İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Torbalı civarına kadar gelen kütleler doğulu güney doğulu hareket ederken neden yön değiştirdiler? Bilimsel veriler ile açıklayabilecek biri var mı acaba? Bu kütlelerde yer beğenmiyor galiba ^^

  • Yarın ege denizi üzerine inen mevsine göre soğuk -15 derecelik yukarı seviye alçağı (ULL) bölgemizde yer yer etkili sağanak ve gökgürültülü sağanak yağış bırakacağından meteorolojik uyarılar ve meteoroloji radarları dikkatle takip edilmeli.Aydın'ın kuzeybatı kıyıları ile izmir'in güneybatı kıyılarındaki yüksek cape ve kararsız lifted index değerleri önceki günlerden farklı olarak bu bölgelerde, bu sefer yağış ve gökgürültüsünü engelletmeyecek gibi görünüyor.

    dff71c6257.gif

    Özellikle gece ve sabah erken saatlerdeki temp'lerde CIN (Konvektif engelleme) mevcutsa, yağışlar sabah erken saatlerde başlamak yerine ,öğlen hatta öğle saatleri sonrasına akşamüstü'ye sarkar.Bu durum sıcaklığı ve kararsızlığı daha da arttıracağından bu saat'lere sarkan oluşumlar çok daha kuvvetli ve güçlü olabilir.Mevcut cape değerlerine fazladan ekleme yapmak gerekir,tabi bu her zaman geçerli değil gece görülen cın alanının ertesi günü hep böyle olucak diye bir kaide yok,çoğu zaman yer sıcaklığı ve nem desteği enverziyonu aşmaya yetmez dolayısıyla istenilen kararsızlığa ulaşılmaz.Kuzey ege ve manisa'nın iç kesimlerindeki nispeten düşük cape değerlerine bu yüzden fazla aldırış etmemek gerek.

    80b30ef23ab.gif

    Oraj tahminlerindeki en önemli verilerden biri nem'dir, nem yoksa yüksek cape (kararsız hava) olsada yağış ve gökgürültülü fırtınalar oluşmaz.Yarın bölgemiz genelinde nem değerleride 850hpa (1500metre) iyi görünüyor. Üst seviyelerde nemlilik daha kötü olsada deniz üzerinden esecek kararlı üst seviye rüzgarlarıyla, iç kesimlerde dahil nem adveksiyonu sağlanması olası.İzmir'in güneybatı (Urla,Seferihisar,Menderes,Torbalı,Tire,Ödemiş) Aydın'ın kuzeybatı kesimlerinde (Kuşadası,Söke'nin kuzeyi,İncirliova,Koçarlı'nın kuzey'inde) Tekil hücreler yerine ,organize olmuş nispeten daha güçsüz ama devamlılığı olan yağışlar görülmesi muhtemel.

    7c68a92dae9a3a0c34.gif

    Kuzey ege genelinde iç kesimlerde daha etkili olmak üzere (Bergama,Kınık,Soma,Kırkağaç,Akhisar,Gördes) Tekil ama yoğun (birden fazla) hücre oluşumları görülebilir.Bu hücrelerinde dolu yapma ihtimali düşük olsada, yağış anında düşük pw değeri nedeniyle gökgürültüsü az olan ama tepe yüksekliği fazla olan kütlelerde küçük çaplı dolu görülebilir.

    a970590081637b3b5c.png

    Bulutların oluşabileceği katman yüksekliklerindeki rüzgar yönlerine bakarsak bulutların hareket yönleri yarın'da bugünkine benzer olabilir.

    Sadece gfs verilerini baz aldığım için tahmin tutarlılığı düşük, anlık radar takibi önem arz ediyor.

  • Şu bölge konusunda uzman birisini görmek güzel bölge sorumlumuz da hiç aktif degil ben ve Ataberk arkadaşımız çoğu zaman konuyu götürmeye çalışıyoruz ancak benim bilgim kısıtlı yani amatör olarak ilgileniyorum kısacası tesekkurler Pergamon:*:hfyeni (25):

    Einmal editiert, zuletzt von Mert_35 ()