SOĞUK CEPHE VE DOĞU KARADENİZDE EKSTREM YAĞIŞLAR

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Yarın, yaz aylarında nadir gördüğümüz türden bir polar atak alacağız. 850 hPa'da normallerin 8-9 C, yer seviyesinde ise gündüzleri 6-7 C geceleride 3-4 C derece soğuma getirecek bir sistemle karşı karşıyayız. Azor yüksek basıncının kuzeyimizden çektiği soğuğun yansıması ilk etapta cuma günü soğuk cephe etkisinde serinlik ve yağış, ikinci etapta ise haftasonu ve pazartesi günü deniz etkisi + konvektif yağışlarla yurdun kuzeyinde özellikle Doğu Karadenizde sele neden olabilecek yağışlar olacak.

    Resim: Azor yüksek basıncı Orta Avrupa'da. Rusya'daki siklonla birlikte ülkemize serin havayı yollamaya hazırlanırken:

    GZkJBV.png



    28 HAZİRAN CUMA SOĞUK CEPHE ETKİSİNDE MARMARA VE BATI KARADENİZDE GÖKGÜRÜLTÜLÜ YAĞIŞLAR

    Soğuk cephe yarın öğle saatlerine doğru(TR saatiyle 10:00-13:00) ülkemize giriş yapmaya başlayacak. Cephe öğle saatlerine doğru kararsızlığını iyice arttıracağından yıldırım-şimşek, fırtına ve doluya sebebiyet verebilir. Orta-Doğu Trakya ve İstanbulun batısında 1400 J/Kg'ı geçen yerler var. Bu da demek oluyor ki soğuk cephemiz gökgürültüsü-şimşek ve yıldırım yapan Kümülonimbus bulutlarıyla gelecek. Sıcaklık yağış anında 8-10 derece düşebilir.


    r0VD1B.png


    98432219


    Cephe girişi anında kısa süreli kuvvetli rüzgar hamleleri de eşlik edecek. Tekirdağ çevresinde 66 km/h'ı bulan rüzgar hamleleri görmek mümkün olacak.


    3OaVzO.png



    Cephe akşam saatlerine kadar fırtına hattı şeklinde güneye ilerlemeye devam ederek gece siyah çizgiyle çektiğim hattın civarında zayıflayarak yok olacak.


    DORAGz.png


    Yarın ayrıca Doğu Karadeniz, Doğu Anadolu'nun kuzeyi, Antalya'nın iç kesimleri, Konya'nın güneyi, Niğde, Adana, Kayseri ve Kahramanmaraş çevrelerinde de oraj görülebilir.


    TURUNCU: Oraj ihtimali %50+

    KIRMIZI: Şiddetli yağış ve yüksek şimşek aktivitesi ihtimali %25+

    MAVİ: Yağış anında kuvvetli rüzgar hamlesi ihtimali %30+

    Tahmin geçerliliği: 09:00 - 23:59



    1pkoR5.png



    29 HAZİRAN CUMARTESİ DENİZ ETKİSİ YAĞIŞLARIN BAŞLANGICI

    Cephenin geçmesinden sonra 850 hPa sıcaklıkları düşmeye başlayacak. Karadenizde +25, +26 derecelik deniz suyu sıcaklığı üstüne gelen 850 hPa'da +10 derece, deniz etkisiyle oluşan stratus ve stratokümülüsleriin oluşmaya başlamasına neden olacak. İstanbul-Düzce arasında 700 mb rüzgarı-yer rüzgarı arası açı farkı 60 dereceden fazla olduğundan Cumartesi akşam saatlerine kadar DEY oluşmayacak. Ancak havanın sığ bulutlardan dolayı çok bulutlu-kapalı olacağını ve sıcaklığın beklenenden düşük kalacağını düşünüyorum. Batı-Orta Karadenizde zayıf-orta güçte, Doğu Karadenizde ise Gürcistan açıklarındaki siklonunda verdiği nem adveksiyonuyla güçlü bantlar göreceğiz. Rüzgar karayel olduğundan yağış Trabzon-Artvin arasına yığılma yapacaktır.


    Giresun'un doğusunda bir skew-t(DEY koşulları mükemmel görünüyor. 500 mb seviyelerine kadar bulut tepe yapabilir. Az bir miktar CAPE konveksiyonda oluşturacaktır.


    4pkAbG.png



    Tıpkı bu sisteme benzer şekilde 25 Ağustos 2015'te Doğu Karadeniz açıklarındaki bir siklon Artvin ve Rize'ye karayel yönlü nem adveksiyonu sağlamış ve Hopa'da o gün 12 saatte 287.2 mm yağış görülmesine neden olmuştu. Bu sefer 3 güne yayılan, konveksiyonu biraz daha düşük ama daha yüksek 850 hPa-yer sıcaklığı farkı olan bir sistemle karşı karşıyayız. Modellerin toplam yağış tahminleride bunu doğruluyor.


    bv21ym.gif


    RgVA0Y.gif


    Ben Artvin ve Rize kıyılarında metrekareye 250 mm+ gören yerler olacağını düşünüyorum. Trabzon, Rize ve Artvin'de bu ayki yağışlarla toprak suya doyduğundan heyelan, dere yataklarında su taşması ve sel görülebilir. Bölge halkı uyarılmalıdır.


    nbgdQ5.gif


    anDvnB.png



    30 HAZİRAN PAZAR MARMARANIN KUZEYİNDE DEY BANTLARI - KARADENİZİN YÜKSEK DAĞLARINDA KAR

    Cumartesi akşamı Karadeniz'de DEY'ler devam ederken İstanbul radar da kütlelerin oluşmaya başladığını göreceğiz. Cumartesiyi pazara bağlayan gece bantlar Tekirdağ-Sakarya arasını vuracak şekilde poyraz yönlü inecek. Pazar sabahı ve öğle saatlerinde İstanbul'da aralıklarla zayıf-orta kuvvette deniz etkisi yağışlar görülecek. Biraz sonbaharı andıran bir gün yaşayacak İstanbullular.



    mXzbg2.png


    Pazar günü Karadeniz'de yağışlar tüm hızıyla sürerken soğuk hava zirve yapacak. 850 mb'da +7 derece giriyor. Bu durum Orta ve Doğu Karadeniz'de 2400 m+ yerlerde kar yağışı görülmesine, 2600 m+' da da yağışın olduğu yerlerde kar örtüsü oluşmasına neden olacak. Donma seviyesi(freezing level) Doğu Karadenizde 2600 m civarına kadar düşüyor. Temmuz başında Karadeniz dağlarına kar yağması nadir gerçekleşebilecek bir olay.


    Lv4M0J.gif


    nbgddg.png


    Pazar günü Tekirdağ'dan Artvine kadar olan hat boyunca konveksiyon destekli deniz etkisi yağış göreceğiz.


    Pazartesi günü de Orta ve Doğu Karadeniz, deniz etkisi yağışları gördükten sonra sistem yurdumuzu terk edecek.

  • mükemmel bir anlatım olmuş emeğinize sağlık üstad😊birsistem anca bukadar ayrıntılı anlatılabilirdi.rabbim tüm hemşehrilerimizin yardımcısı olsun.kışında böyle sistemler görebilecekmiyiz demedende yapamıyor insan😊😊

  • Son zamanlarda gordugum en ayrintili ve emek iceren tahmin olmus, emeginize saglik Storm Chaser

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Nihayet forumda meteorolojik anlamda mükemmel bir çalışma olmuş.Öncelikle emeğinize sağlık.Tahmin tutmasa bile bir tahmin için gerekli metod bilgisini aktarma açısından çok faydalı açıklamalar olmuş.Çalışmalarınızın devamını merakla takip ediyor olacağım...

    soru-isareti(1).jpgBir ihtimal daha var...

  • Tıpkı bu sisteme benzer şekilde 25 Ağustos 2015'te Doğu Karadeniz açıklarındaki bir siklon Artvin ve Rize'ye karayel yönlü nem adveksiyonu sağlamış ve Hopa'da o gün 12 saatte 287.2 mm yağış görülmesine neden olmuştu.


    Storm Chaser Hocam o gün ben hopadaydım. O yağışın belki %80i 6 saat içinde yağdı.

    Yani öyle bir yağmur ki, istediğiniz kadar iyi alt yapınız olsun, hiç bir faydası olmaz. Öyle bir yağmur ki, Nuh tufanına olan inancınız daha da kuvvetleniyor. Kesin öyle birşey olmuştur diyorsunuz. Yani o yağmur 2-3 gün yağsın, koca dağların arası rahat dolar.


    Kısacası eğer yine böyle 6 saatte 200 kg yağış ihtimali varsa kesinlikle ciddi uyarılar yapılmalı.

    BORN IN WINTER

  • elinize emeğinize sağlık üstadım.

    Ulu önderimiz, ebedi ve ezeli liderimiz, alemlerin sultanı Hz.Muhammed Mustafa (SAV)'ya salat ve selam olsun.

  • NOWCASTING(ŞİMDİGÖRÜ)

    Son radar ve uydu verilerine göre soğuk cephenin en batısı kuru kalmakta ve bulut oluştursada yağış yapamamaktadır. Batı Trakyaya yaklaşan, cepheden bağımsız mezoölçekli konvektif sistem Edirne ve Çanakkalenin kuzeybatısını etkileyecektir.

    Soğuk cephe ise Yalova-Kastamonu arasındaki hatta etkili olacaktır. Bursa , Tekirdağ ve Balıkesirde yağış ihtimali düştü. İstanbulda da kısa süreli bir gökgürültülü sağanak yağışı geçişi olacak.