İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Babam anlattı. Silivride bi anneyle kız çifltiğe gidiyomuş babam da çoban benim. Beyciler köyünde donarak ölmüşler 87 kışında. ne günlermiş be

  • Benimde babam anlatır o gün hastaneye gitmiş dışarıda öyle bir hava varki montunu cıkarmış terlemekten akşam saat 8 gibi dışarı bakmıs hava gayet sakin gece lavaboya kalktığında saat 2 gibi heryerin 25-30 cm kar yağdığını görünce gözlerini inanamamış zaten gerisini biliyorsunuz oda hep anlatır hepte sıkılmadan dinlerim.

  • 1987'de hafta sonu, Avcılar'dan Zeytinburnu'na amcamlara gelmiştik. O zaman Avcılar'da oturuyorduk. Gece yattık, tabii ki hiçbir uyarı yoktu. Sonradan öğrendik ki meteoroloji, gece yarısı ani uyarıda bulunmuş. Sabah kalktığımızda gözlerimize inanamadık. Göz gözü görmeyecek denli tipi. Yerler çok kalınlaşmıştı. Rahmetli ağabeyim, çalışmak için teşebbüs etti ama taksiyi çıkaramadı. 100 metre gidemedik ve geri döndük. Tabii çevredekilerden yardım isteyerek. 20 günden az olmamak üzere Avcılar'a dönemedik. Trenler, otobüsler asla çalışamadı. Dolmuşlar ise tek tük. O da ittire ittire. Şunu da hatırlıyorum: Örneğin yağış ilk sefer de 2-3 gün sürdü. Tam bitti derken, hoop bir daha. Tam bitti derken hoop bir daha.

    Ama şunu önemle vurgulamak isterim: O yıllar da Avcılar gibi yerlerde bu durum sıradandı. Yani, 84-85-86 vs.. Bele kadar kara gömülürdük. Okullar uzun zaman dilimlerinde tatil olurdu. Biz de okul bahçesinde basket oynardık :)

  • 2015 Veya 2016 kışnı çok net hatırlarım. Cuma Cumartesi prşembe kar yağmıştı. MGM Dedi ki pazar kar yok havalar açıyor. öyle bir tipi bastırdı ki 2. örtü oluşmuştu

  • 87 de küçükçekmecede oturuyoruz babam işe gitmek için yola çıktı o zaman halkalı-sirkeci tren seferleri yoğun kar yığıntısından dolayı çalışmıyordu o civarda oturan herkes bilir o zaman heryere trenle gidiliyordu herkes işe gidemeyip eve geri dönmüştü...marttan önce az çok hatırlıyorum aman aman kar yağmamıştı..ama ne kardı ya insan tekrar görmek istiyor valla ...

  • Aslında şöyle bir şey var kardeşlerimiz belli tarihler söylüyor ama İstanbul olarak 87 kışı hariç hemen hemen her kış çok güzel kar yağışları gördüm hep tatmin ediciydi ancak son zamanlarda gerçekten sıkıntılı geçiyor en son 2017 çok güzel yağdı en nihayetinde sonuç takdiri ilahi ile sonuçlanıyor vardır bir sebebi muhakkak

  • 87 yilindaki sistem simdi gelse,yarattigi etki,en az 3 kati olur,cunku arac sayisi,paralel olarak trafikte,nufus daha fazla,o yili yasamak icin inanin,5 yil kar gormemeyi kabul edebilirim

  • ooofff offf artık ciddi ciddi korķmaya başlamıştık 3 salınım 3 de en az 2 gün süreyle tipiyle beraber yağmıştı bizim ev gecekondu ve çukur yerdeydi kapı tamammen karla kapalı ve kar yerle çatıyı birleştirnişti fırınlarda ekmek yok sular elektrikler kesik ilk salınım bitince arkadaşlarla bjk dinamo kiev maçına gitmiştik tabii oynanmadı m.köyden fulya beşiktaş karaköy eminönü unkapanı na kadar yürümüştük az kalsın ayak parmaklarımı kaybediyordum yaş daha 16 olduğu için evden bayaa bir fırça yemiştim daha sonra 2 korkunç salınım daha geldi şimdi bazı arkadaşlar diyebilirki bunda korkacak ne var diye biz zaten böyle bir efsane bekliyoruz diye o zamanki şartlarla bu zamanki bir değil en basiti şu bir mahallede 3 4 tane kocaman market varken o zamanlar sadece ufak blr mahalle bakkalı vardı varın gerisini siz düşünün KORKMUŞTUK BE YAŞAYAN BİLİR

  • O zaman tum hava form ailesini,2019 u yillar sonra anacagimiz bir sistem icin ,inanmaya davet ediyorum,unutmayalim,inanmak basarmanin yarisidiruzays3271653126uzays3271653126uzays3271653126/scatisma2::341

  • 1987 yılında 8 yaşındaydım. Her çocuk gibi bende karda oynamayı severdim. Kardan adam yapmayı bir kenara bırakın mahallenin ortasına Çin seddi gibi surlar ile kaplamıştılar abilerimiz ne kartopu şavaşları oynadık o yıl.



    Kar ile doya doya yaşadım çocukluğumu. Kızak kaymayı da. Köy hayatıyla içli dışlı olmam sayesinde, bu zevkleri yaşadım. Hayatımda Uludağ'a çıkıp hiç kayak yapmadım ama, dedemin yaptığı tahta kızakla çok kaydım.



    Karın her tarafı örtmesiyle yiyecek bulamayan kuşların daha kolay yakalandığını biliyor muydunuz?



    25/30 samtinlik bir sopanın ortasına bir ip bağlayıp, onu kafesin bir kenarına dayayarak yaptığımız basit kapanlarla kuş avlamaya ben de bayılırdım. Ancak yakaladıktan sonra onlara kıyamazdım.



    Suların donmaması için en azından bir musluğun açık bırakıldığı donması halinde ateşle boruların ısıtıldığı dün gibi hatırlıyorum.



    Yaş kemale erince insan büyüklerinden duyduğu gibi, karı, kışı hep bir an evvel geçiştirilmesi gereken soğuk bir mevsim olarak düşünüyor. Allah'a şükür sıcacık evlerimizde artık eski ıstırapların büyük bir kısmını çekmiyoruz ama, yine de yolların kapanmasından tutun da, meydana gelen kazalara, ulaşım aksaklığı yüzünden sebze fiyatlarına gelen zamlara kadar, her şey insanı kış aleyhine kışkırtıyor.



    Oğlumun her yıl heyecanla kar yağsın diye beklemesine, onun adına gönülden katılmakla beraber, yine de içimden bizi olumsuz olarak çok fazla etkilememesini temenni ettiğimi söylemeliyim.



    Fakat ne zaman ki geçen yıl susuzluk tehlikesiyle başbaşa kaldık, suyun elde edilmesinde en büyük etkenin yağmurdan daha çok kar olduğunu önceden bildiğimiz halde bizzat yaşayarak anladık, o günden beri ben de kar yağması için dua ediyorum.



    Bugün penceremden yağan karı seyrederken, en az oğlum kadar mutlu olduğumdan emin olabilirsiniz. Bazen bir şeyi çocuklar gibi algılamak da çok güzel oluyor. Yağsın, yağsın, diyorum içimden. Gerekirse yollar da kapansın, ama bize yetecek kadar kar mutlaka yağsın.

    Havanın değiştiğini haber veren genç uzuvlar değildir, bunu önce yaşlı kemikler sezerler.

  • Yarın öğleden sonra İstanbul'a kar yağarsa; kar yağışı için 850pha sıcaklığının mı 500Pha sıcaklığının mı daha önemli olduğu İstanbul için daha net ortaya çıkacak. Çünkü bir önceki sistemin başlangıcında 850pha sıcaklığı yeterli olmadığı halde 500Pha sıcaklığına ve rüzgara güvenilerek yapılan tahminler tutmamıştı. Ben 850pha sıcaklığının İstanbul için garanti soğuma getirdiğini görüyorum hep.