Şahsi Tahminler ve Yorumlar (2021 Sonbaharı)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Silverhand Bafralı55 reisinde dediği gibi konu açmadan yapılamıyormu tahmin ? Burası hiçbir zaman birilerinin egolarını tatmin etme yeri olmadı -Ama aynı zamanda dingonun ahırı da olmadı .

    Bir kural konulup bir değişiklik yapıldığı zaman ismini bildiğimiz ve 2 elin parmaklarıyla sayabildiğimiz insanların - bizi farketmiyor sanıp- üyeleri galyana getirmeye çalışarak bir isyan havasına bürünmesi bizim yabancı olduğumuz bir sahne değil . Kemal Sunal filmleri ara-ara tekrar izlettiriyor kendini - sarıyor en azından .

    Ama sizin çevirdiğiniz filmler sıkıcı oldu bunu okuyan aktör adayı ve figuran arkadaşlar .

    Lütfen forum kurallarına uyalım - Uymayanları uyarmak bizim görevimiz . iyi forumlar ...

  • Silverhand Bafralı55 reisinde dediği gibi konu açmadan yapılamıyormu tahmin ? Burası hiçbir zaman birilerinin egolarını tatmin etme yeri olmadı -Ama aynı zamanda dingonun ahırı da olmadı .

    Bir kural konulup bir değişiklik yapıldığı zaman ismini bildiğimiz ve 2 elin parmaklarıyla sayabildiğimiz insanların - bizi farketmiyor sanıp- üyeleri galyana getirmeye çalışarak bir isyan havasına bürünmesi bizim yabancı olduğumuz bir sahne değil . Kemal Sunal filmleri ara-ara tekrar izlettiriyor kendini - sarıyor en azından .

    Ama sizin çevirdiğiniz filmler sıkıcı oldu bunu okuyan aktör adayı ve figuran arkadaşlar .

    Lütfen forum kurallarına uyalım - Uymayanları uyarmak bizim görevimiz . iyi forumlar ...

    Ego mego meselesi bence lüzumsuz münakaşa. Ona girmeyeceğim.


    Fakat ben özellikle uzun vadeye yöneldiğimden mesajlarımı kronolojik sırada görebilmek önemliydi. Artık uyum sağlamak gerekecek.

  • Kadirthe cool Evet arkadaşım konuları yasakladık daha rahat "yalan/hayal satmak" için(!) Önce adını vermediğin yazarımıza alttan alttan aklınca laf soktun şimdide Havaforumu "hayal satmak" ile aklınca suçluyorsun.Seni burada daha fazla tutmayalım başka "hayal satmayan" platformlarda istediğini yaparsın artık.

  • Yeni konu hayırlı olsun, şüphesiz ki ustalar körpe olan hava meraklısı kardeşlerimize el verecektir. Yeni konunun bu açıdan çok kıymetli olduğunu düşünüyorum.

    Özellikle oraj konusunu irdeleyen kardeşlerim bir adım öne çıkarsa kendi adıma çok mutlu olurum :)

  • Konu muhtemelen çok yararlı olacaktır. Ben şahsen yorum yapacak kadar bilgi sahibi değilim ama bu sezonun kestane geçmemesini istiyorum. :saint:

    Ayrıca içinizi ferahlatması açısından kutay hocanın yazısını bırakayım.

  • DoquKaradeniz28 ayrıca ekleme yapayım 22 si civarında uzun vadede gözüm yakın zamanda yok olan ama yeni yeni gözükmeye başlayan bölgesel bir sistem de olacak gibi nötr çıkış ao da 22 si civarı tam da

    Hocam daha önce bu salınımda Kafkaslar'ın batısından bir soğuk kıvrılması bekliyorum demiştim. Fakat salınım Hazar a doğru fazla doğulayınca o ihtimal azalmıştı. Şimdi yeniden batılayınca bu ihtimal kuvvetlendi. Tüm ülkeye etki etmeyeceğini düşündüğüm için söylemedim.

    Bir de bu yıl doğumuza inen sistemlerin, doğu Anadolu bölgemize soğuk kaçırdığı görülüyor. Bu trend devam ederse, o bölge her yağışı değerlendirebilir.

  • Arkadaşlar herkese günaydınlar, mutlu pazarlar.


    Yönetim olarak yazar/tahminci statüsü olmayan tüm arkadaşlarımızın şahsi tahmin konularına kapatma kararı aldık.


    Neden? Çünkü burada sizlerin görmediği arka planda olanlar var, bizler yönetim ekibi olarak, forum kadar forumumuzun sosyal medya kısmında da aktifiz ve bizler sosyal medyadaki soruların cevaplarının çoğunun sitede olduğunu söylediğimizde bir bakıyoruz insanlar siteye yöneliyor zamanla ancak son yorum yapılan konulara bakıyor. Baktığı konu sonuçta forumumuz içinde ama şahsi üye tahmini sosyal medyadan yönlendirme üzerine gelen insanlar bunun şahsi üye tahmini olduğunu bilemeyebiliyor; belki sorusu cevapsız kalıyor belki cevaplanıyor ama tutarsız kalıyor. Bu insanlar eğer birde ilk izlenimini bu süreçte yaşıyorlarsa bu forumumuz için yıpratıcı olabiliyor. Aynı süreç normal yollarla Google üzerinden sitemize gelmiş yeni insanlar içinde geçerli oluyor.

