İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Snowman 41 Hocam dediğiniz gibi çok değişiyor diyagramlar. Daha öncrki güncelleme boştu bu çok değişti. Ama şöyle bir şey var Bu diyagramlar 2 gündür geliyor ve güncellemelerden sonra ana çıktı daha da soğuyor ve - derecelerde kalıyor. Gidişat iyi gibi :)

  • keske 24unde -2 veya -4 gibi bir deger giris yapsa... O karayelle birlikte ucan kar tanelerini gorsek... Keske...

    Karayel ihtimali son sinoptikte AB nin lokasyonundan dolayı zayıflamış durumda. Bir değişiklik olursa bilgi veririm. Bu noktada vade yaklaştıkça GFS 3'er saatlik çalıştırmaya ve hatta sınırlı alan modellerine bakmakta fayda var.

  • AB'nin konumu sistemin icindeyken bile degisebiliyor, gectigimiz senelerde bazi husranlarimiz olmustu bu konuda. Yani daha simdiden AB'ye gore yapilan yorumlarin tutarsiz olma olasiligi cok ama cok yuksek. Vadenin kisalmasi beklenmeli, sinirli alan moddellerinden incelenmeli wildleo1907 hocamin soyledigi gibi.

  • GFS öğlen güncellenmesinde 850 hpa uzun vade ortalamasının 28 Aralıktan sonra -5 lere yaklaşması bugün benim için sürpriz olmayacaktır!

    Hocam siz ayın 28-3 arası gibi ne düşünüyorsunuz? Ben sanki o arada bir süpriz olabilir gibi düşünüyorum, şahsi tahminler konusunda pazar günü yazmıştım. Fikrim pek değişmedi:) Sizin bu dediğim süreç arasında ki fikriniz nedir değerli hocam?:)

    Selamlarımla, iyi günler...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

    Einmal editiert, zuletzt von Berkay34 ()

  • Hocam siz ayın 28-3 arası gibi ne düşünüyorsunuz? Ben sanki o arada bir süpriz olabilir gibi düşünüyorum, şahsi tahminler konusunda pazar günü yazmıştım. Fikrim pek değişmedi:) Sizin bu dediğim süreç arasında ki fikriniz nedir değerli hocam?:)

    Selamlarımla, iyi günler...

    Sevgili Berkay34 Bünyamin Sürmeli'nin de belirttiği üzere havanın takvimden haberi olmaz. Takvime göre hareket etmez. Yani onun için yılbaşı, haftasonu, Aralık sonu, Ocakbaşı diye birşey yoktur. Şartlar oluşur, basınç dizilimleri sağlanır ve hava olayı gerçekleşir. Aralık ayının ilk günlerinde 17-23 Aralık arasını işaret etmiştim. Bu kısır döngü kırılacak ve istanbul kar alacak demiştim. Kısır döngü bu tarihlerde kırıldı ancak kar oluşturacak derecede bir salınım olmadı. İşkembeden de sallamadık keza benim hesaplarıma göre o tarihlerde kuzeydoğumuzdaki yükseğin ULL'sinin Kırım Batı Karadeniz üzerinden bir salınım ile yer seviyesinde dahi sıcaklıkları 0 C ye düşüreceğini düşünmüştüm. Ancak AB baskısı yüzünden sistem doğuya kaydı. Şimdi önümüzde iki aşamalı uzun vadeli olumlu bir süreç var gibi duruyor. İlki ayın 24'ünden itibaren başlayıp giderek kuvvetlenerek ayın son günlerine doğru akıyor diğer hemen yeni yıl ertesi ve daha kuvvetli şekilde belki batı sibiryanın dolaylı katkısı ile polar atak şeklinde olacak gibi. Şu aşamada hata yapmamak adına izleyip özellikle Azor'un Aralık ayının 24-25'inden itibaren Orta Avrupa ve İskandinavyayı ne kadar süre ile mesken tutacağını tahmin etmeye çalışıyoruz.

  • wildleo1907 hocam verdiğiniz cevap için teşekkürler, dediğiniz gibi

    havanın takvimden haberi olmaz:) inşallah Yükseğin konumu bizim lehimize olması dileği ile...

    Takipteyiz, hayırlısı...

    İstikbal Göklerdedir -Mustafa Kemal Atatürk

  • Birileri ay sonu için Bünyamin Sürmeli kar olmayacak dedi demişti.Adam öyle bişey dememişki böyle bir ihtimal var demiş.Hemde temkin ustası bir kişiden bunu duymak çok güzel.Netleşen efsane sistemlere bile böyle konuşur genelde.Nitekim dün geceki GFS güncellemesinde bunu gördük.

  • Hoşbuldum hocam evet yeniyim kusura bakmayın...

    OK anladım zaten. Ben santim konusunda konuşmayı pek sevmem. Yağış miktarı bakı, rüzgarın yönü, deniz etkisi, ısı adacıkları vs. gibi onlarca değişkene göre belirlenir. yağış modelleri bu değişkenlerin bazılarını dikkate alırken bazılarını hesaplayamazlar. Vade uzun önce sistemi cebimize koyalım ardından gücüne kudretine göre cm. hesabını burada zaten diğer herkesle birlikte siz de yapabilirsiniz ;)