İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bölgemiz öğle saatlerinden itibaren güney ege üzerinde derinleşmeye başlayacak alçak basınç merkezi ile yağışlı bir döneme giriyor;

    Bölge geneli önümüzdeki 2 gün aralıklarla yağışlı geçecek. Beklenen yağışların Muğla il genelinde Çok Kuvvetli Yağış (50-75mm) Kuzey egede 2 günlük süreçte toplam +75mm özellikle (Edremit ve kuzeyi) gerçekleşmesi muhtemel geri kalan kısımlarda ciddi bir yağış beklenmiyor. Gece geç saatlerden itibaren Derinleşen alçak basınç merkeziyle birlikte sıkışan izobarların Kuzey ege ve orta ege açıklarında hamlelerle birlikte Tam fırtına +115 km/saat eseceği tahmin ediliyor. Alçak basınç alanının çok yavaş hareketlerle ve derinliğini kaybederek doğuya doğru kaymasıyla birlikte rüzgar hızını azaltsada özellike kuzey ve orta ege kıyılarında ;(Edremit,Burhaniye,Ayvalık,Gömeç,Dikili,Bergama,Çandarlı,Aliağa,Menemen,Foça,Karaburun,Çeşme,Urla,Seferihisar,Narlıdere,İzmir merkez ilçeler dahil) Hamlelerle birlikte Fırtına 62-74 km/saat , zaman zaman çok kuvvetli fırtına 75-88 km/saat rüzgarlara maruz bırakabilir.


    Kar yağışlarına gelirsek ,sistem ne yazık ki ilk göründüğü gibi gelmedi sistemi İtalyaya (italyayıda geçiyordu) veren Gfs,Türkiyeye veren ecmwf vardı, en sonunda beklentim dahilinde ecmwf'ninde hafif batılamasıyla Balkanlarda ortak noktada buluştular şayet soğuklar giriş yapabilseydi balkanlardan gelen soğuk hava dalgası adı altında sistemi değerlendirecektik ama her sistemin kendine has özellikleri olduğunu birkez daha gördük sinoptik görünümler benzesede her sistemin kendine has dinamikleri oluyor birebir aynı gelen sistem hiç bir zaman olmayacak. Sisteme balkanlardan gelirken sınır kapısına takılıp gelemeyen soğuk hava dalgası diyebiliriz :) Sistemin kazananı mutlak olmasada ,genelde olduğu gibi yine ecmwf'dir.



    Ab'nin hareketide önemli olmakla birlikte soğuklar her geçen gün kırıldı, balkanlarda dahil ortalamalarda 2-3 derecelik artışlar oldu,Son diyagram ortalamalarında izmir diyagramı 0 dereceye kadar dayandı.

    Kar tahmininde bulunulurken modellere bakmak yetmez en önemli 2 veri Kalınlık (thickness) Üst seviye ve alt seviyeler arasındaki Jeopotansiyel farkı ve işba sıcaklığıdır (dewpoint).

    Normal koşullarda deniz seviyesinde kar yağışı gerçekleşmesi için 850Hpa dediğimiz 1456 Metre sıcaklığının minimum -7 olması lazımdır. Yine normal şartlarda hava sıcaklığı her 200 metrede bir 1 derece oynar , ekstra hadiseler olmadığı sürece yer seviyesinde 5 derece olan sıcaklık 400 rakımda 2 derece daha düşerek 3 derece olur. Yine aynı şekilde 800 rakımda -3 olan hava sıcaklığı yer seviyesine inildiğinde 4 derece ısınarak 1 dereceye yükselir.


    Soğuk hava ağırdır üst seviye ve alt seviyedeki sıcaklık farkı uygun koşullarda (basınç,nem,rüzgar,bulutluluk) çok fazla oynamayabilirken,sıcak havalarda bu değer farkları net şekilde gözlenir.

    f962446c.png

    Bu değer farkları yüzünden 850Hpa'nın -2 .-3 olduğu durumlardada kar yağışları görülebilir -7 şart değildir.

