2019/20 Kışı Genel Görünümüm (Kasım Sonu Aralık Başı İzle Ve Gör Sistemi)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Ben sık sık gecmiş yılları izlerim hemen hemen her sene bu dönemler böyle geçiyor.ekim son haftası havalar değişiyor.hatta bazı seneler iç keimlerde sulusepn bile gözüküyor

    Evet kesinliklikle size katılıyorum, bence bu bir mevsimsel geçişlerdeki döngü, yani sadece sonbahara has bir şey değil bu. Kıştan da yaza geçerken kış son kez kendini gösterir hatta nisan ayında bile kar yağan yerler olur İstanbul bile nisan ayında gurepeal kar yağışı olduğuna tanıklık etmiştim. Yani şimdi sonbahar kötü geçecek gibi bir algı olmasın. Ay geneli kendi tahminimde de belirtim bu döngü ekim son haftası kasım başı kırılacak çok büyük ihtimalle ve iç kesimlerin 1000 m üzerisine de ilk kar düşecektir tahminimce Kasım ilk haftası.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Evet geçen sene Uşak-Afyon-Kütahya havada da olsa kar görmüştü.:)17 Kasım'da Afyon 5-6 cm. kar almıştı.:)

    Bu senede görebilir tahminimce ilk karı ,ege bölgesinin iç kesimleri kasım ilk haftası.;):thumbup:

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • kilanli geçen senede benzer görüntüler varmış bu zamanlarda, aktif İzlanda ve Rusyada 1030 luk Yüksek buda bize soğuk ve yağış koridoru kapalı tutuyor.



    gfsnh-0-72.png?12



    Buda bu sene aynı zamanlar;


    gfsnh-0-66.png?12


    Yani doğal bir döngünün sonucu bu durum.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Kasım başı için umutluyum, hatta büyük konuşmak gibi olmasın ama, iç kesimlere yılın ilk karı gelebilir.:)hava-kars323hava-kars323

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • İSKANDİNAVYA YÜKSEK BASINCI NEDİR NERELERDE OLUŞUR ÜLKEMİZE ETKİLERİ NEDİR?




    Öncelikle herkese merhaba ben ''Berkay Nişancı'' bu gün sizlere İskandinavya yüksek basıncına dayanacağım, üstünde konuşacağız.


    Şimdi Ülkemiz için bu önemli İskandinavya yükseği nedir ilk önce onu açıklayım bu yüksek basınç aslında Azor'un bir kolu peki bu nasıl oluyor?


    Azor yüksek basıncı kendi bölgesinde oluşuyor güçleniyor ve kendine destek alçak basınç buluyor ve yükseliyor. İşte bu yükselme sırasında bazen İskandinavya bölgesine de yükseldiği oluyor işte biz Azor eğer İskandinavya bölgesine Krallık kurduysa işte o zaman biz bu yükseğe ''İskandinavya Yüksek basıncı'' diyoruz


    Ve bizim forum olarak da en çok Azor'un yükselmesini istediğimiz bölge İskandinavya Bölgesidir, çünkü ülkemize gelecek sistemde en ideal bölge orasıdır ve yüksek kendine orada yer bulduğu zaman kolay kolay yerinden ayrılmaz, ülkemize bir süre boyunca soğuk koridoru açık kalır.


    Size şimdi bu İskandinavya yükseğini nerede oluştuğunu harita üzerinden gösteriyim, daha net anlamanız için;



    a325fe1e.png




    Gördüğünüz alan İskandinavya bölgesi oluyor benim söylediğim yüksek o alana yükseliyor...



    Peki bizim için İskandinavya Yükseği neden önemli ve bize ne tür sistemler getirir?


    Şimdi öncelikle bizim kışın gelen sistemlerde kırım üzerinden Bulgaristan'ı izleyerek geliyor başlıca sistemleri İskandinavya sayesinde, birde direk kırım üzerinden Karadeniz'e inen ve özelikle ''DEK'' olan sistemlerde geliş şeklini belirler.



    Belki Dek nedir onu bilmeyen arkadaşlar vardır, arada onuda söylemiş oluyum. Görüyorsunuz dostlar her şeyi en açık ve net bir şekilde anlatmaya çalışıyorum elimden geldiği kadarıyla.


    DEK( Deniz Etkisi Kar) NEDİR?

    Şimdi öncelikle bizim dek dediğimiz olay Ülkemizde özelikle Karadeniz bölgesinde oluşur peki bu dek in oluşması nasıldır



    Dek hava forum ile ilgili görsel sonucu


    Öncelikle dek olayının oluşması için normal hava sıcaklığının denizin sıcaklığına göre daha soğuk olmalıdır. bu şekilde deniz üzerinde havanın yükselme hareketi olur ve bu hareketi devamlılığını sağlayan rüzgarlarının devamlılığında olması lazımdır hava deniz üzerinde yükselir karaya çıktığı zamanda yağış olarak yere düşer ve bu yağan yağış kar şeklindedir, bunu aynı durumu birde kardeşi ''DEY'' buda sadece hava sıcaklığı biraz daha sıcak olduğundan dolayı deniz etkisi yağmur oluşur.


    Biz tekrardan konumuza geri dönelim.


    Evet işte bu bizim Azor dediğimiz basıncın kolu olan İskandinavya yüksek basıcı o bölgede kendini belli eder ve bu şekilde Ülkemize sistem iner.


    Nasıl iner şimdi onuda Çizim olarak gösteriyim.




    b042fa1a8.png



    Evet gördüğünüz üzere İskandinavya bölgesinde 1030 mb lık bir Yüksek basınç sayesinde ülkemize sistem geliyor.


    Ve bu sistemlerde özelikle İskandinavya kuzeyimize yatıveriyor ve işte en sevdiğimiz şeyde o dur. ''REX BLOKİNG'' yani blokaj işte bu olay gerçekleştiği zaman soğuk ve yağışlı hava ülkemize yaklaşık 1 hafta hapis olmuş olur yani bu ne oluyor 1 hafta boyunca etkili kar yağışlar 80cm aşan büyük şehirlerdeki kar seviyeleri.


    Mesala örnek yine 6-10 ocak sistemi şimdi diyebilirsiniz sürekli 6-10 ocak sistemin örnek veriyorsunuz çünkü bu sistem her açıdan neredeyse her olayı yaşadığımız bir sistemdi.


    Rex blokingi yaşadığımız 2017 6-10 ocak sitemi sistem;


    350560cec1d64864563711d4.png


    Yine kısa ve net yazmaya baktım dostlar, makalem bu kadardı okuyan herkese teşekkürler.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Benim bu şekilde yararlı ve anlatıcı yazılar yazmamın genel nedeni, bu işe yani Atmosfere merak salanlara, amatör meteorolojiyi öğrenmek isteyenlere, modelleri okuyup ileriye tahmin yapmak isteyenler için bu emeği harcıyorum.


    İnşallah aramıza yeni katılanlara güzel ve açıklayıcı bilgiler oluyordur.


    Her hafta böyle önemli konularla alakalı makale yazmaya çalışacağım, sorusu olanlar hiç çekinmesin istediği gibi sorular sorabilirler. Ve elimden geldiğiyce detaylı bir şekilde cevaplarım.


    Tekrardan söylüyorum bu işe merak salanlar için, dikkatlice okuyup anlar iseniz. Gerçekten sizde ileriye dönük bir şeyler anlamaya başlayabilirsiniz.


    Kendinize iyi bakın, birazdan polar vortex ile ilgili makalemi yayınlayacağım bu konu üzerinden


    Selamlarımla, sağlıcakla kalın.:):)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • İskandinav YB aslında geçici bir YB, başka bir YB İskandinavya üzerine konuşlanınca oluşuyor. Fakat verdiğin hiçbir bilgi hatalı değil. Tebrik ederim.


    Ayrıca Azor-İskandinav ITCZ denilen bir olayı sonucu. Polar Vorteks de İzlanda'nın sebebi. Bu bilgiler doğru ama bunların sebeplerini bilmek de hava hareketlerini anlamlandırmada kolaylık sağlar.

  • POLAR VORTEX NEDİR?



    Öncelikle herkse tekrardan merhaba, ben Berkay Nişancı amatör hava tahmincisi, bu gün sizler ile herkesinde sıkça duyduğu bir kavramı inceleyeceğiz oda ''POLAR VORTEX''.




    Şimdi konun kök nedenine gelelim Polar Vortex nedir?



    Polar votex , kuzey yarım kürenin hatta sadece kuzey kutbunun, çevresinde esen rüzgarlardır.



    Bu esen rüzgarlar bazen çok kuvvetli, bazende kuvvetsiz olur.



    Kışın kasım ayından sonra soğuk artmaya başlar. Çünkü artık dünya ile güneş arasındaki açı değişmiştir. Ve kuzey enlemlere güneş ışını fazla vurmuyordur, bu yüzden kuzey yarım kürede soğuklar artar.



    Kışın dünyanın eksen eğikliği ile ilgili görsel sonucu



    Ve bu artan soğukları tutan bir girdap vardır, o soğukları çevreler depolar ve o soğukların orada kalmasını sağlar. Yani kuzey kutbunda soğukların kalmasını sağlayan bir girdap vardır, bu girdaba ''POLAR VORTEX'' denir.



    Polar Vortex'in diğer bir tanımı da kuzey kutbunda hava soğuk olduğundan çöker ağırdır, ısınan havada yükselir hafiftir. Ve sıcak hava genleşerek yükselir bir basınç alanı oluşturur.Bu basınç alanına da Polar Vortex denir, bu soğuklara depolayan soğuklara da polar vortex denir.



    Şimdi Polar Vortex genel olarak, troposfer ve stratosferde bulunur doğal olarak, ben daha çok 30-50 km arasında bakma taraftarındayım, polar vortex'e .



    troposfer ve diğerleri ile ilgili görsel sonucu





    30-50 km yukarıda yani stratosfer de, polar vortex rüzgarları batı yada doğuya eser. Şimdi makalemde yazdığım gibi bir basınç alanı oluşturur.Eğer saat yönünün tersine esiyor ise bu rüzgar batıdır. Saat yönünde esiyor ise doğudur. Yani bir girdaptan bahsediyoruz o girdapta rüzgarları karşılaştırabiliriz.




    Polar Vortex rüzgarları, dediğim gibi stratosfer de incelenir, ve aşağı doğru yayılar güney enlemlerdeki havayı etkiler. Yani kışın yapılan uzun vadeli tahminler polar vortex üzerinden yapılır, çünkü güney enlemlerdeki havaları etkilediği için.



    Nasıl etkiler?



    Bu kuzey kutbuna yerleşen anti siklon olur, güney enlemlere doğru soğuk hava salgını olur bu şekilde gerçekleşir.



    Şimdi polar votex rüzgarları, çok kuvvetli esiyor ise batı yönde polar vortex güçlüdür.





    Güçlü polar vortex ile ilgili görsel sonucu





    Bu şekilde soğukları daha iyi çevriler, soğukların güney enlemlere kaçmasını sağlamaz.



    Güney enlemler derken ne olur, Avrupa olur, Türkiye olur, ABD olur, Asya olur. İşte bu bölgelere soğukların kaçmasını engeller, soğuk hava dalgası az gözlemlenir.



    Eğer bu rüzgarlar yani polar vortex rüzgarları zayıf ise soğukları güney enlemlere doğru bırakır bu şekilde sistemler olur. Çünkü bu kemer artık zayıftır.









    Zayıf polar vortex ile ilgili görsel sonucu







    Görselde ki soldaki güçlü Polar vortex, sağdaki ise zayıf Polar Vortex'dir.



    Peki biz bu soğukların bırakılmasını nasıl karar veriyoruz. Güçlü mü Güçsüz mü nasıl anlıyoruz ?



    60 derece enlemlerde bu rüzgarların bir değeri vardır,eğer 0 M/saniyenin üstünde ise bu polar vortex rüzgarlar batı yönde eser. Yani saat yönünün tersindedir ve polar vortex güçlüdür. Bunun tam tersi 0 M/ saniyenin altına esiyor ise polar vortex doğu istikametindedir zayıftır. Bu konu bu kadar anlaşılır bizim refaransımz sıfırdır üstü ise güçlü altı ise güçsüz.



    Mesela (-) yani negatif bir değer gördüğünüzde polar vortex güçsüz güney enlemlere soğuk dalgası olabilir. Ama (+) yani pozitif bir değer gördüğümüzde ise kemer sıkı güney enlemlere sistem inme ihtimalli çok düşük.



    Nötr ise hem inebilir hemde inmeyebilir yani tamamen soru işareti (?)



    Şimdi bu grafiklere akılan bir site var Naben Nasa orada 60 derece Polar vortex rüzgarlarını gösterir.



    u10serie.png







    Bu grafikte rüzgarların sayısal değerleri yanda yazılır, altta ise günler yazar bu kadar basit. Eğer bu rüzgar 0 m/saniyeden altına indiğinde ise güney enlemlere sistem inme ihtimali yüksek polar vortex güçsüz kemer bol.



    Bu rüzgarların doğuya dönmesini ise biz buna stratosfer ısınması diyoruz. Bakın burası çok önemli eğer polar vortex de güçsüzleşme var ise stratosfer de ısınma gerçekleşmiştir.



    Peki bu ısınma nerelerde gerçekleşir ya Avrasyada yada kanada da gerçekleşir.





    Kanada da stratosfer  ısınma ile ilgili görsel sonucuThe science behind the polar vortex.





    Bu ısınma sonucu 2 önemli şey meydana gelir;



    Ya polar votex yer değiştirir rüzgarları yine zayıflar ama o ın altına düşmez yada bölünme olu rüzgarlar 0 m/ saniyenin altına düşer. Bu ani ısınmada eğer bölünürse rüzgarar doğuya eser buda zonal rüzgarlarıdır.



    Peki bu doğuya ve batıya esen rüzgarlar dedik işte bunlar polar vortex'in yer değiştirmesini sağlar, bu kadar basit yani.



    Tabiğ bu değerleri kasım ile nisan arasında alacağız sakın unutmayın yazın bunu değerlendiremeyiz.



    Kışın modellere bakmamızın yanında polar vortex ilede yapabiliriz. Bu ani ısınmaya da SSW denir.



    Okuyan ve beğenen herkese teşekkürler.:)



    Umarım anlamışsınızdır. kendinize iyi bakın.



    Selamlarımla.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • emeğine sağlık Berkay34 kardeşim geçen sezonda starasforde aşırı ısınma vardı vortexs ikiye bölündü lakin bu bize pekyaramadı soğuklar çok cılız kaldı özelliklede kıyıbölgelerimizde işte dediğin bu rüzgarların doğudan patıya sert esmesiyle kuzey koridoru sıkıntıya girdi doğal olarakta bu setten kaçan soğuklar güçsüz zoğuklardı güçlü soğukları amarika çekti yanlız buyıl kuzey koridoru çoğunlukla açık olacağından polar ataklar ülkemizi sık sık ziyaret edebilir beklentimiz buyönde 😊😊

  • Emeğine sağlık berkay👍 kafayı toplayınca okuyacağım inşAllah.

    Kolaylaştırınız, güçleştirmeyiniz; sevindiriniz, nefret ettirmeyiniz. Hz. Muhammed (S.A.V)

  • Herkese teşekkür ederim güzel yorumlarınız için. Elimden geldiyce açık ve net yazmaya baktım. Sizler anladıysanız ne mutlu bana.:):)


    Sorusu olan sorabilir müsait olduğum an detaylıca cevaplarım.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    2 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Yazım hatları yapmışım düzelttim daha varsa uyarın beni, bu arada resimlerle alakalı sıkıntı yok değil mi, görüyorsunuz ?

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk