Marmara Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ve bu durum normalde yılın en yağışlı olması gereken döneminde gerçekleşti. Kuraklığın boyutunu ve durumun ciddiyetini göstermesi açısından önemli bir olay. Kuraklığın yaraları her geçen gün artıyor. Bursa Gölbaşı bu yaraların yalnızca biri. Bu barajın yeniden eski haline gelmesi o kadar kolay değil. Ülke olarak kışın geri kalan kısmını ve ilkbahar sezonunu yağış açısından iyi değil iyi yetmez çok iyi geçirmemiz lazım. Aksi takdirde kuraklığın tam manasıyla telafisi zor. Tabi burada devletin alacağı tedbirler hayati önem taşıyor. Mesela Bursa’daki bu baraj 1933 yılında Atatürk tarafından yalnızca tarımsal sulama amacıyla yaptırılmış ve bugüne kadar da bu şekilde kullanılmışken bu gün baktığımızda barajdan sanayi tesislerine su veriliyor. İşte bu olmamalı. Sanayinin suya ihtiyacı yok mu elbette var ama ona özgü farklı bir çözüm üretmek lazım.

  • https://www.boxerdergisi.com.t…ar-icin-tarih-verdi-49530

    Hocalarım bunun doğruluğu var mı acaba ?

    Yazı da şunun tahmini bunun tahmini diye bir ibare var mı? Yani kim bu uzman ad kullanmadan mı yapmış tahmini. Gizli kahraman. ^^ Kafayı çalıştırın biraz ya...

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Evet 2002 öncesini çok net hatırlıyorum her sene mutlaka yağardı biz bu sene yağacaktı diye değil de bu sene ne kadar yağacak diye beklerdik inanın yollar kapanıyor bi kaç gün açılmıyordu son 15 senede baya bi değişti bizde kış severler olarak üzülüyoruz ve tarımdaysa büyük etkisi oluyor

    Aslında 1990-2000 arasında da Edirne'nin karsız veya 1-2 küçük sistemle geçirdiği kışlar olmuş. Edirne'nin asıl bereketli kışları 1998-2010 arası yaşanmıştır.

    Ben bu konuyu, özellikle Orta Trakya Boşluğu etkisiyle birlikte uzun süre araştırdım ve sebebin beşeri etkilerden kaynaklanmadığını, bunun doğal bir sirkülasyon olduğuna karar kıldım. Hatta o kadar çok araştırdım ki ulan meteoroloji mühendisliği okusam tezim hazırdı falan diyodum. Genel olarak Edirne'nin ve Trakya'daki diğer merkezlerin kış verilerini inceleme imkanım oldu. Genel olay şu. 2010 ve öncesi soğuklar o dönemki kışların karakteristiği açısından Balkanlar hattından sokulduğu için ya Ege'de bir tepki AB'si oluşmasına sebebiyet veriyor, ya da İtalya'da tepki AB'yi oluşturup kıtaya hakim AB etkisiyle saatin tersi yönünde Ege tarafına sokulmasına sebebiyet veriyor. 2010 sonrası kışlarda ise Orta Avrupa'da genellikle YB hakim oluyor ve kuzeyli yönlerden akımlar alıyoruz. Kuzeyli akım DEK yağışları demek. Bunlar da alıntıladığınız arkadaşın söylediği üzere Edirne'ye varamadan, hatta Kırklareli Merkez'e ulaşamadan kayboluyor. Bu fenomeni 2 sistem üzerinden paylaşayım.



    Aşağıdaki sistem 30 Aralık 2016 gecesinden. Siklon merkezi Karadeniz'den geliyor. Boşluğun sebebi kuzeyli akımlar. İzobarlardaki Orta Trakya'daki kıvrıma dikkat edin. Trakya kuru soğuk yerken Dereköy bu yüzden kar rekoru kırıyor.



    Bu sistem ise 11 Ocak 2017 gecesi Trakya genelinde yoğun kar yağışına sebebiyet veriyor. Kuzeyli akım yok, Ege'den AB sokuluyor ve boşluk falan dinlemeden Kırklareli'ye 1 gecede 20 cm kar yağdırıyor.




    Üstelik bu olay sadece kar sistemlerinde yaşanmıyor.

    https://www.researchgate.net/p…nfluence_on_precipitation

    Bu adresteki tez çalışmasında Marmara Bölgesi'nin hangi bölgesinin ne tip patternlerde ne kadar yağış aldığını görebilirsiniz. Çok faydalı bir tez çalışması olmuş.



    Olay bundan ibaret aslında. Umarım bu kış ve gelecekteki kışlarda Balkanlar ve Orta Akdeniz bol çalışır.

  • Teşekkür ediyorum çok başarılı bir şekilde açıklamışsınız aklımdaki bir çok soru işareti kayboldu sayenizde ve güzel temennilerinizin içinde ayrıca teşekkür ediyorum umarım istediğimiz manzaraları hayırlısıyla görürüz ve mutlu bir kış geçiririz :)

  • Enes Güleç(17) hocam GFS güncellemesinde Soğuk var ama Trakya yağış yok nasıl olur bu durum ufak bir açıklama yaparmısınız sıcaklık - 8 yağış yok

    Saygılar

    Trakya için Ab Ege yada Giritte olmadığı sürece kuru soğuk olur,Trakya adına kaçınılmaz bir gerçektir bu.Bazı durumlarda Trakyanın doğusunda dek mekanizması çalışır,öğlen güncellemesinde sinoptik uygundu ve çalışıyordu.

    Kısacası alçak basınç ile alakalı daha çok

  • Bence trakya yağışları değişecektir daha öğlen trakya için yağış verirken şimdi çok az verdi gfs yi kafaya takıp üzülmeyelim günün 4 güncellemeside birbirinden farklı çıkıyor gfs nin ilk 3-4 için geçerli tahminine güveniyorum geri kalan bomboş