Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 2010 ve 2017'den sonra tarihin en kurak yaz mevsimine hazır olun la nina etkisi bizi mahvediyor beklediğim gibi.

  • Hocam inan bizde çürüdük burda, yarı yarıya paylaşalımda beraber mutlu olalım:hfyeni (29):

    Eskiden paylaşıyorduk 2014'teki büyük kuraklıktan beri Samsun'un yaz iklimi çok değişti İzmir'e benzemeye başladı :( Ege'nin incisi İzmir Karadeniz incisi Samsun derlerdi gerçek oluyor gerçektende.

  • Eskiden paylaşıyorduk 2014'teki büyük kuraklıktan beri Samsun'un yaz iklimi çok değişti İzmir'e benzemeye başladı :( Ege'nin incisi İzmir Karadeniz incisi Samsun derlerdi gerçek oluyor gerçektende.

    İnşaAllah dönemseldir diyelim.Kış yağışları artıyor ama yaz yağışları azalıyor yazmasamda pek takip ediyorum.Sinop'ta da azalış var.

  • Orta Karadeniz in kaderini yazında kışında doğu Karadeniz açıklarında oluşan ab alanı belirliyor. Kış aylarında genellikle o alan dağınık bir ab oluşturuyor. O yüzden yağışı kesilmiyor. Yazın ise ab alanı toplu duruyor ve perşembeden doğuya yağış pompalıyor. Bu yüzden son yıllarda Giresun neredeyse Rize kadar yağış alıyor. Samsunla aynı kaderi yaşayan bir nokta da doğu Karadeniz de, Akçaabat bölgesi.

    Ama yaz aylarında doğu Karadeniz e avantaj sağlayan ab kışın bazı sistemlerin soğuğunu kırpıp kabusa da dönebiliyor.

  • İnşaAllah dönemseldir diyelim.Kış yağışları artıyor ama yaz yağışları azalıyor yazmasamda pek takip ediyorum.Sinop'ta da azalış var.

    Evet Ordu'da dahil bu işin dağla bayırla ya da rüzgarla alakası yok sistemlerin geliş yönü ve Sinop-Sivastopol burnunun etkisiyle basınçlar Orta Karadeniz'i olumsuz etkliyor. Kışın gelen soğuk havalarda kolayca alçak basınç oluştuğu için here yere yağabiliyor yağmur.

  • Evet Ordu'da dahil bu işin dağla bayırla ya da rüzgarla alakası yok sistemlerin geliş yönü ve Sinop-Sivastopol burnunun etkisiyle basınçlar Orta Karadeniz'i olumsuz etkliyor. Kışın gelen soğuk havalarda kolayca alçak basınç oluştuğu için here yere yağabiliyor yağmur.

    Vallaha ünyede özellikle son 5 6 yıldır doğru dürüs yaz görmedik neredeyse her hafta yağmur yağıyordu geçen sene yıl başından ağustos sonuna kadar aldığı yağmur rizeyle aynıydı 1450mm civarı ben bunun bölgesel hava akımlarının geçişinde bazı yerlerde bir tünel gibi toplanmasınada bağlıyorum çünkü yüksek irtifa rüzgarlarının haritalarına baktığımızda karadeniz kıyısına paralel esen poyraz ve karayel rüzgarları belirli bölgelerde birden dik bir şekilde karaya doğru giriş yapıyor benim gözlemime göre termenin doğusu ünye ve fatsanın batısı bir koridor gibi bu girişin olduğu bir bölge son yıllarda karadenizinde aşırı ısınmasından dolayı dağlarda sıkışan nemle aşırı bir bulutlanma ve akabinde aşırı yağışa mağruz kalıyoruz

  • Vallaha ünyede özellikle son 5 6 yıldır doğru dürüs yaz görmedik neredeyse her hafta yağmur yağıyordu geçen sene yıl başından ağustos sonuna kadar aldığı yağmur rizeyle aynıydı 1450mm civarı ben bunun bölgesel hava akımlarının geçişinde bazı yerlerde bir tünel gibi toplanmasınada bağlıyorum çünkü yüksek irtifa rüzgarlarının haritalarına baktığımızda karadeniz kıyısına paralel esen poyraz ve karayel rüzgarları belirli bölgelerde birden dik bir şekilde karaya doğru giriş yapıyor benim gözlemime göre termenin doğusu ünye ve fatsanın batısı bir koridor gibi bu girişin olduğu bir bölge son yıllarda karadenizinde aşırı ısınmasından dolayı dağlarda sıkışan nemle aşırı bir bulutlanma ve akabinde aşırı yağışa mağruz kalıyoruz

    Evet hocam sizin oralar istisna ben genel olarak söyledim son 2 sistemi inceleyelim yağışlar Giresun ve doğusunu etkiledi sizin bahsettiğiniz durum sistemden öte yerel bir oluşum.

  • Evet hocam sizin oralar istisna ben genel olarak söyledim son 2 sistemi inceleyelim yağışlar Giresun ve doğusunu etkiledi sizin bahsettiğiniz durum sistemden öte yerel bir oluşum.

    Sabah 6 dan beri çok güzel yağıyor burada 3 gündür hergün 3-5 mm yağıyor tam sulama kıvamında :) tarımlada uğraltığım için bana iyi geliyor bu durum