İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Merak ettiğim bir konu var. İzmir Tire'deki ölçüm istasyonu her zaman yağış miktarını çok az gösteriyor.Kaldı ki Tire konumu gereği çevre ilçelerden de fazla yağış alır. Sabahtan beri yağan en az 20-30 mm vardır, istasyonun ölçtüğü şaka gibi 8 mm. Üstelik bu sorun her yağışta var.Bazen de yağış olur, 0 mm gösterir.

  • Merak ettiğim bir konu var. İzmir Tire'deki ölçüm istasyonu her zaman yağış miktarını çok az gösteriyor.Kaldı ki Tire konumu gereği çevre ilçelerden de fazla yağış alır. Sabahtan beri yağan en az 20-30 mm vardır, istasyonun ölçtüğü şaka gibi 8 mm. Üstelik bu sorun her yağışta var.Bazen de yağış olur, 0 mm gösterir.

    İstasyon ile alakalı bir sıkıntı olabilir.Şu ana kadar 20mm yağış almış olmalı Tire.

  • Hocam ayrıntılı açıklar mısınız? Veriler ile..

    yagis1.PNGgenelde kıyı ege ve antalya da bekleniyor bu olay

    Kuvvetli yağışla birlikte rüzgarın da güney yönlerden kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına şeklinde (50-80 km/saat) esmesi beklendiğinden sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır(mgm)overview_20190130_06_033.jpg?

  • Bu kasırga riski neye dayanarak söyleniyor? Birisi beni yeşillendirebilir mi?

    Ülkemizin (konumu gereği)yaşayacağımız olası sert fırtınalı sistemler hiç bir zaman kasırga adını taşımıyacak bunlar ülkemizde (siklon veyahut tropikal fırtına olarak adlandırılır) Bu fırtınalar, Kuzey Pasifik Okyanusunun doğusunda, Meksika Körfezinde, Karayıp Denizinde ve Kuzey Atlas Okyanusunda görüldüğünde kasırga (hurricane), Kuzey Pasifik Okyanusunun batısında oluştuğunda tayfun, Hint Okyanusunda meydana geldiğindeyse gene siklon adını alıyor.

    Siklonlar (alçak basınç), bulundukları yarım küreye göre farklı yönde dönüyor. Kuzey yarım kürede saat yönünün tersine dönen bu şiddetli rüzgarlar, güney yarım küredeyse saat yönünde dönüyor.

    Kasırgalar ayrıca sahip oldukları hıza göre kategorilendiriliyor. Avrupa ve Kuzey Amerika'da kullanılan Saffir-Simpson ölçeğine göre kategoriler şu şekilde sınıflandırılıyor:

    • Kategori 1 : Saatte 74-95 mil (119-153 km)
    • Kategori 2 : saatte 96-110 mil (155-177 km)
    • Kategori 3 : saatte 110-130 mil
    • Kategori 4 : saatte 131-154 mil
    • Kategori 5 : saatte 155 mil ve üstü

    Olası siklon (sözde kasırga :) ) normal bildiğimiz siklondan farkı biraz daha derin , üst seviye rüzgarları (jet stream) ve biraz daha ısınmış sıcak deniz üzerine gelince etkisi artabiliyor 90km/h sürekli rüzgarlar görülebilir. (hamleden hariç hamleler 120km/h 'i geçer süreklisi 90km/h olan fırtınada) ama bu bi kaç senaryoda mevcut gelme ihtimali çok çok düşük..

    Einmal editiert, zuletzt von PergamoN ()

  • Kuvvetli rüzgar, fırtına uayarısı daha mantıklı.

    Hortum uyarısı yapmak fazla iddali bir durum.

    Kaldı ki siklonun hali hazırda derinliği ve gücü vs yetersiz.

    Fakat küçük çaplı hortumların oluşma riski her zaman mevcuttur.

  • Ayrıyetten StormChasers35 bahsettiği gibi hortumun görülmesi için belli şartlar vardır. Sadece Sher'a bakılmayacağı gibi ayrıyetten bir çok indeks ve veri gerekir gerçekleşmesini öngörmek için ( en önemlisi sher'dır) bu verilerin yorumunuda herkes yapamaz uzun bi zaman gerekir öğrenmek için , hangi indeks ne işe yarar nasıl yorumlanır araştırılıp öğrenilmesi lazımdır ve çok karmaşıktır uzun zaman verileri inceleyip o bölgede beklediğin olay gerçekleşmişmi (gözlem) takip edilmesi gerekir oturması için.

    Sadece bi kaç veriyle yapılmayacağı gibi yağış haritasına bakılarak hiç yapılmaz. Rüzgar olmasıda tek başına yeterli değildir. Bide yağış haritasındaki özellikle wxcharts'deki renkleri fazla dikkate almayın dün bi arkadaş resim atıp dikkatli olun diye uyardı teşekkür ederiz ama wxchart'da kırmızı renkin (5-10mm) olarak gösterildiğini unutmayın gerçekten ciddi bi durumda aşırı yağış gibi bu renk en az kahverengi hatta griye kaçan tonu saatte (40-80mm arası olmalıdır) 1 saat içinde düşecek 5-10mm gibi değerler gayet az değerler normal zaman dilimi içindede izmirde çok daha fazlaları gerçekleşir zaten :)


    Edit: Ayrıyetten yarın için, akşam gene düşüncelerimizi yazarız dolu ihtimali olan yerler var yine

    2 Mal editiert, zuletzt von PergamoN ()