Belli Başlı Meteorolojik Dönemler, Koç Ayı ,Koç Katımı Fırtınası, 29 Kasım-2 Aralık Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • bakalım bu bayramdada eskilerin tabiriyle ( kurban kanının yıkanması ) diye adlandırılan olay gerçekleşecekmi eskiden bu olaya çokca şahit oldum havada parakadar bulut olmadığı zamanlarda bile akşamüstüne doğru birden havanın kapanmaya başlamasıyla birlikte yağmur yağdığı zamanları gördük buda Allah'ın bir hikmeti diyelim ve takibe devam edelim.😊

  • manik depresif hocam Ecmwf nin senaryosu, küçük değilde büyük ayesere bombayı bırakır gibi. Gidişat o yönde. Beklentilerim gerçekleşirse, Büyük Ayeser de sezonun ilk karını bazı zirvelerde görebiliriz belki bu sene.

    White Tiger28 hocam, kurban sonu için görüşlerinize katılıyorum. Aslında bu da belli başlı dönemlere katılabilir. Fakat her sene farklı bir zamanda oluşu bir handikap;)

  • Çürüklük dönemi, K. Ayeserle birlikte bitiyor. K. Ayeser, şanına yakışır bir sistemle bizi karşılarken, asıl büyük lokmayı, B. Ayeser vadediyor. Gidişat o ki, B. Ayeser bizi, ciddi bir polar atakla, hem de soğuk olması muhtemel bir atakla karşılayabilir. İzleyelim ve görelim.

    K. Ayeser(17 Ağustos)f2a66cfe4619ef2d10.jpg


    B. Ayeser(1 Eylül) öncesi görünüm

    c043069bb91.jpg

  • fehmi28

    Hocam her dönemin neredeyse tam zamanında gerekeni yapması, benim şansım galiba. Her yıl bu dönemler anı anına gerçekleşmeyebiliyor. Evet atalarımız güçlü gözlem yapmışlar. Bir anda olan bir gözlem değil bu, belki yüzyıllar süren gözlemlerin sonucu.

    manik depresif hocam katılıyorum, çürüklük denebilecek hava Haziran'da yaşandı. Bakalım önümüzdeki yıl nasıl olacak. Ben B. Ayeserin' de tam zamanında değilde, bir hafta civarında sarkmayla gerçekleşeceği düşüncesindeyim. En azından şu anki verilere dayanarak.

  • Son şekliyle K. Ayeser

    1b78439790.jpg


    124d90c3d47efb7.jpg


    95553be2c02bf78ff43.jpg


    Kuzey kesimlerde 8 derece giren yerler var. Rakıma göre 4-5 derece ölçülecek yerler olacaktır. Takipçisi olacağım.

    Yağışların da hani hatırı sayılır yani. Belli bir saati aldığım için, belli noktada toplu yağış gözüküyor ama, sistem süresince epey bir yer yağıştan nasibini alacak Allah'ın izniyle.

    Son olarak Kıbrıs Ab sini takip edin. Bu sistemin neler yapacağına birebir etkisi olacak .

  • DoquKaradeniz28 kuzeyden sarkan hatırı sayılır soğuğa göre akdenizde illaki biryerde tepki verecektir.şuan gelen sistemlerde herhangibir sıkıntıyok bakalım bukışda buşekil salınımlar olacakmı yada bizi hangisi ters köşe yapacak izlandamı sibiryamı tabi bunda Azorunda önemi büyük 😊

  • DoquKaradeniz28 kuzeyden sarkan hatırı sayılır soğuğa göre akdenizde illaki biryerde tepki verecektir.şuan gelen sistemlerde herhangibir sıkıntıyok bakalım bukışda buşekil salınımlar olacakmı yada bizi hangisi ters köşe yapacak izlandamı sibiryamı tabi bunda Azorunda önemi büyük 😊

    Hocam açıkçası kış için iki kıstasım var, biri Kafkaslara takılmasın soğuklar, diğeride; marmara-Ege'deki kardeşlerim darılmasın ama Girit-Rodos bölgesinde AB olupta biz fön yemeyelim^^ Valla lodostan ödüm kopuyor.

  • Gfs bir Büyük Ayeser denemesi yaptı bu akşam. Beklediğim istikametten, beklediğim bir polar denemesi oldu. Daha vade uzun ama, ben sinoptik kafama yattığı için paylaşıyorum.

    Büyük Ayeser denemesi

    ba92b44a07a012.jpg

    Yakın plan

    0f876a20223a6ea5247822.jpg


    Büyük Ayeserin ilk denemeleri bunlar, gelelim içinde bulunduğumuz Küçük Ayesere. Gayet güzel gidiyor şu anda bu sistem, adeta atalarımızı onore edercesine.c939776cfe8aed8cc0a4.jpg


    Takibe devam, güz güzel olacak, kış için hiçbir şey söyleyemem ama;)

  • Küçük Ayeser ilginç hava olaylarıyla, sürprizleriyle devam ediyor. Seller, dolular filan derken, bu günde konumumda beni yıldız yönlü fırtınayla iyi salladı^^

    Rabbim afetlerden muhafaza etsin milletimizi. Şu anki durumu buba30dc30307b41ea35237.jpg


    Gelelim Büyük Ayesere. Maalesef şu anda benim çapımda bir veri yok elimde, mecburen azıcık daha beklicez. Şahsi kanaatim, İngiltere'nin kuzeyinde oluşması beklenen siklonun, ortalığı nasıl karıştıracağı, sinoptiğe nasıl şekil vereceği belirleyecek Eylül başının nelere gebe olacağını. Yani işimiz yine Edward'a kaldı, vay babam vayyy...

    bf587.jpg

  • vay vay vayy güzelbir sinoptik basra ateşi biraz geri çekilmiş enazından bizim bölgeye bundansonra uyrayacağa benzemiyor yaşasın serinhavalar 😀 DoquKaradeniz28 acaba diyorum yüksek rakımlara businoptikte kar yağma olasılığı varmıdır 🤔 tabi buşekil gelirse..

  • White Tiger28 hocam, farz edelim ki böyle bir sinoptik desen gerçekleşti. Orta Avrupa'da ki 1020 YB, azıcık daha yuvarlak ve dik, Kırım'daki 1005 orda dururken, Batı Rusya'daki 1000 mb eğer, 995 lere filan düşerse ciddi ciddi kuzey bölgelerde 2500 üzeri noktalarda kar yağışları beklenebilir.

    Elimde hiçbir veri yok aslında, ama gönlüm, bu yıl ki belirli günler performansına, bir erken kar; Büyük Ayeserle birlikte bir erken kış provası yakışır diyorum;)

  • DoquKaradeniz28 evet aslında olayımantıken sen kafanda kurmuşsun yada oluşturmuşsun diyelim.yinede daha eskilerde büyük ayeserde yüksek rakımlarda kar görülmüş buyılda neden olmasın 😊 kışın içkesimlerde herkış belli oranlarda etkili kar yağışları görülüyor önemli olan kıyı kesimlerdede görülecekmi etkileri nasıl olacak ençok merakedilen konulardan biride bu olsagerek hernekadar ılıkçılar buyılda kış olmayacak ( kıyılarda) desede ben tamaksine son iki sezonda yaşadığımız kıştan daha iyibirkış geçireceğimizden eminim ha belki nerden biliyon diyebilirsin zaten bilimsel olarakta bazı verileri paylaşmak peksağlıklı olmaz bizimkisi şimdilik tecrübe diyelim esas verileri ekim ayından itibaren paylaşacağız ozaman daha sağlıklı birfikir yürütebiliriz diyebilirim.

  • White Tiger28 hocam kış için hiçbir şey söyleyemem. Ne bilgim yeter, ne tecrübem. Sizin degerlendirmelerinizi takip etmekle yetinebilirim ancak.

    Sıklıkla dile getiriyorum, ben belirli dönemleri takibi görev edindim kendime. Hatam olursa affola. Katılım sağlayan her forumdaşıma teşekkür ederim. Çünkü, bu dönemler ve isimleri, artık neredeyse unutulmak üzere.

    Son olarak, kış için bir fikrim var, sahil ne olur iç kesimler ne olur bilemem ama, ben 3 dönem öngörüyorum, Aralık ve Ocak ilk yarı sistemli, Ocak ikinci yarı ve Şubat ilk yarı biraz ılık ve sessiz, Şubat ikinci yarı ve Mart hareketli olacak diye düşünüyorum. Verim yok, veri olarak geçen yıl performansı olarak Cfs mevsimlik tahminini bekliyorum. Hislerim böyle söylüyor sadece.