Orta ve Doğu Karadeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bugün gol atamadık. Sadece kky izleyebildim. Kar benden 200 metre yüksekte kaldı. An itibariyle zaman zaman zayıf kar geçişleri var, hava karardıktan sonra ulaşacak bir kütle grubu var belki orda örtü yakalarız.

    Hocam güzel bir şeyler olursa fotoğraflar bekliyoruz :saint:

  • Sistemciğimizi kapatıyoruz. Muhtemel yeni tarihler 9-10 Aralık ve 14-15 Aralık. 9 Aralık'ta oluşacak sinoptik dizilime bağlı olarak 15 Aralık ve sonrası sistemcikten güçlü bir sisteme evrilebilir.

    İnşallah tahmininiz tutar hocam. Hocam Cumartesi günü bir programım var herhangi bir olay beklenmiyor değil mi? Şimdiden teşekkür ederim. :)

  • Osman Akkaya hocam, eveet, 10'undan sonra sana da blokaj kokusu geliyor mu ;)

    Aynen öyle hocam. Nao negatiften pozitife çıkıyor. Zaten Nao negatif bizim başımızı yakan oldu ve 10 undan itibaren pozitife çıkış var. İkinci olarak mjo faz 6 etkilerini henüz görmedik ve faz 6 etkilerini ayın 10 undan itibaren göreceğiz. Üst seviye rüzgar analizlerime göre de 10 Aralık itibari ile güzel bir döneme giriyoruz hocam. İzleme sırası Avrupada olacak söz azor ve skandi yükseğinde. ;)

  • Aynen öyle hocam. Nao negatiften pozitife çıkıyor. Zaten Nao negatif bizim başımızı yakan oldu ve 10 undan itibaren pozitife çıkış var. İkinci olarak mjo faz 6 etkilerini henüz görmedik ve faz 6 etkilerini ayın 10 undan itibaren göreceğiz. Üst seviye rüzgar analizlerime göre de 10 Aralık itibari ile güzel bir döneme giriyoruz hocam. İzleme sırası Avrupada olacak söz azor ve skandi yükseğinde. ;)

    Tek sıkıntı Ural. Ecmwf'de ısrarla bu korkumu haklı çıkaran güncellemeler yapıyor. Şu sıralar gefs iyi, gefs doğru yoldaysa, bilirsiniz eskiler 13 Aralık sonrasına Karakış ayı der, Karakış adına yakışır hale gelir. En azından gefs çok güçlü soğuk vadetmesede mevcut soğukta blokaj vadediyor. Hiç olmazsa günden güne yer soğur. Veriler karmaşık ama, potansiyeli var, Sibirya bile vadediyor.

  • Tek sıkıntı Ural. Ecmwf'de ısrarla bu korkumu haklı çıkaran güncellemeler yapıyor. Şu sıralar gefs iyi, gefs doğru yoldaysa, bilirsiniz eskiler 13 Aralık sonrasına Karakış ayı der, Karakış adına yakışır hale gelir. En azından gefs çok güçlü soğuk vadetmesede mevcut soğukta blokaj vadediyor. Hiç olmazsa günden güne yer soğur. Veriler karmaşık ama, potansiyeli var, Sibirya bile vadediyor.

    Karakış karakışlığını yapacak gibi duruyor hocam ben ecmwf nin yavaş yavaş gefse uyacağını düşünüyorum. Gefs senaryoları şuan doğru yolda

  • Samsun bırakın Atakum'u Canik'i merkezin kendi sınırları içinde bile farklı lokasyonlarda farklı hava olayları yaşanabiliyor çünkü burası Karadeniz 1 km güneye gidince karasallık ve yükselti başlıyor rüzgara göre kıyıların yağış rejimi değişiyor ama MGM bir istasyonu çok görüyor pes doğrusu.

  • ecm ye bişeyler oldu bu modelin genetiğimi değiştiney kısa vadeyi geçtik uzunada el atmaya başladı keza insan oğlunun yaptığı yapay zeka hiçbir model hava olaylarına hükmedemez vede yönetemez biz sadece herşeyi yoktan var eden rabbimizden isteriz.rabbim bu kış yüzümüzü gülderecek inşallah.biz sadece sabredelim acele etmeyelim herişte bir hayır vardır😊

  • Geride bıraktığımız hemen hemen 20 günlük sürede bize yakın coğrafyada atmosfer çoğunlukla Avrupa ve Atlantiğe çalıştı. Aralık ayının büyük bölümünde nispeten dinlenmeye geçmesi muhtemeldi, durgun, durağan beklentimde o yüzdendi. Ve Aralık beklenen gibi başlıyor. Fakat ilk 9 gün ile sonrası tıpatıp aynı değil. 9. günü gelecek olan küçük soğuma-serinleme sonrası ilk 9 gün gibi ılık değil, günden güne soğuyan bir görüntü çizecek. 850 hpa çoğunlukla ya + yönde ama 0'a yakın, ya da 0'ın altında olacak. Peki bu ne demek?

    Bu son yıllarda gördüğümüz Aralık aylarına benzemeyecek, günden güne ayazlı, buzlanmalı günler olacak demek. 14-15 sonrası ise sistem potansiyeli var. Muhtemelen 20 Aralık civarı. Soğumanın ve ayazın güçlü olduğu Aralık ayları, ilk sistemde sahile inen kar demek. Sert kış demek. Genellikle Kasım-kış korelasyonuna inanılır ama ben özellikle bölgemizde, Aralık-kış korelasyonunu daha anlamlı bulurum. 9 Aralık milat. Neyin ne olacağı, bu tarihten sonra belli olacak büyük bir olasılıkla.

    Peki sistem beklentim var mı?

    14-20 Aralık arası şu anda favorim. İyi ve ya kötü yönde gelişme olursa revize edebilirim.