Marmara Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bereket bu bereket

    Е́сли у вас есть вре́мя, что́бы ныть и жа́ловаться, зна́чит его́ доста́точно, что́бы всё измени́ть.

  • Şimdi önümüzde iyi bir ısınma süreci var. Yaz değerlerini yaşamaya başlayacağız bu süreçte. Bu ısınma lazım. Bana göre her ne kadar şu anlık görüntüde bir şey olmasa da esas arzu edilen orajları bu ısınma getirecek. Sadece bir süre sabredicez ve bu sürede biraz bunalıcaz sıcaklardan ama olsun ona da ihtiyaç var.

  • Ciddi sıcak var. Normalde meteoroloji az bulutlu açık demesine rağmen yoğun sıcağın etkisinden havayı bulut yoğunluğu kaplamış durumda. Geçirgen ince bir bulut örtüsü güneş ışığını kesmiyor.

  • Trakya haftaya şiddetli orajlar alacak gibi şimdiden öyle gözüküyor kararsızlık had safhada ekstrem şeyler olabilirhava-simsek3232

  • Valla her şey olabilir. Öyle anormal bir sıcak atağın içine girdik ki temmuz-ağustosta bile bu sıcaklar her zaman olmuyor Marmara’da. Cumadan itibaren özellikle bunalmayı geçtim resmen yanıcaz. Hiç normal değil mayıs ayına göre. Onun için bu anormalliğin ya da ekstremliğin desek daha doğru olur arkasından başka ekstremler de gelirse şaşırmamak lazım.

  • Her şeyi geçtim kendi ilimden örnek vereyim Bursa’nın mayıs ayı ortalama en yüksek sıcaklığı 23.8 derece. 24 diyelim. Cumadan itibaren 36-37 bekleniyor. Bu ne demek ortalama en yüksek sıcaklığın dahi 12-13 derece üzeri demek. Bu gayet ekstrem bi durum. Bir de bu durumun temmuz ve ağustosta benzerinin yaşandığını düşünelim. Bursa’nın temmuz ayı ort. en yüksek sıcaklığı 30.8 derece. Ona da 31 diyelim. 12-13 derece üstü 43-44 derece. Yani umarım bu düzeyde bir atak temmuz ağustosta gelmez. Yoksa Allah muhafaza 45’i zorlar bir çok yer. Bu ise öldürücü olur. Geçtiğimiz yıllarda Avrupa’da yaşanmıştı böyle öldürücü sıcaklar.

  • Haziran/Temmuz ayında görebileceğimiz sağlam bi afrika atağı geliyor çok erken geliyor yani mevsimine göre haliyle arkasından gelecek yağışlı sistemlerdede sağlam orajlar görebilme ihtimalimiz yüksek. Yarından itibaren ayın 20'sine kadar kavruluyoruz.

  • Ve ekstra bir şey daha söyleyeyim bu gelen kuvvetli sıcakların tarıma da zararı olacaktır. Özellikle Bursa ovasında meyve üreticileri açısından bakacak olursak sıkıntı. Çünkü mevsimine göre aşırı sıcaklar meyvenin büyüme hızını yavaşlatıyor ve fazla döküme sebebiyet veriyor. İnsan nasıl bunalıyorsa ağaçta aslında bunalıyor. Bu ani sert dalgalanmalar her canlı organizma üzerinde etki ediyor.