kesimim nerdeyse Aralık Ocak Şubat kar yağışı gördüm o yüzden kışı bitirmek şuan için en saçma bir fikir fikrine saygı duyarım ancak hocaların attığı mesajlarada komik tepki vermeni yanlış buluyorum.



    UMMADIK TAŞ BAŞ YARARMIŞ.

  • forum.havaforum.com/attachment/143633/