    Kabaca 850Hpa derecesinin 0 ve altında, 700Hpa derecesinin -6 ve altında, 500Hpa seviyesinin -25 altında olması şarttır.

    850Hpa ve 700Hpa dereceleri tam sağlanıyorsa 850Hpa'da -7 700Hpa'da -15 gibi 500Hpa -22,-23 derece olması sıkıntı değildir.

    1013 hpa= 2.1 metre-yer seviyesi

    1000 hpa= 110.8 metre

    850 hpa= 1456.7 metre

    700 hpa= 3010.9 metre

    500 hpa= 5572.1 metre'ye eşittir.

    Fazla uzatmıyorum ilgili ve meraklı kişiler ayrıntıları buradan öğrenebilir gayet yalın ve güzel anlatılmış;

    https://snowserkan.wordpress.c…knesskalinlik-incelemesi/

    Bu incelemeyi yaparken kalınlık (thickness) ayrıntılı skew-t diyagramı şarttır diğer katmanlar arasındaki farkı ancak öyle yorumlayabilirsiniz.


    İşba sıcaklığını (dewpoint) çoğunuz biliyor zaten oda burda güzel anlatılmış;

    https://bayhava.wordpress.com/tag/dew-point/


    Son veriler neticesinde kuzey egedeki ilçe merkezlerindede saf kar ihtimali iyice düşmüş, kalmamışda diyebiliriz soma'nın kuzeyi (savaştepe,ivrindi hattı hariç) ekstra olarak ayrıntılı rakımlara girmeyeceğim bölge genelini ayrıntılı incelemedim bu sefer , hep beraber takip edelim bakalım sınır kaça inecek? :/

    Özellikle kuzey ege ve güney marmara civarında kalan yüksek noktalarda;

    Kaz dağları,Madra dağı ,Alaçam dağı,Çataldağ,Reşadiye mevki gibi yüksekliği 1000 metreyi aşan noktalarda 50/100cm kar yükseliği ölçülebilir. ı

  • Arkadaşlar bu modeller Z saati kullanıyor yani diğer adıyla UTC bu da bizim yerel saatimize göre 3 saat ileri denk geliyor. Yağışlarda şu an anlık yaşanan tutarsızlık bu yüzdendir diye düşünüyorum, çok önemli bir nokta ve çoğumuz bunu atlıyor :)

    Einmal editiert, zuletzt von cArsi09 ()

  • Arkadaşlar salı sabahı balçova telefirikte kar gorurmuyum rakım 400

    Tahmin etmek zor bu sistemde her güncellemede soğuğu kırdı modeller yasa gor sistemi yine var karşımızda yani bilemem yüzde 50 yüzde 50 yim!:/

  • Arkadaslar Burdurdan selamlar burda da durum kritik 3.9 derece cok bulutlu.Kar gormeyeli 2 3 sene olacak insallah denk gelirde burda biseyler goruruz.Hayirli forumlar herkese iyi aksamlar bol karlar

  • Buca da yağış oncesi sıcaklık düşüşü oldu şu an derece 6.9 radar sarı kütleleri göndermeye hazır bekle gör sistemi bu nereye ne yapacağı belli değil yarın akşama kadar kky şansımız az da olsa var en azından yağmurun arasında sulu kar görürsek süper olur en azından.

  • Buca da yağış oncesi sıcaklık düşüşü oldu şu an derece 6.9 radar sarı kütleleri göndermeye hazır bekle gör sistemi bu nereye ne yapacağı belli değil yarın akşama kadar kky şansımız az da olsa var en azından yağmurun arasında sulu kar görürsek süper olur en azından.

    6.8 anlık

  • e087147f1e8175de8b33fa.png

    Burası bugün bozdağlar 🙂 (bana ait değil)

    6976b3ee86474357.png

    Buda 15.01.2019 sisteminin ertesi günü salihlinin hemen üzerindeki dağlar karaağaç köyü yolu burasıda (motorla gitmiştim ^^^^), salihli merkezede yağmıştı ama yağmurun üstüne yağdığı için erimişti kısa sürmüştü zaten 🙂