    Bunun dışında da sebepler var.


    Bu nedenledir ki yönetim olarak aldığımız bu karara karşı anlayışlı olmanızı ve her kararımızın forumumuz için en doğru karar olduğunu unutmanınızı sizlerden rica ediyorum. İleriki süreçte(muhtemelen bu kış sezonu bittikten sonra) özellikle kendini forumda göstermek isteyen genç, dinamik, heyecanlı üyelerimiz için farklı planlarımız olduğunu da sizlere duyurmak isterim.

  • Red fox Hocam ! Hosgeldin tahminlerini severek okuyorum Anladıgim kadarıyla Accu'nun Tahminine karşi cıkmıstın ama; Bay hava ve Sen bu kış icin YB Etkisinde Kurak bir kış bekliyorsun anladıgım kadarıyla IRI tahmini gecen sene ile benzer ama ; İnandırıcılığı hic kalmadı Accu da öyle Sonbahar tahmini bizim icin cöp oldu ecmwf ise ne iyi ne kötü lafın özü bu sene bence yerel tahminlerin hepsi cöp olucak sanki kazanan Kar severler olucak umarım son olarak Mjo Aralık ikinci yarısı 3 faza gecicek görüntüsü sunuyor o arada Stratosfer Isınması da görünüyor olası ani degişimler senin tahminde görünüyor mu ?

    Accu'nun tahminlerine kış tahminine halen karşı çıkıyorum. Sonbahar tahminine de karşı çıkmıştım. Çünkü analoglarla uyumsuzluk vardı, ki öyle de oldu genel itibarda kurak geçiriyoruz, malum.


    Bay Hava'nın analoglar üzerinde konsorsiyum teklifi oldu. Aramızda vakit buldukça endeks hareketleri ssw, mjo vs fazıydı amplitüdüydü zonal rüzgarıydı, bunun benzeri verileri hem lokal olarak coğrafyamıza hem de kuzey yarımküre geneline x gün gecikmeli, gecikmesiz etkilerini korelasyonları ayrıntılı çıkartmaya çalışacağız.


    Bay Hava ile birlikte NAO'nun ağırlıklı olarak negatif olacağını düşünüyoruz, burada hem fikiriz ama kuraklık tahminin de ayrışıyoruz. Ben ayrıca NAO'da dönem dönem pozitif blipler çok muhtemel görüyorum.


    Batı Bölgelerin kurak olmayacağını hatta kar ve kış açısından Marmara Bölgesinin önceki yıllara göre daha şanslı konumda olduğunu ama Doğu Bölgelerin daha az kar/yağış alacağını ve ortalama sıcaklıklarının Doğu da daha yüksek olacağını düşünüyorum. Bu bakımdan Bay Hava ile ayrı düşüyoruz. Bayhava daha kurakçı ve daha sıcak olacağı yaklaşımında bildiğim kadarıyla, her türlü ben ise Batı ve Güney tarafları normallerin üstünde yağışlı olabileceğini düşünüyorum.


    Özellikle SSW gerçekleşirse Accu'nun tahmini kesin olarak başarısız olur. Çünkü SSW'ler 60 günlük süreç sonunda Batı ve Güney Bölgelerde yağışları kaçınılmaz şekilde arttırıyor.


    MJO karmaşık bir konu aslında bu dönem 6-7 dışında Türkiye'ye çok yarayan bir faz yok. MJO 6-7 fazları hem çok hızlı geçti, hem de zaten geçerken en azından bir sistem almayı başardık. 2-3 faz zaten bu dönemde Azor-Ural yükseğini birleştirerek pide yapar, o yüzden MJO'nun o fazlarda olmasındansa zayıflamasını tercih ederim. Ay sonu doğu bölgeleri çok etkilemeyen batı da yağış yapan siklon alma ihtimalimiz çok yüksek.

  • Öncelikle konu hayırlı olsun

    Forumun itibarının zedelenmemesi adına güzel bir uygulama

    Forumda kendini ispat etmiş verileri iyice inceleyip,irdeleyip bizlere en güzel şekilde sunan üyelerimizde mevcut

    Bu uygulama sebebi ile bazı forumdaşlarımızın konusunu kapanmış bulunmakta ancak bu durumdan dolayı bizlerle bu konu altından paylaşımı kesmemesi ricamdır

    Zaten yönetim kadromuz bu arkadaşlarımızı gördüğünü ve ilerleyen zamanlarda onlara öncelik vereceğini düşünüyorum

    Tekrardan hayırlı olsun,iyi forumlar.

  • Normalde ben paylaşımları mı kendi açtığım konu üzerinden yapıyordum.

