Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Çorum için herhangi bir kuvvetli yağış veya dolu tehlikesi mevcut mudur dostlar ?

  • Yağış miktarının pek bir önemi yok yağışa doyacağımızı düşünüyorum bütün bölge olarak. Ancak muhtemel bir sel felaketini de göz ardı edemeyiz en güçlü ihtimal Samsun-Ordu sınırında görülse de tüm bölgenin kıyılarında sel ihtimali var Samsun'un doğusuna gidecek yağışı bir çok model tam merkeze hatta batısına bile verebiliyor karasızlık çok yüksek tahmin yapamıyorum hiçbir şeye izlemeye geçtim sadece.

  • Orta ve Doğu Karadeniz’de Beklenen Kuvvetli Gök Gürültülü Sağanak Yağışlara Dikkat!


    Beklenen Hadise

    Gökgürültülü Sağanak Yağış


    Beklendiği Yer

    Orta ve Doğu Karadeniz’de beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların 09.08.2021 Pazartesi ve 10.08.2021 Salı günleri; Trabzon, Rize çevreleri ile Artvin'in kıyı kesimlerinde kuvvetli yer yer çok kuvvetli (40-70 kg/m2), Ordu, Giresun çevreleri ile Trabzon'un batı ilçelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli (50-100 kg/m2) olacağı tahmin ediliyor. Kuvvetli yağışların 10.08.2021 Salı akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor. Sel, su baskını, heyelan, yıldırım, yerel dolu yağışı, kuvvetli rüzgar ve fırtına ile ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

  • Samsun iptal o zaman

  • Ecmwf'ye güvenmiyorum günlerdir sistemi Samsun merkezli verirken bir anda Doğu Karadeniz sistemine çevirdi diğer modeller desteklemiyor yalnız takılıyor şu an.

  • Samsunun batsında kütleler kuzeyli imiyor doğusunda ise güneyden yukarı çıkıyor doğuya doğru ilerlemesiyle ilerleyen saatlerde kütle hareketi samsun üzerinde de denizden olacak gibi duruyor

  • Gerzeli57 Üst katman verileri için ICON modelini verimli buluyorum, sizlere de tavsiye ederim.

    Bu verilere bakmadan önce, renkliliği artırılmış uydu görüntüsünden (kızılötesi (InfraRed (IR))) mevcut bulutun kaç derecede bulunduğuna bakalım:


    Hava Forum on Twitter
    “NASA'nın bu Mars fotoğrafı olay oldu. Kapı gibi bir şey gözüküyor. 🤔”
    twitter.com


    veya buradan anbean bakabiliriz:


    https://www.windy.com (ayarlardan sıcaklığı C santigrat yapınız ve uydu kısmının altından IR'ı yani kızılötesini seçiniz.)

    (Kızılötesi uydu görüntüsü hakkında: gI6MR.png


    not: değerler, yaklaşık olarak belirtilmiştir.)


    Mevcut bölgenize yakın yerdeki herhangi bir yere basıp, renk tonlarına göre bulutun hangi sıcaklıkta bulunduğunu öğrendikten sonra; yan menüden sıcaklık değerini seçiniz ve yine bu menüden, az önce öğrendiğiniz bulutun sıcaklık değerine yaklaşıncaya dek, yan menüde uçak simgesi şeklinde olan yükseklik çubuğunu sağa kaydırarak; söz konusu veri rakımını yükseltin (daha düşük değerleri seçmemek şartıyla). Şimdi ise, yükseltiyi yani rakımı değiştirmeden; yine yan menüden nem değerini seçin ve eğer yükselti değişirse, aynı değere getirin; çünkü üst katmandaki nem değeri, size bulut ve yoğunluğunu gösterir. Buradaki hareketli çizgiler ise, rüzgârın söz konusu katmandaki yani yükseltideki hızını ve nereye doğru estiğini belirtir; dolayısıyla alttaki zaman çubuğunu ileri kaydırarak, söz konusu zamanda nem kütlesinin yani bulutun, rüzgâr vesilesiyle nereye doğru yönelebileceği hakkında ön fikir elde edebilirsiniz.


    Örneğin:


    Radardan kütleye bakılır.

    g5Miy.png


    Bulutun hangi sıcaklık değerinde olabileceğine bakılır.

    gIyvQ.png


    ICON modeli seçilir ve yükselti, bulutun mevcut sıcaklığına yaklaşıncaya dek ayarlanır.

    gIVOG.png

    gInUS.png

    gIJAb.png


    Ve son olarak, değeri seçilir.

    gIrTs.png