İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • 4'ü sabahı Avrupa Yakası'nın batısı ve kuzey kesimlerinin yüksekleri kky görebilir, kara döneceğini sanmıyorum.Buna değer diyen varsa bekleyebilir orada yaşayanlar için. Bu tarz sistemler kışa başlangıç aşamasında soğuma ve yağış olarak fayda getiriyor. Benim gözüm 9-16 Aralık ikinci haftasında.

    Hocam umarım KKY Olur 195m Silivride ki ben olabileceğine ihtimal veriyorum Ama bakalım neler olacak

  • Vintersaga hocam bu görüntüde eğer Karayel+Yağış olsaydı kar alamazmıydık?

    b707defa99a8b455cb.png

    Şimdi bu harita zannediyorum ki; dew point haritası. Kar için, öncelikle dew point nasıl oluşur ona bakmak lazım. Örneğin %100 nem olan bir noktada, dew point=hava sıcaklığı olacağı için, hava sıcaklığının önemi en üst düzeydedir. %50 nem olan bir yerde dew pointin 0 derece olabilmesi için hava sıcaklığının 10 dereceye inmesi yeterlidir fakat bu hiç birşey ifade etmez. Kupkuru havada, burnunuzdan duman çıkarak bir gezinti yaparsınız. Dolayısıyla iyi bir yağışla beraber gelişen %90 nem, dewpointi maksimuma çeker, yani hava sıcaklığı 2 derece altına düşmedikçe can sıkar. 1 derece de yağan şakır şakır yağmurda dikilen son tüy olur.


    Ayrıca karayelinde nem dostu olmadığı aşikardır. Karadan esen bir rüzgarda, nemi ancak siklondan bekleyebilirsiniz. Dolayısıyla karayelli efsanelerinde hep kuvvetli bir siklon ile geliştiği ortadadır, soğuk cephede özellikle ne kapabilirseniz. Sizin işiniz siklon sonrasına kaldıysa karayel sağlam soğuk yapar anca o olur.


    Ayrıca karayelin soğuk getirebilmesi için, balkanlarında soğuk olması gerekir. Balkanlar soğuk değilse bir anlamı yok. 0 dereceyi bulamayan bir Balkanlardan esen rüzgarın sizce etkisi ne olabilir? Ama o dereceyi siz -5'lere çekerseniz, vantilatörün önüne koyulan buz misali dondurur adamı. Kendisi 0 derece olmayan bir yer üflediği yeri mi 0 yapabilir?


    Birde düşülen tuzaklardan birisi denge sıcaklığı, şimdi -10 ve +10'luk iki cismi siz değdirdiğinizde 0 derece denge sıcaklığı olur. En başta +10 derece olan cisim o kadar hızlı soğur ki anlayamazsınız bile. Fakat 0 dereceye yaklaştıkça soğuma hızı çok düşer. Termodinamiğin bir gereğidir bu. Dolayısıyla soğuk sistemlerde +4, +5 dereceyi görmek kolaydır, şu an +4'se vay be akşama hava sıcaklığı çok daha fazla düşer diyebilirsiniz fakat sonuçlanmayan bir gol pozisyonu olur bu. Yani siz 0'a yaklaştıkça siz yukarıdan destek beklersiniz, eğer yukarısı tam soğumazsa aşağıdan hayır çıkmaz. Delta t'yi arttırmadığınız sürece hayal kırıklığı olur.


    Denge sıcaklığının oluşmasında da rüzgar yönü ve şiddeti, üst seviye soğuğu, soğuk kökeni, deniz sıcaklıkları, şehir etkisi, konum, rakım gibi gibi pek çok etken gireceği için sınırda sistemlerde bakılması gereken pek çok veri vardır, bizim 2 yıldır göbeğimizi çatlatan da bu durumdur. 2004, 2008 misali sert soğuk alırsanız, diğer veriler formaliteye döner; bu sefer yağışa dikkat kesilir; oranın analizini yaparsınız.


    Temel olarak diyebileceklerim bunlar, yaşadıkça hepsine şahit olunuyor zaten. O yüzden karayel=kar ifadesi her zaman pek sağlıklı değil.


    İyi forumlar.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • "Balkanların önce bi soğuması" anlamsız bir söz öbeği. Gecesi -20 olan yerde yeri gelir 1 gün sonra 20 derece görülür. Hava öyle gelen soğuğu hatırlayan bir varlık değil.

    sana mi kaldi neyin anlamli neyin anlamsiz oldugunu belirtmek?daha balkanlar sogumamis karayelle ne gelecegini saniyorsunuz anlamadim? bence milleti dogrulamak yerine kac senedir yapmaya calistiginiz mesnetsiz tahminlerinizle ilgilenin, kisacasi isinize bakin

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • Vintersaga Çok güzel anlatmışsınız👏 Buna ek olarak dew point ve yer sıcaklığı kar için yeterli olsa bile başka faktörler yeterli olmadığı için kar yine yağmıyor. Slovenya'da iken bir sistemde hava 1°C dew point ise -1°C olmasına rağmen şakır şakır yağmur yağıyordu, hatta yanlış hatırlamıyorsam foruma da yazmıştım neden yağmıyor diye.

  • Harbiden eline sağlık hocam, çok açıklayıcı olmuş bilmeyenler için...:hfyeni (25)::thumbup:

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Bu sezon ilk 5 dereceyi gördüm şuan konumumda.:hfyeni (29)::thumbup:

    ÜMRANİYE

    01 Aralık - 19.49(Yükseklik: 191m)
    CB.svg 5,9 9,17 ryon-gri.svg 15 81

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Istanbul kisi hatirladi hava sogudu..

    4 aralik civari bakalim ne kadar usuyecegiz;)

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN