Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Valla şu son 1-2 haftayı özleyeceğim, hergün kapalı hergün yağmurluydu ve serindi.Sıcak döneme giriş yapıyoruz maalesef.

  • Valla şu son 1-2 haftayı özleyeceğim, hergün kapalı hergün yağmurluydu ve serindi.Sıcak döneme giriş yapıyoruz maalesef.

    Ki bugün hemen kendini belli etti. Klimasız arabalarda şu sıcaklarda yolculuk çok zor. Gerçi klima olayını ne evde ne de arabada hiç sevmiyorum ama arabada kısa süreli de olsa serinleyebilmek adına güzel oluyor. Hele de küçük çocuk varsa şart oluyor. Bundan sonrası artık böyle bunaltıcı olur genel olarak diye düşünüyorum.

  • Ki bugün hemen kendini belli etti. Klimasız arabalarda şu sıcaklarda yolculuk çok zor. Gerçi klima olayını ne evde ne de arabada hiç sevmiyorum ama arabada kısa süreli de olsa serinleyebilmek adına güzel oluyor. Hele de küçük çocuk varsa şart oluyor. Bundan sonrası artık böyle bunaltıcı olur genel olarak diye düşünüyorum.

    Baya serinledi hava şuan kuzeyli esiyor rüzgar ama sabah öğle sıcaktı maalesef aynen

  • Ecmwf model sonlarına doğru gfs ile birlikte mevsimine göre çok ciddi serinlik yapacak sistem öngörüyorlar ondan öncede 12si civarı da karadenizde ab var bakalım neler olacak

  • 8inden itibaren her gün bence sürpriz ve etkili yağışlara açık olmalıyız gfs 8inde iyi yağış öngörmüş amasya çorum gibi yerlere bakalım hayırlısı artık oraj derdi olmaz gibi duruyor havalar ısındı sıcaklıkda yüksek

  • Daha önceden gündeme geldi mi bilmiyorum.Kendi ilim yani Ordu ili için orta karadeniz konusunda olmaması gerektiğini düşünüyorum. Yönetim bunu neye göre yaptı bilmiyorum.Bildiğim kadarıyla Ordu da melet ırmağının doğu tarafından itibaren doğu karadeniz başlıyor.Wikipedia ve başka kaynaklarda gördüğüm birçok yerde Ordu doğu karadenizden sayılmıştır.Bugün de wikipedia da gördüğüm için tekrar gündeme getirmek istedim şöyle bir cümle geçmiş"ancak yeni oluşturulan ve bölgesel karışıklıkları ortadan kaldırmak için yeni bölgesel istatistiki düzenlemelerde Ordu ilinin doğu karadeniz topraklarında yer alır."ayrıca yine wikipedia ve başka kaynaklara doğu karadeniz illerine baktığımızda Ordununda bu iller içersinde yer aldığını görüyorum istinai başka kaynaklar hariç olmak üzere.Gerek iklim gerek kültür olarak orta karadenizle pek alakamız olmadığını düşünüyorum son karar tabiki yönetimindir ancak gördüğümü paylaşmak istedim sadece.Mesajım konu dışı görüldüyse silinebilir.wikipedia kaynaklarım:

    kaynak:https://tr.wikipedia.org/wiki/Ordu_(il)

    https://tr.wikipedia.org/wiki/…z_(istatistiki_b%C3%B6lge)

  • Eren5252 Orta Karadeniz ibaresi zaten sonradan uydurulmuş bir şey Samsun ve Trabzon'un çekişmesinden dolayı. Bölgeye yatırım yapmak isteyen iş insanları merkez arayışına girince Batı Karadeniz'e ayrı Doğu Karadeniz'e ayrı merkez kurmak istiyorlar birbirlerinden uzak olduğu için. Bu sefer Samsun mu Trabzon mu kavgası başlıyor nüfus olarak Samsun tartışmasız önde ama ticaret, liman, hava yolu ve konum olarak tartışılabilir ve tartışılıyorda o yani olay tamamen duygusal.


    Bu bölgede yaşayan insanlar olarak hepimiz biliyoruz Samsun-Artvin arası başka bir devlet gibi iklim gibi. Sahil Yolu, Yeşil Yol bile yine bu şehirler arasında o yüzden Orta Karadeniz diye bir şey olmaması lazım diyorum başından beri. Orta Karadeniz kültürü sadece Amasya ve Tokat'ta var ki Tokat Ordu'ya yakın olduğu için o bile şüpheli.

  • Şunu da eklemek istedim:


    Ben Orta Karadeniz kaldırılsın hepimiz Doğu Karadeniz olalım da demiyorum her ne kadar Doğu Karadeniz'e daha yatkın olsa da Orta Karadeniz'in de kendine has özellikleri var ancak bu iki bölüm birbirinden ayrılamaz biri diğeri olmadan yapamaz Samsunlu malını nereye satacak? Rizeli çayını Samsun olmadan nasıl dağıtacak? Karadeniz'in en önemli üretimleri olan fındık ve mısır rekoltelerinde ilk 4 şehir Ordu, Giresun, Samsun ve Trabzon mesela şimdi bunları neye göre ayrı bölgelerde göstereceğiz? Yıllarca televizyonlarda sunulan hava durumlarında bile Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi diye kulaklarınızda çınlama yapmıyor mu? Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Akdeniz'i aynı kefeye koyan bir anlayıştan ben artık mantık aramıyorum o yüzden sizde fazla sorgulamayın Samsun'da yaşayan kar yağdı mı Trabzon'u izliyor Trabzon'da yaşayan Samsun'u izliyor çünkü banada yağmalı diyor aynı iklim aynı sistemlerden etkileniyoruz çoğu zaman gel de anlat...

  • Tokatın yanındaki kütle çok güzel bakalım bişeyler olacak mı sahil kesiminde fazla etkili olmayabilir ama iç kesimlerimize gelecek gibi o kütlelerden çok ağır hareket ediyorlar ama nolur belli olmaz