Belli Başlı Meteorolojik Dönemler, Koç Ayı ,Koç Katımı Fırtınası, 29 Kasım-2 Aralık Sistemi

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bugün 13 Kasım. Eski takvimde Darı ayının son günü. Yarın Koç Ayının 1 i. Yani eski takvime göre kış aylarının ilki yarın başlıyor. Kuzuların kışın soğuk günlerinde doğmaması için, Koç ayına kadar koyun ve koçlar birbirinden ayrı otlatılır, gebe kalmaları engellenirmiş eskiden. Hala aynı uygulamayı yapan sürü sahipleride mevcut. Koç ayı gelince, koyunun gebelik süreci 5 ay olduğundan, doğumu bahar aylarına denk geldiği için sürüye koçlar eklenirmiş. Bu aya da koç ayı denir, kışın başlangıcı kabul edilirmiş. Meşhur "koçu kat kapıyı kapat" deyimi kışın geldiğini anlatmak için söylenmiştir.

    Bu ayın ilk haftası, koç katımı fırtınası beklenir. Tabi ki her dönem gibi, bu dönemin de erken gelme ve ya geç kalma ihtimali mevcuttur. Elimizdeki mevcut veriler ışığında bu yıl, başlıktan da anlaşılacağı üzere, koç katımını geç bekliyoruz maalesef. Koç ayının 15 i civarı, yani Kasım sonunda inşallah bu dönemin gereği olan soğuk ve yağışlı havayı kısmetse yaşayacağız. Bu arada başlık açtığım dönem için daha saatine girer girmez Gfs bir deneme yapıvermiş bile😂

    Ne diyelim vurduğun gol olsun Gfs, hemde daha iyisi olsun😋67352b4ebac3.jpg

  • üzerimizdeki bu yüksek yakında zayıflamaya başlayacak evet kasım ayını bu yükseğe heba ettik gitti benim esas korkum bu inatcı yükseğin kışın ortasında başımıza bela açmasıydı neyseki korktuğum erken oldu😊 yoksa kışın yarısından fazlasını kaybede bilirdik artık soğuk tarafta kalma sırası bize geliyor bu yıl modellerde efsanevi görüntüler görürseniz hiç şaşırmayın derim.