İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kuzey cepheden esen kuvvetli bir rüzgar çıktı müthiş bir serinlik yarattı panjurlar zangırdıyor resmen Marmara denizinde ki kütle etkisinden olabilir belki de.

    Bir gönüllünün yüreğinden daha güçlü bir yürek yoktur.

  • Son güncellemeleri özellikle beklediğim bir akşamda bilgilendirmelere İstanbul'un batısından başlamak istiyorum. Aşağı da İstanbul'un batı ucuna dair bir Skew-T diyagramı yer almaktadır.


    497b2f2618634299511c96.png


    Öncelikle standart bazı verilerden başlayacak olursak CAPE'in 2220'ye ulaştığını görüyoruz ki bu değer çok ciddi bir değer. Buna ek olarak konvektif çekingenlik (CIN) emaresi de yok. Sonra diğer kararsızlık parametrelerini bakıyorum, Lifted Index -8'i görmüş, K değeri 31'i görmüş, TT değeri 55'i görmüş. Yani tek tek yazmak yerine uzun lafı kısası hava aşırı kararsız.


    Buna ek olarak yan unsurlara bakınca gözümün gördüğü yağışa dönüşebilen su PW değeri oluyor fakat bir farklılık var. Bu değeri 1.02 inch, beklentiye göre oldukça düşük. Bu değerin bu kararsızlıkla düşük olması akıllara direk doluyu getirmeli. Yüksek kararsızlık ve düşük PW'den korkulur. Yarın İstanbul'un batısı yaşanabilecek pek çok hava hadisesine hazırlıklı olsun.


    Bu yazı dizisi sonraki mesajda boğaz ve İstanbul'un doğusu ile devam edecektir.



    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • 27 Temmuz 2017 İstanbul orajı 1 gün önceden o kuvvette mi bekleniyordu yoksa daha hafif mi daha ağır mı o gün estofex 2.Seviye uyarı vermişti adım gibi hatırlıyorum

  • Boğaz hakkında bir Skew-T paylaşmak gerekirse üst mesajdaki kararsızlık değerlerinin azaldığını ve konvektif çekingenliğin olduğunu belirtebiliriz. İşin açığı bu noktada pek bir aksiyon yaşanabileceğini söylemek güç, kararsızlık bir nebze mevcut fakat bu duruma eşlik eden bir konvektif çekingenlikte var. Ne demek istediğimi yazı dizisinin en altındaki yağış tablosunda görebileceğiz.


    18007d1f.png


    İstanbul'un doğusuna ilerlediğimizde konvektif çekingenliğin azaldığını ve kararsızlığın orta seviyede olduğunu görebiliyoruz. Bugüne benzer manzaralar İstanbul'un doğusunda kendini tekrarlayabilir.


    d58d7911432a5642b7046895e.png


    Yağış haritasında Euro-4'e baktığımızda mesajların karması olan bir tablo karşımıza çıkıyor:


    0ecee331c2ea6072b4c3ecde.png


    İstanbul'un batısı için 100-125 mm civarı yağış gözükürken merkez sakin, doğuya yakın yerlerde yine güneyden yaklaşan bir yağış durumu var.


    Uzun lafın kısası Euro-4'ün doğrultusunda bir gün geçebilir. Kazasız belasız bir gün olur umarım. Gözler radarda ve forumda olsun.


    İyi geceler.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Estofex'in son yorumlamasına göre de 1. seviyeden uyarı içindeyiz.


    showforecast.cgi?lightningmap=yes&fcstfile=2020061206_202006102225_1_stormforecast.xml


    Türkiye özelinde bir ifade de bulunmamışlar fakat Karadeniz için şu ifadeler yer almış:


    Along the Sea breeze convergence, convective storms are forecast in relatively high CAPE. While wind shear is weak to moderate, storms will be not too well-organized, however, local sea-breeze can increase the shear. Main threat is large hail and excessive rain, but severe wind gusts are not ruled out, especially in the eastern parts due to deeper boundary layer mixing.


    Temel anlamda organize kütle oluşumlarından ziyade tekil kütlelerin gözlemleneceğinden ve ana tehdidin aşırı yağış ve dolu olduğu söylenmiş. Wind shear yani rüzgar değişiminin az olacağı da geçen ifadeler arasında.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Çekmeköyden ben de gördüm şimşekleri hatta inanamıştım,radara baktığımda doluydu ama öyle yağış falan bırakmadı

  • Bir kaç güzel şimşek yada yıldırım fotoğrafları yakalasam benim için yeterli bu oraj sürecinde. Sel yapmayacak kadar yağış da olsun çok güzel olur. Aşırısı, dolu felan doğal afete kaçar, hem beni maddi durumda zora sokar hasar olursa, hemde diğer insanları. O yüzden her şeyin fazlası zararlıdır. Afetsiz belasız güzel bir Oraj olmasını diliyorum:)...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Gün içinde hava ne kadar ısınırsa, ne kadar nem toplarsa. Halk tabiri ile ne kadar bum yaparsa. Her hangi gelecek bir kütlenin etkiside o kadar büyük olur...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Dün konumum adına 10 numara aksiyon yaşadım darısı şehrimin geri kalanına, inşallah bugün bir şeyler olur..

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN