2019/20 Kışı Genel Görünümüm (Kasım Sonu Aralık Başı İzle Ve Gör Sistemi)

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Türkiye Ve Dünyadaki Yıl içerisindeki Basınç Değişimleri



    Dünyanın şekline ve kendi ekseni etrafındaki dönüşüne bağlı olarak yeryüzünde sürekli termik ve dinamik basınç merkezleri oluşur. Fakat eksen eğikliğinin bir sonucu olarak ortaya çıkan mevsimler ve sıcaklık farkları, karasallık, denizellik ve okyanus akıntıları gibi faktörlerin etkisi ile dünya basınç dağılışında bazı farklılıklar ortaya çıkar. Basınç dağılışı izobar ve eş basınç haritaları ile gösterilir. Bizim dünyada iki tane bu basınç durumlarını ve basınç hareketlerini en doğru tahmin etmeye çalışan modeller ECMWF ve GFS dir. ECMWF Avrupa modeli olurken GFS ise Amerikan modelidir. Biz forum olarak da en çok bu iki Modeli ele alırız.


    Dünyada Ocak ayında ki basınç değişimi:


    Ocak Ayı Basınç Dağılımı


    Yeryüzündeki ocak ayı ortalama basınç dağılışı haritasında incelendiğinde şu sonuçlara ulaşılır;


    Ekvator çevresi kesintisiz alçak basın durumundadır. Kutup dairesi üzerinde de genelikle dinamik alçak basınç alanları yer alır. Dinamik alçak basınç alanları, Güney yarım kürede ki 60 derecelik enlemleri çevresinde karasalık nedeni ile kesintiye uğrayarak karalar üzerinde görülmez.

    Kuzey yarım kürede karaların daha fazla yer kaplaması ve yaşanan mevsimin kış olması nedeniyle yüksek basınç alanları daha geniştir. Basınç değerlerinin en yüksek olduğu yer Sibirya içleridir zaman zaman 1060 MB çıktığı görülür. Ayrıca kuzey yarım kürede karalar üzerindeki basınç değerleri denizlerden daha yüksektir.

    Güney yarım Küre’de basınç değerlerinin yüksek olduğu yerler genelikle Oğlak dönencesi çevresidir. Güney yarım kürede mevsim yaz olduğundan, karalar üzerinde termik alçak basınçlar oluşur. Bu nedenle oğlak dönencesi üzerindeki yüksek basınçlar kesintiye uğramıştır.


    Dünyanın Temmuz Ayı Basınç Dağılışı:


    Temmuz Ayı Basınç Dağılımı


    Yeryüzündeki temmuz ayı ortala basınç dağılışı incelendiğinde şu sonuçlara ulaşılır;


    En yüksek basınç değerleri dinamik nedenlerle Güney Yarım kürede, oğlak dönencesi çevresinde görülür

    Kuzey yarım kürede, yüksek basınç merkezleri dinamik nedenler ile Hawaii ve asor çevresinde görülür ve bizde bu Yüksek basınca ‘AZOR’ adını veririz form olarak.

    Basınç değerlerinin en düşük olduğu yerler, karasallık ve yaşana mevsim etkisi ile Asya kıtası içerisidir.


    Rüzgarlar;


    Yüksek basınç merkezinden alçak basınç merkezine doğru hareket eden yatay yönlü hava hareketine rüzgâr denir. Rüzgâr oluşumunun temel nedeni, iki merkez arasındaki basınç farkıdır İki merkez arasında oluşan basınç farkı sonucunda basınçları dengeleyebilmek için öncelikle rüzgâr oluşur. Oluşan rüzgârlar basınç farkı ortadan kalkıncaya kadar devam eder.


    Rüzgârın Hızı ve Şiddetti;


    Rüzgâr oluşturan hava kütlesinin hareket hızına rüzgar hızı denir. Rüzgârın hızı saniyede metre (m/sn) veya saate kilometre (km/saat) olarak ifade edilir. Rüzgârın hızını ölçen alete anemometre, rüzgârın hem hızını hemde yönünü kaydeden cihazlara ise anenmograf denir.

    Rüzgârın şiddetin belirlemek için Beaufort (Bofor) Rüzgâr ölçeği denilen bir çizelge kunanılır Bu çizelgeye göre sakin hava 0 hafif rüzgâr 2 kuvvetli rüzgâr 6 fırtına 8 çok şiddetli fırtına 11 şiddetindendir.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    9 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Elimden geldiği kadar anlatmaya çalıştım, sorusu olan ve yorum yapmak isteyenler bu sayfa üzerinden yapabilir.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 kardeşim emeğine sağlık. Benim bu konuda en ilgimi çeken şey, Pasifik yükseğinin kutba etkilerinin coğrafyamıza yansımaları. Çoğunlukla Asor basıncıyla ilgileniyoruz, çünkü bize en çok etki eden bu basınç. Ama bence Asor kadar olmasa da, Pasifik yükseğinin de bize olumlu-olumsuz etki ettiği ve takip edilmesi gerektiği.

  • Beğenenlere ve yorum yapan arkadaşlara teşekkürler, bu arada SnoW_ dediğin gibi umarım yazdığım yazı bilmeyenler için güzel ve anlaşılır olmuştur.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Berkay34 kardeşim emeğine sağlık. Benim bu konuda en ilgimi çeken şey, Pasifik yükseğinin kutba etkilerinin coğrafyamıza yansımaları. Çoğunlukla Asor basıncıyla ilgileniyoruz, çünkü bize en çok etki eden bu basınç. Ama bence Asor kadar olmasa da, Pasifik yükseğinin de bize olumlu-olumsuz etki ettiği ve takip edilmesi gerektiği.

    Kesinlikle katılıyorum, Forum olarak sadece Azor Yükseğine bakıyoruz genelde, ama benim düşündüğüm ve senin dediğin gibi diğer Dünya üzerindeki basınç dizilimlerini ve sürekliliğini öğrenip bunlarla alakalı bir bağ kurmak önemli.:):thumbup:

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Hadley cell ve polar cell konularına da bir bakmanı öneririm. Dinamik AB/YB kuşaklarını oluşturan sebepler bunlar, ve mesela Batı Afrika açıklarındaki SST'nin Azor'a etkileri böyle görülebiliyor.

  • Hadley cell ve polar cell konularına da bir bakmanı öneririm. Dinamik AB/YB kuşaklarını oluşturan sebepler bunlar, ve mesela Batı Afrika açıklarındaki SST'nin Azor'a etkileri böyle görülebiliyor.

    Peki hocam, kısa süre içinde o konuyu araştırıcam, belki bu sayfa üzerinden o konuyu kapsamlı araştırma yaptıktan sonra detaylı bir yazı yazabilirim.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Dostlar, başlıktan da anlaşılacağı üzere Dünya ve Türkiye'de yıl içerisinde basınç değişimi ile ilgili konu açtım, yakın zaman içinde yine bu konu içerisinde basınçların her birsi için detaylı yazı yazacağım yani şu şekilde mesela, örnek ''Azor'' Yüksek basıncı nerelerde, ne şekillerde, nasıl oluşur Ülkemize etkileri nedir ? gibi detaylı yazılar yazacağım, özellikle yeni gelenler ve meteorolojiye merak salanlar için yararlı ve bilgili olacağını düşünüyorum ve bilmeyenler için söylüyorum yazacağım yazıları okuyup anladıktan sonra modelleri daha net anlayacaksınız ve ilerisinde ne olacağını az buçuk anlamaya başlarsınız.


    Yazmadan önce bu konu üzerinden haber vereceğim.:)


    Herkese hayırlı akşamlar,


    Sağlıcakla kalın.

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bu gün ''Azor'' yüksek basıncı ile ilgili detaylı bir yazı yazacağım bu konu üzerinden, bilginize.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Dostlar yazıyı yazıyorum şuan, az kaldı birazdan bu konu üzerinden paylaşacağım ve herkes adına yararlı ve bilgili bir yazı yazdığımı düşünüyorum.:)


    Biraz sonra görüşmek üzere.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • AZOR YÜKSEK BASICI NEDİR NERELRDE OLUŞUR BİZE ETKİLERİ NELERDİR?



    Öncelikle herkese merhaba, hava forum ailesi;

    Bu gün sizlerle ‘Azor’ yüksek basıncını konuşacağız, şimdi neredeyse forumu takip eden herkes Azor kelimesini duymuştur sık sık ve amatör Meteoroloji ile ilgilenen kısım iyi bilir.

    Ülkemiz için önemli bir dinamik yüksek basınçtır Azor genelikle asor adaları çevresinde oluşur peki nasıl oluşur bu azor yüksek basıncı?



    Şimdi dünyanın kendi ekseni etrafında dönmesi ile rüzgârlar oluşur ve hava akımları olur bu hava akımları düz bir istikamet üzerinde gitmez ve genelikle rüzgar yönünde kırılmalar oluşur işte bu kırılmalar sayesinde basınç farklılığı meydana gelir bazen bu alçak basıcın oluşmasına bazen de yüksek basıncın oluşmasını sağlar yani dünyada aynı ritmde oluşur bu basınçlar ve batıdan doğuya doğru ilerlerler, çünkü dünya batıdan doğuya doğru döner.



    Şimdi herkesin merak etiği asıl kısma gelelim Azor nerelerde oluşur ve nasıl hareket eder işte bu kısım çok önemli, dediğim gibi dünyanın dönme hareketi ile Atlantik okyanusunda oluşur peki Atlantik okyanusu haritada nerededir ?



    atlantik okyanusu ile ilgili görsel sonucu


    Haritada görüldüğü üzere kırmızı yuvarlak içine alınan yer Atlantik okyanusudur tabi biz bunun kuzey yarım küresiyle ilgileniyoruz.



    Azor genelikle o bölgede oluşur, peki bu azor orada oluşup sabit mi kalır ?

    Tabi ki ‘hayır’ o bölgede oluşur güçlenir yükselir veya gücü kaybeder ve doğuya doğru ilerle bu döngü hep böyledir genelikle.



    Ve bu Azorun baş belası İzlanda alçağı vardır işte bu tam bir şeytandır yani lafın gelişi diyorum. Arkadaş tam azor ben güçlendim der burnu yukarı doğru çıkartır Oradan hemen İzlanda burnunu sokar hopp azor hayırdır nereye der ve kuvvetli dinamik alçak basıncı ile azorun kafasını ezer ve güç kaybetmesini sağlar



    Tabi burası işin şakası dostlar,:P:)




    Şimdi sanırım Azor YB si nedir ve nerelerde oluşur anladınız, şimdi ise bunun bize etkileri nelerdir bize sistem geleceği nasıl anlaşılır bunu açıklayım dostlar.

    Bizim ülkemize gelen sistemlerin neredeyse yaklaşık %70 i Azor yükseği ile gelir.

    En başta dediğim gibi Atlantik’te oluştuğunu vay sayalım şimdi.

    Haritada gördüğünüz noktada oluştu azor, size bu örneği 6 Ocak 2017 deki sistem ile vereceğim.



    fcefc8a.png



    Gördüğünüz üzere yaklaşık 1040 milibarlık bir Azor yüksek basıcı olmuş durumda, biz buna neden azor diyoruz sorusuna yine geri dönüyüm çünkü bulunan yüksek basınç hem Atlantik de hem de dinamik yüksek basınç olduğu çok net belli dostlar.



    Peki şimdi herkesin merak ettiği şu soruya da gelelim neden sabit durmuyorlar ve hareket ediyorlar ve nasıl nereye doğru gittiklerini veya gideceklerini nasıl anlayacağız. Arkadaşlar tüm basınçlar kendi ekseni etrafında dönerek doğuya doğru hareket ederler bazen sapmalara uğrarlar işte bu sapmaları çevresindeki basınç hareketleri sağlalar.

    Şimdi biz eğer Azor YB sini yükseltmek istiyor isek onun sol tarafında yani batısında bir alçak basınç oluşması lazım çünkü bu alçaklar sayesinde yükselirler ve doğuya ilerler aslında Azorun kendisi dışında çevresi daha önemlidir.

    İşte bu dediğimi yansatıcak çizdiğim görsel;




    0d09fb7e2fdde60017f8f.png5a1c62.png



    Birde size İzlanda’yı da arada söylemiş oluyum, oda genelikle kendi bölgesinde oluşan bir dinamik alçak basınçtır ve balon ab ler üretir çeverisinde işte bu yüzden de Azor İzlanda aktif olduğunda yükselemez.

    Daha iyi anlayacağınız yine kendi çizdiğim görsel;


    378a19426447236.png



    Birde size Azor ile nasıl sistem iniyor onu da çizim olarak gösteriyim;



    6b1b091f6b1d79b.png



    Evet dostlar makalem bu kadardı umarım anlamışınızdır. Yazdığım yazıyı beğenebilir, yorum yapabilirsininiz bu konu üzerinden. :)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    3 Mal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Dostlar böyle daha sade daha sizin anlayabileceğiniz bir dil ile yazdım zaten ne demek istediğimi anlamışsınızdır. Yazdığım yazıyı beğenebilir, yorum yapabilir, sorular sorabilirsiniz detaylıca müsait olduğum her an cevaplarım.:)


    Hayırlı akşamlar,


    Sağlıcakla kalın.:)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Görsellerle alakalı bir sıkıntı yok dimi, görebiliyor musunuz ? :)

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Görsellerle alakalı bir sıkıntı yok dimi, görebiliyorsunuz ? :)

    Eline, emeğine sağlık hocam. Bir sıkıntı yok resimlerde gayet net görebiliyoruz.

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

    Einmal editiert, zuletzt von Aristokrat ()