Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yakın vadede yaptığımız tahminlerin hepsi boşa çıktı hele bu sistemin Çin'e yâr olacağını nasıl düşünemedik :D Kasımın sonuna kadar gözle görülür bir oluşum yok daha öncede ortası ve sonu diye belirtmiştim. Olayın tek sevinçli yanı neredeyse lodossuz geçen bir sonbahar oluyor 2012 ve 2017 kışları öncesinde olduğu gibi bu da beni umutlandırıyor.

  • Kasımın geri kalanında kesinlikle sistem almamız gerek deniz suyunu soğutmada bu sistemcikler ve ya sistemler Aralık ayına destek olmalı şahsen ben soçiyle uğraşmak istemiyorum 24 Ocak 2020 de bizi mahvetmişti

  • Kasımın geri kalanında kesinlikle sistem almamız gerek deniz suyunu soğutmada bu sistemcikler ve ya sistemler Aralık ayına destek olmalı şahsen ben soçiyle uğraşmak istemiyorum 24 Ocak 2020 de bizi mahvetmişti

    24 ocak sistemi aslında 8 şubat sisteminin ön hazırlığı gibi bir şeydi

  • Deniz suyumuz geçen seneye göre oldukça soğuk. Anlatmak istediğim de bu cümlede gizli.


    Geçen sene bu Sonbaharı yaşasaydık Ocak - Şubat 2021 de durumlar çok daha farklı olabilirdi. O yüzden bu sene kış adına çok daha umutluyum. Kasım içinde

    - 5-7 bir sistem gelse muazzam olurdu. Aralık ilk hafta istemediğim olaylar oluyor Sistem çok daha farklı biçimde gelmeli ama ihtimali %40<< gibi.

  • Yaşadığımız en kurak 3 sonbahar oldu 2018 2019 2020


    2018 2019 Sonbaharı normalden az yağışlı ve sıcaktı. Kar yağmadı sıcaklıklar sahil de hep sınırda kaldı.



    2019 2020 sezonunda sonbahar sıcak ve kuraktı ( Kurak diyorum ama normaline göre düşük yağışlar)

    Ama kışın sistem olarak çok şanslıydık dediğiniz gibi 7 - 10 Şubat sistemine zemini hazırladık (gücü ayrı)


    2020 2021 Sonbaharı tam rezaletti denizleri soğutamadı Kışın da sistem şansımız yüksek olmasına rağmen istediğimiz soğuklar inemedi. Kasım iyi geçti ama yeterli olmadı soğutmada. Aralık ta zaten kötü geçti. Bu yüzden de hüsran kış


    2021 - 2022 sezonu için çok umutluyum son senelerden farklı bir sene.


    Zonal rüzgar mış oymuş buymuş bunlar düşündüğünüz kadar önemli değil bunlara takılmayın.



    2015 2016 Sonbaharı müthiş polar ataklarla geçti yaşadığımız kış Muazzamdı.


    2016 2017 Muazzam sonbahar yağışları son 20 yılın en yağışlı Sonbaharıydı. Peki o kış? Aklından çıkan var mı Trabzon merkez bile inanılmaz kar yağışı almıştı.


    Bu yazıda kış öncesi gelen sistemlerin önemini anlatmak istedim.


    2021 Sonbaharı son senelerden

    çok farklı bir şekilde karşımızda


    Müthiş sonbahar müthiş kış demektir diyorum bitiriyorum. 😉


    Hocalarım yazımı eleştirin lütfen. Bilmediğim bir şey varsa eğer.

  • imzd1sk.png


    imgw55y.png


    ŞU MODELİN GÜZELLİĞİNE BAKIN :) /aralıksız 1 gün boyunca yağmıştı çok güzelde bir örtü meydana gelmişti :)

    Nerde o eski kışlar , rabbim inşllah bu sende böyle bir sistem nasip eder

  • Yinede biraz yetersizdi aslında 7 - 10 Şubat çok güçlüydü özellikle 500hpa da - 42 görmüştük. O ull den Trabzon merkez de aldı alacağını.

    Evet yetersizdi ama o kışa kötü başlamıştık zaten hemen pat diye 850hpa'dan -12'lik sistem inmesi kolay olmuyor

  • Arkadaşlar yıldırım dedektörü sahibi olan var mı? varsa biraz bilgi verebilir mi? Kendimi yıldırım-şimşek alanında geliştirmek istiyorum ve ileride bir yıldırım dedektörü kurmak istiyorum fakat ne bu forumda ne de düzgün bir türkçe kaynakta bir şey bulabildim. Sadece youtube'de Murat Şen var kullanan.

  • kırım sistemi işte bu inş bu sene 1 kere olsun yaşarız 2 gün full yagmıştı 40 cm kar olmuştu sahillerde

  • bu ayın 25'inde sizce bir şeyler olacak mı?

    Büyük bir ihtimal olacak. Mevsimine uygun bir sistem alacağız inşallah.

    Fakat burada bir noktayı açıklığa kavuşturmak gerekiyor. An itibariyle yaşadığımız hava bile bir sistem. Şu an 850 hpa mevsim normallerinin 4 derece altında. Sadece yağış kıt bu sistemde.

    İkinci ve yağışı daha iyi sistem cumartesi günü. Yine bu sistemde mevsim normallerinin 4 derece altında.

    25 Kasım ise muhtemelen mevsim normallerinin 8-10 derece altında olacak. Yani 850 hpa da -4 ila -6 arasında. Yine sancılı bir süreç bizi bekliyor. İçinde olduğumuz sistem gibi bizi sıyırabilirde, tam tepemize inip tatmin de edebilir.

    Bu arada dikkat ediyorsanız sistemleri değerlendirirken mevsim normalleri ifadesini kullanıyorum. Kullanıyorum ki, bu ayın Kasım ayı olduğu, mevsim normallerinin +5 olduğu hatırlansın diye.

    Allah'ın izniyle sistem almaya devam edecek Karadeniz. Unutmayalım ki ülkemiz bölgemizden farklı olarak kuraklıkla da sınanıyor. Rabbim sadece bölgemize değil, tüm ülkemize hayırlı bereketli yağışlar nasip etsin.

  • çoğu kişide bir umutsuzluk karamsarlık havası var bazı sosyalmedyalarda daha kışa girmeden kışı bitirenler var yok efendim johen bunu demiş yok coni şunu demiş yok bünyamin böyle demiş bırakın allah aşkına sanki hava olaylarını bu şahıslar yönetiyormuş gibi bir algı oluşturulmaya çalışılıyor yazılanları hayretler içinde izliyorum ve gülüyorum ve tekrar söylüyorum kışın bittiği uçtuğu gittiği felan yok kimse karamsarlığa kapılmasın modellerlede modelcilik oynamasın kışın ikinci yarısı çokdaha verimli geçecek ara ara sert sistemler ülkemizi ziyaret edecek keza biz böyle çok olumsuz kışlar gördük ve asla yılmadık sabrettik gelecek dedik bekleyin dedik yine kışı bitirenler oldu yazı bile getirdiler lakin bunlara aldanmayın dedik ve rabbim bizi yanıltmadı yazı getirenlerin yüzüne kar fırtınasını tokat gibi çarptı 😊 işte böyle arkadaşlar. amacım kimseyi umutlandırmak değil bensadece tecrübelerime ve yılların birikimine dayanaraktan bunları yazdım elbet bir ışık gördükki bunları yazdık zamanı gelince nedemek istediğimi çok daha iyi anlayacaksınız.sadece sabredin yeter.