İzmir, Aydın, Muğla, Manisa Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Mart orası ve sonu efsane görünüyor sistem netleştikçe aktaracağım arkdaşlar şuan ki yağışlar efsane-tehlikeli.hava-simsek3232hava-simsek3232hava-yagmusrs323

    Hocam 12 mart sistemi buna dahil mi yağış açısından?

  • Salı günü efsane yağışlar görünüyor cidden.


    Ayrıyeten salı gecesi ani yer soğuması da var. Deniz kenarı 6-7 dereceye kadar iniyor ve kar sınırı 850 metre. Çatalkaya Yamanlar dağlarımızda kısa süreli sulu kar yağışı Spil ve Bozdağ'da birkaç saatlik yoğun kar yağışı görülebilir.

  • Persembe galiba bir sonraki yağışlı sistem ama birşey soracagim hocam sicakliklar bu kadar yuksek iken oraj olmaz mı bir diğer sorum ise bahar yağmurunu ve kis yagmurunu nasıl ayırt ederiz modellerde?

  • Persembe galiba bir sonraki yağışlı sistem ama birşey soracagim hocam sicakliklar bu kadar yuksek iken oraj olmaz mı bir diğer sorum ise bahar yağmurunu ve kis yagmurunu nasıl ayırt ederiz modellerde?

    Havanın soğukluğuyla yani taban soğuğuyla Temp500 yani bulut sıcaklığı paralel gittiği zaman yağışlar kış yağmuru şeklinde düşer yani atıyorum taban 5 dereceyken bulut seviyeside -20 oldu diyelim aradaki fark az olduğundan dolayı yağış normal yani benim lugatımda kış yağışı olarak düşer

    Orajlı sistemlerde ise fark ne kadar fazla ise o kadar yağış aşırı olur ancak gece orajları bulutların gündüz güneşten aldıkları enerjiye göre biraz daha kuvvetli görülebilir orajlı yağışlarda örneğin taban 20 derceyken üst seviye -20 olduğunu varsayalım fark fazla dolayısıyla yağışın şiddetide hem orajlı hemde çok kuvvetli olur ancak tabi bunun dışında bir kaç ufak detay daha var umarım yardımcı olmuştur.:)

  • Orajda yer seviyesi ne kadar çok ısınırsa üst seviyede ne kadar çok soğursa yani sıcaklık farkı ne kadar fazla olursa orajın şiddeti o kadar artar tabiki tek neden sıcaklık farki değil incelenmesi gereken birçok değer var.

  • K ENDEKSİ
    Dikey sıcaklık lapse-rate'i, aşağı seviye atmosfer tabakalarının nem içeriği ve nem tabakasının dikey boyutuna dayanarak oraj potansiyelinin ölçülmesinde kullanılan indeks

    KARARSIZLIK
    Kararlı, denge durumundaki hava parselinin, ilk konumundan uzaklaşması, hareket ederek yer değiştirme eğilimi göstermesi. Atmosferde bu tür hareketler kendiliğinden konvektif faaliyetlere ve şiddetli hava olaylarına neden olur. Hava parseli yukarı doğru hareket ettiğinde dikey ivme kazanır ve cumulus bulutlarının oluşumuna ve büyük olasılıkla oraja neden olur. Dört değişik tür kararsızlık vardır: Mutlak, koşullu, konvektif ve gizil. Bu dört ayrı kararsızlık türü ayrı başlıklar altında açıklanmıştır.

    KARARSIZLIK YAĞIŞI (ARALIKLI)
    Keskin bir lapse-rate veya atmosferin alt tabakalarındaki soğuk havanın sıcak bir yüzey üzerine doğru hareketiyle çabuk ısınması sonucu gerçekleşen kısa süreli aralıklı yağış. Kutup-karasal hava parsellerinin sıcak su yüzeylerinde hareketinde olduğu gibi kararsızlık yağışlarının çoğunda hava parseline yerden nem ilavesi söz konusudur

    KARARSIZLIK YAĞIŞI
    Bir açılan bir kapanan gökyüzünden yağmur sağanağı hamleleri şeklinde, hafif sağanaktan kuvvetliye kadar değişen, kısa süreli kararsızlık yağışı. Bu tür yağışlar bir hava parselinin sıcak bir yüzey üzerinden geçmesi sonucunda alttan ısınması, konveksiyon nedeniyle karasız yapıya bürünmesiyle oluşur. Bofor Hava Sembolleri Sisteminde 'p' ile simgelendirilir.

    Kaynak : MGM

    benim için önemli faktörler.

  • Akşam oluşan orajlar daha kuvvetli oluyor gerçekten. 6 Ağustos 2015'te akşam 7 gibi merkez civarını vuran kırmızı kütle İzmir merkeze 1 saatte 33 mm yağış bırakmıştı. Yine 2012 Haziran ayıydı akşam hava karardıktan hemen sonra Balçova'da yer gök inlemişti ve öyle bir dolu yağmıştı ki az daha arabaların camları kırılacaktı (radar görüntüsü yok ama büyük ihtimalle mor kütleydi). Hatta daha 11 yaşındaydım çok korkmuştum :D .

    2 Mal editiert, zuletzt von Onur35 ()

  • Yarın sabah saatlerinde oluşacak yağışların yer yer 60-70 mm arasında olacağını tahmin ediyorum gündüz oraj beklentim Yok 12 Ocak için ancak sistem sonrası orajlar görülebilir salı akşamı ve gecesi asıl orajlı sistem 15 Ocak gibi duruyor.

  • İzmir bu yağışlara alışkın diye muhtemelen :) .


    Bitlis'e 10 cm kar yağsa uyarı gerekmeyebilir ama İzmir'e yağsa turuncu uyarı gerekebilir öyle düşünün.

  • Yarın sabah saatlerinde zayıf olarak yağışlar başlıyor. Öğleden sonra kuvvetlenecek, yağışlar akşam gök gürültülü şeklinde olacak. Çarşamba sabaha kadar 60-85 mm gibi ciddi bir yağış alacağız. Ayrıca dolu ihtimallerimiz mevcut arkadaşlar Rüzgara gelecek olursak, keşişleme yarın 60km/h ile esecek, akşam vapur seferleri bir ihtimal iptal olabilir. Açıklarda ise 80-90 km/h varıyor. Keşişleme Çarşamba gecesi poyraza dönecek.