    Ama yönetimde ki değerli dostlar benim gibi hem kendi konusunda hemde konusu olmayan arkadaşların tek bir konu üzerinden yapılmasına karar kılmışlar. Kendileri forum için en iyi durumu yaratmak istediklerini bildiğim için, forum yönetimine saygım sonsuz... Hepinize selamlar, kolay gelsin diyorum...

    Bu konu üzerinden herkesin yapacağı tahminlerin tutarlı ve isabetli olması dileği ile.

    Artık bende tahminlerimi bu konu üzerinden yapacağım...:)


    Şimdi belki benim eski açtığım konumdan takip edenler bilir, ay sonu gibi bir sistem beklentim bulunmakta...

    Son çıkan verilere baktığımız zaman ise bize nasıl bir ön görü sunuyorlar öncelikle sizinle onu paylaşayım;


    İlk olarak veriler içinden endekslere bakalım, benim kendi görüşümce endeksler bir sistem gelmeden önce o sistemi kestirebilmek için en önemli verilerden birisi.


    NAO endeksi;


    MRF Ensemble North Atlantic Oscillation outlooks


    Nao endeksi kasım başı sisteminden sonra genelikle pozitif bir yol almıştı hatta kendi konumda ''Kasım Ayı Genel Görünümüm'' de bu nedenle kasım ayının normallerden sıcak ve kurak geçeceğine dair bir tahmin yapmıştım... Yaşadığımız Kasım ayıda benim yaptığım tahminle doğru orantılı olduğunu düşünüyorum. Evet kasım ayı çok üzülerek söylüyorum ama normallerin altında yağış ve normallerin üstünde bir sıcaklık yaşanıyor. Tahminimde kasım ayını 1. ve 2. faz olarak ikiye ayırmıştım ilk 15 gün ve son 15 gün olarak, şimdi ilk 15 gün şuan artık bizi ilgilendirmiyor çünkü ilk 15 günü doldurmuş bulunuyoruz belki hatırlayanlar olur son 15 günün daha çok 24/28 arası bir sistem gelebilir demiştim... Bunun +/- olarak yaklaşık tutarlı bir tahmin olabileceğini düşünüyorum çünkü hala benim 28-30 arası bir ay sonu sistemi bir beklentim bulunmakta, bakalım nasibimizde var ise yaşayacağız:)


    AO Endeksi;


    add8ffb.png



    AO endeksinde çıkan bu veri beni gerçekten sevindirdi, peki neden?


    Şimdi eğer AO da bir sistem belirtisi bekliyor isek endeksin genelikle (+0.5/-0.5) aralığında olması lazımdır, yani yaklaşık nötr bir değer bu...


    Kasım ayının başında gelen sistemden sonra genelikle hatta kesintisiz bir negatif yol izledi Ao endeksi, bunun durumunda gelecek olan soğuk dalgalar İngiltere-Fransa-İspanya hattına indi bu durumda da doğal olarak ülkemiz o bölgeye karşı tepki siklonlardan dolayı neredeyse Kesintisiz diyebileceğimiz Bir YB etkisine girdi buna biz kelebek etkisi yani blokaj etkisi diyoruz.

    Bu nedenle bizimle beraber Rusya ve Türkiye hattında tepki olarak Yüksek basınç hakimiyeti yedik.

    Hatta bu döneme ben kendi konumda ''Kasım ayı genel görünümüm'' de pastırma adı olarak nitelendirdim.

    Şimdi ilerleyen günlerde bize AO endeksi artık Negatif seyrini, pozitife hatta daha çok nötre yol aldırıyor bu veride benim ay sonu beklentimi destekleyecek nitelikte...



    Bu veri ise, bizim son 20 gün içinde bu blokajda YB yediğimizi ve sistemlerin genelikle İngiltere-Fransa-İspanya hattına indiğini destekleyecek nitelikte;


    NH 500 hgt 30 day loop



    Global 200 hgt 30 günlük döngü


    Burada da İngiltere-Fransa-İspanya hattı için ne demek istediğimi anlayacaksınız;

    gph500_anom_20191117_06_132.jpg?


    Zonal Rüzgarlar;


    u_60N_10hpa.png


    Burada gördüğünüz mavi çizgi yaşanmış.

    kırmızı çizgi ise yaşanılacağını tahmin edilen durum herkesin anlayacağı şekilde,

    Şimdi uzun bir süre sürekli yükseliş halinde bulunan zonal rüzgarları ilerleyen günlerde ay sonu aralık başı gibi biraz yavaşlayacağına dair bir çıktı sunmuş bize.

    Bu durumda Polar vortex yani kutup girdabı güç kaybedecek demek oluyor.

    Bu şekilde kutup girdabı güç kaybederse kemere bol yani güney enlemlere salınım ihtimali artmış bulunuyor demek hiçte yanlış olmaz...



    Yani uygun bir basınç dizilimini bulursa bize sistem inmesi ihtimali artar, aynı bu çıktıdaki gibi;

    Bu çıktıda uygun basınç dizilimini yakaladığı net anlaşılıyor...


    3/12/19


    93ad6df1f5830a.png


    Takipteyiz bakalım hayırlısı olsun, herkese selamlar...


    Sağlıcakla kalın dostlar.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()