İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Kasım ayının ilk yarısında (ayın 14/16sı) civarına kadar pastırma sıcakları etkili olma ihtimali yüksek. Kısaca pastırma yazından bahsetmek gerekirse; Yüksek basınçlı günlerin etkisi altında kalmak yani bunun sonucu olarakta gündüzleri havalar sıcak +20 dereceler ve üstünde geceleri ise serin zaman zaman ayaz olması yani 8-12 derece civarında olması. Tam bir hastalık havası dikkatli olmanızda yarar var. Yanı sıra yağış ihtimali de çok az.


    Avrupa'nın batısına gelen soğuk hava sebebi ile doğu Avrupa ve ülkemizde sıcak ve kurak havalar etkili olacak.(Kasım ayının ilk yarısında)


    d762d23897229a67e2.png


    Bu süreç zarfında polar vortex(PV) güç kazanacak. Polar vorteksin güç kazanması demek kutupta ki kemerin yani kutup bölgesinde dünyanın dönüş hareketi ile dönen Zonal rüzgârların güç kazanması demektir. Bunun sonucunda Artic bölgede kutup soğukları hapis olacak. Ve soğuklar kutupta güç kazanacak. Buna kısaca polar vortex deniyor bilmeyen arkadaşlar için daha açıklayıcı yazdım.



    PV nin güç kazanmasının ardından her çıkışın bir inişi olduğu gibi illa ki bir düşüşü meydana gelecek. Bunun sonucunda güney elemelere soğuk havaların gelme olasılığı yükseliyor. İlk işaretler de Kasım ayının ikinci yarısı ve sonrası için.


    O yüzden bu ilk yarıyı maalesef sıcak ve kurak geçireceğiz hava-gunes11 lakin ikinci yarısı ve Aralık ayının başı oldukça güzel sistemler alma ihtimalimiz yüksek. Hatta uygun basınç dizilimi ve soğuk meydana gelirse ilk hava da kar olasılığını dahi konuşabiliriz:) hava-kars323 :hfyeni (29): rk223_kgigf-12351


    Yarın içinde bahsetmek gerekirse yağışlarımız var. Hava sıcaklığı ortalama gün içinde 15-17 derece civarında olacak. Sabah saatlerinde 10-12 derecelerde. Bu gece itibariyle yağış başlıyor.



    Umarım Kasım ayının ikinci yarısı ilk yarısını bize unutturur. Zaten her sene klasik pastırma yazını yaşıyoruz. Bakalım ilerleyen günlerde veriler ne yönde değişecek? Atmosfer her zaman kaotiktir bunu unutmamak lazım. Takibe devam.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 katılıyorum hocam, teşekkür ederim. Bu arada, yüksek basınçlı havalarda oluşması daha yüksek ihtimal olan sisli havalar; ulaşım ve kaza riski bakımından tehlikeli olsa da, tarım için çok faydalıdır (toprağı ve bitkileri nazikçe sulamasından dolayı) ve benim de en sevdiğim hava durumlarındandır.

  • Berkay34 katılıyorum hocam, teşekkür ederim. Bu arada, yüksek basınçlı havalarda oluşması daha yüksek ihtimal olan sisli havalar; ulaşım ve kaza riski bakımından tehlikeli olsa da, tarım için çok faydalıdır (toprağı ve bitkileri nazikçe sulamasından dolayı) ve şahsen benim de en sevdiğim hava durumlarındandır.

    Eklemeniz için teşekkürler hocam. :thumbup: Sisli havaları bende çok severim:) Yanı sıra uzun süre yüksek basınç hakimiyetinde kalacağımız dan dolayı hava sirkülasyonu azalacak. Yani hava kalitesi de oldukça düşecek. Özellikle fabrikalardan ve bacalardan çıkan gazlar havada asılı kalacak. Ama inşallah kasımın ikinci yarısı ve sonuna doğru güzel kuvvetli sistemleri takip etmeye başlayacağız gibi duruyor. Hayırlısı olsun.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Kasım ilk yarısı beklenen pattern keşke Ekim ayı'nda meydana gelip Ekim ayını yemiş olsaydı. Kasım'da ilk 2 hafta bu denli pattern rezillik.

    Aslında Kasım ayın ilk yarısında olması daha iyi. Çünkü bu sayede kasım ayının ikinci yarısı ve Aralık ayında güzel sistemler alma ihtimalimiz yükseliyor. Yani kışa yaklaştıkça alacağımız sistemlerin etkisi artıyor. Ama keşke hiç pastırma yazı olmasa da direk yağışlı ve serin havalar gelse:) Özelikle de bol yağış. hava-yagmusrs23333323333

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Aslında Kasım ayın ilk yarısında olması daha iyi. Çünkü bu sayede kasım ayının ikinci yarısı ve Aralık ayında güzel sistemler alma ihtimalimiz yükseliyor. Yani kışa yaklaştıkça alacağımız sistemlerin etkisi artıyor. Ama keşke hiç pastırma yazı olmasa da direk yağışlı ve serin havalar gelse:) Özelikle de bol yağış. hava-yagmusrs23333323333

    Elbette öyle hocam ancak ben kasım 2.yarısı beklenilen patternin istenilen gibi olmazsa kasım ayıda heba olucak diye şüpheye düşmüyor değilim. Kasım 2.yarısı istediğimiz soğuk ataklar gelmezse, bu gidişle kasım ayı sıcak kapanıcak.

  • Kafayı bozdun aralıksız yağışlarla :) O beklediğin kasım sonu olur 👍

    :D tamam yine yağıyor ama öyle değil artık . ne kadar yağsada eski yağışlarımız yok


    te arkadaş yanımda yağmur ciselemeye başladı şimdi adam bile çözmüş işi havadan gram anlamaz ilgisi yoktur yağmur yağmıyor artık diyor :D


    dedim modern çağdayız modern çağın getirdikleri bunlar . 1 saat yağar durur diyor o bile çözmüş :)


    bu düzene alışıcaz artık ne yapalım . idare edecez.

  • Yağmur gece yarısından sonra başlayacak (yağarsa) Anadolu yakası bir adım önde görünüyor ancak etkili bir yağış yok 2-3 Kasım'daki daha heyecanlı duruyor.

  • Teşekkürler :)