Kıyılarda İlk Kar(Yılbaşında)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Storm Chaser hocam bu pozitif bu 3 yillik dongu yine mi devam edicek hic mi iyiye gidis yok.

    Negatif AMO gelene kadar pozitif NAO'lu kışlar devam eder. Negatif AMO ise 2030'larda gelecek. Pozitif NAO aslında kötü değil ama bazen AO indeksindeki fırlamaya NAO'nun aynı güçte eşlik etmesi şart oluyor. Bu sistemde fazla etmiyor mesela soğuk sıkıntısı çekiyoruz.

    Öncelikle merhabalar Storm Chaser hocam, siz İstanbul'un Anadolu yakası boğaz hattına yakın Ümraniye rakım 190 olarak ne beklersiniz. Kordinatları noktasına kadar vermeye çalıştım:) Ben havada kar olur diye düşünüyorum. Sizin düşüncenizide merak ettim açıkçası.

    Saygılar, selamlarımla iyi günler...

    Sistem kesinleşince bakarız. Siklonlu sistem olacağı muhtemel gibi ama siklonun rotası, Balkanlardaki soğuk, rüzgarın karayele dönüp dönmemesi İstanbul için daha önemli.

  • modeller pek değişken her gün farklı . Sizce 30 aralık sonrası için soğuğun gücü bakımından net olarak modeller, hangi gün bize kesin sonuç verir?(kıyılar için özellikle)

    Soğuğun gücü 5 gün kala kesinleşir genelde. Ama siklon kararsız çıkarsa bu 3-4 günede düşebilir.

  • Bu sistem çarşamba akşamı kesinleşir. Bütün senaryoları denediler mükemmelini en kötüsünü ortasını.. Bu akşamki çıktıyı beğenmedim sadece Türkiye için değil etrafımızdaki ülkeleride beğenmiyorum soğuk adına tam küresel ısınmanın cezası

  • Perşembe günü Kütahya ve Afyonda şiddetli kar yağışları görülecek. Sıcaklık öğlen 1/2 derece bandında olup gece 0 derece civarına inecek. Buralarda perşembeyi cumaya bağlayan gece 10 cm+ örtü bekliyorum. Kütahya, Afyona göre daha şanslı tabi. Konyada da örtü yapacak derecede bir yağış görülebilir. Öğlen yağmur yağsada akşam kara çevirecek. Batı Karadenizin yükseklerinde(1200m+) 30 cm+ kar görülecek. Doğu Marmara ve Karadenizdeki yağışlarda aşağı seviyede denizden nem adveksiyonu var. Bolu Dağı Tünelide yoğun kardan ve olası kazalardan dolayı kapanabilir. Sürücüler kaygan yola karşı dikkatli olmalı. Ankara, Eskişehir ve daha doğusunu yarın değerlendireceğim.

  • Perşembe günü Kütahya ve Afyonda şiddetli kar yağışları görülecek. Sıcaklık öğlen 1/2 derece bandında olup gece 0 derece civarına inecek. Buralarda perşembeyi cumaya bağlayan gece 10 cm+ örtü bekliyorum. Kütahya, Afyona göre daha şanslı tabi. Konyada da örtü yapacak derecede bir yağış görülebilir. Öğlen yağmur yağsada akşam kara çevirecek. Batı Karadenizin yükseklerinde(1200m+) 30 cm+ kar görülecek. Doğu Marmara ve Karadenizdeki yağışlarda aşağı seviyede denizden nem adveksiyonu var. Bolu Dağı Tünelide yoğun kardan dolayı kapanabilir. Sürücüler kaygan yola karşı dikkatli olmalı. Ankara, Eskişehir ve daha doğusunu yarın değerlendireceğim.

    Yarın Çorum için Düşüncelerinizi Sabırsizlikla bekliyorum hocam :)

  • Sistemin batılı gelme ihtimali günden güne artıyor. Bu durumda "kıyılardaki mevsimin ilk kar yağışları" Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege kıyıları için geçerli olabilir. Şu an görünen; siklon doğuda da batıda da olsa 850 hPa'da -8, -9 girişinin batıya olacağı yönünde.

  • Sistemin batılı gelme ihtimali günden güne artıyor. Bu durumda "kıyılardaki mevsimin ilk kar yağışları" Marmara, Batı Karadeniz ve Kuzey Ege kıyıları için geçerli olabilir. Şu an görünen; siklon doğuda da batıda da olsa 850 hPa'da -8, -9 girişinin batıya olacağı yönünde.

    7 Ocak 2017 sistemini bize tekrardan yaşatır mı bu sistem hocam Gfs hizaya gelecek mi ?