İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ecm sabaha göre yağışları belli bi oranda azaltmış şaşırmadık tabi ^^ 4 Modelin 6 günlük İstanbul ve çevresine toplam verdiği yağış bu şekilde.

    Sabaha göre Ecm ve iconda azalma var özellikle Avrupa yakası için ama yinede iyi yağış var anlaşılan sabahkiler abartıydı gerçi Ukmo halen abartı veriyor.

    Ecm

    C5rfw0.png

    Gfs

    C5rlZc.png

    Ukmo

    C5r3xQ.png

    İcon

    C5rAZ6.png

  • Yazıya başlamadan evvel , ilk cümle olarak esas umut ve beklentiye ilk hedef olarak cumaya yöneltmek gerektiğini belirtmeliyim. Şimdi çeşitli şekillerde Skew-T analizi yapmaya çalışalım:


    0a0a55ffc0b1.png


    İlk grafik şehrin batı sınırına denk geliyor. Bu arada olacak şeyler öğleden sonra olacağı için grafik 14.00 için seçilmiştir. Öncelikle rüzgar yönü 850 hPa itibariyle tam batıya dönmüş durumda, kütleleri gözlemlerken yönü hakkında fikir verecektir. Kararsızlık indekslerine geldiğimizde klasik giriş CAPE ve CIN değerlerine bakalım. CAPE 1700 civarında iken, CIN 0 demek mümkün, bu değerlerin orajı desteklediğini söylebiliriz.


    Yazıya TT değeriyle devam edecek olursak, bu verinin türetilmesinin kilit noktasının 850 hPa dewpointinin olduğunu belirtmek gerekir. 850 hPa işba sıcaklığı 8.1 derece olarak görmekteyiz, bunun ideal oraj şartlarından(10-14 derece) düşük olduğunu belirtmek isterim, bununla birlikte işba sıcaklığı oluşturan değer olan neminde bu seviye de %69.8 olduğunu belirtmek isterim. Buradan yer seviyesi nemine baktığımızda ondan daha düşük bir değer olan %60 seviyelerine gerilemektedir. Bu nedenle TT değerinin yarın için güvenilir bir parametre olduğunu söylemek güç. K değerinin üretimi ise 500-850-700 boyunca çeşitli parametrelerden oluştuğu için oraja dair daha net bir fikir verebilir fakat 700 hPa nemine göre çok etkilenir. K 33 değerini görmüş durumda ve bu bizim için orajı destekleyen bir değerdir. Aralarında en güvenilir değer olan LI ise -6 seviyesini görmüş durumda, bu değer orta ile çok kararsız arasındaki geçiş değerine tekabül ediyor. Yarın için bu değerde şiddeti makul bir orajı destekliyor. PW ise 1.28 inch değeriyle makul bir değer gibi duruyor.


    Yani değerleri anlatırken çok uzattım fakat yüksek CAPE tetiklemesiyle birlikte ilgili coğrafyada sarı-turuncu kütle gelişimi görülebilir.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • İcon benim buraya sel olur diyor :D

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Üst kısımda biraz uzattım sanırım ama yararlı olabileceğine inanıyorum. Bu kısım biraz daha kısa olacak. :)


    Boğaz hattıyla devam edelim, boğazın güney girişi:


    7675b1407c.png


    Üstteki mesajımda olan kararsızlık değerlerinin düştüğünü fakat hakim bir CIN alanının yine olmadığını görebiliriz. Bununla birlikte yukarıda rüzgar iyiden iyiye lodosa doğru meyletmekte. Ek olarak PW ve yer seviyesinde düşük nem gözlemlenmekte. Üstteki gibi yarın için TT sağlam bir veri değil ve K 30 değerinde olması sebebiyle oraj için tam sınır noktasında diyebiliriz.


    Birde boğazın kuzey girişine bakalım:


    12f73ce03b464f89eeab.png


    Kararsızlık değerlerinin bir kısmı güneye göre düşükken, düşen 700 nemiyle beraber K değeri 29'a inmiş durumda. Bu nemin düşüklüğü aslında downburst/dolu oluşumunu tetikleyebilir fakat bunun oluşumunu sağlayacak bir kararsızlık yok.


    ebab8b957973b61811.png


    Bu grafik ise şehrin doğusunu temsil ediyor. Bu grafikte kararsızlık boğaza göre artmış durumda. Boğaza kuzeyine benzer bir tablo.


    Uzun lafın kısası şehrin çeşitli noktalarında sarı ekolu kütleler gözlemlenebilir. Güneyde GFS'ye göre olmasa da bazı modeller için biraz sıkıntı var, boş geçebilir. Batıda ise mercimek-pirinç gibi ufak dolu gözlemlenebilir. Cuma günü daha iyi şartlar olabilir, takipte olalım. Aşağıda yarına dair örnek olabilecek bir radar görüntüsü bulunmaktadır:


    abc3659c10e74e7c5.png


    İyi forumlar.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



    Einmal editiert, zuletzt von Vintersaga ()

  • pendikte guzel yagmur var, uzaktan gokgurultusu sesleri geliyor...

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN