İstanbul Özel Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Bırakın son 144 hr 'ı 48 bile artık değişim oluyor. Daha Aralık 2018 ve Ocak 2019 sistemlerinde yaşadık bu süreci. Artık bu iş bilimden çıkmaya başladı neredeyse ayın hareketi bile modelleri değiştirmeye başladı. Kumardan farkı yok artık modellerin mevcut haliyle. O yüzden bu sistem ve sonrakileri için içim çok rahat. 5 Gün önce efsane görsem son 2 günde değişmeyeceğini kimse artık garanti edemiyor. Bence tam tersi de aynı şekilde geçerli. Üstadların tahminlerinde bile bunu yaşıyoruz. En azından 2 senedir yaşadığımız modellerdeki tutarsızlığı analitik bir şekilde düşündüğümde tek açıklaması son seneler de ortaya çıkan ve hesaba katılmayan tahminimizden çok parametre var ve giderek artıyorlar. Bence pek çok alanda yaşanan devrim meterolojide de yaşanacağına eminim. Bizim şansızlığımız bu sürece denk gelmemiz. Bence herkes farkında ve arka planda çalışıyorlar. Yaşadıklarımız doğum sancısından başka bir şey değil.

  • Modellerin oynaklığına artık yorum yok. Artık hepsi atmosferi çözmekte yetersiz kalıyor. Bu sene bunu daha iyi görüyoruz. Bunun bir nedeni muhakkak olmalı ve bilimsel bir açıklaması.

  • Ecm diyagramı aksamki tablo bu şekilde ne denir bilemedim şimdi. Şu ortalamayı elimle tutup aşşağı -9-10a çekesim var.

    graphe_ens3_qoh5.png

    Çarşamba günü ne haldeydik görelim

    f6678e80.png


    Aslında Ecm diyagramı gıdım gıdım iyileşti ama istediğimiz seviyeye inemedi bir türlü , ama hala gelişme ihtimali var özellikle 168 sonrasının

  • Bu modeller neden böyle ? Kışın başından beri model sonlarında hep efsaneler veriyor. O tarih geldiğinde de ucundan kıyısından kaybediyoruz. Son iki senedir neler oluyor ??

  • Bugun benim gibi yazdan nefret eden ve kışı sevenler icin guzel bir gundu..Ozellikle hava kapali ve yagissiz soguk havalaribcok severim.Sis vs olsaydi 10 numara olurdu ama onuda ilk bahara girerken goruruz bol bol..


    Model mi ne modeli model ne arar la Hf de:))

    VATAN NE TÜRKİYE’DİR TÜRKLERE NE TÜRKİSTAN VATAN BÜYÜK VE MÜEBBET BİR ÜLKEDİR TÜRKLERE TURAN

  • artık bu modellerde kar yorumu yapmak , normal guzergahı anayoldan saga donen dolmuş icin , bu sefer sola donecek demek gibi bir sey oldu bu sene. o dolmuşun güzergahını değiştirip sola donme ihtimali ne kadarsa , kar gelme ihtimalide o kadar galiba bu sene icin . .bazen sola sinyal veriyor , hepimizi umutlanıyoruz sonra anlıyorzki şöfürun eli carpmış sinyale yine saga donuyor işte bu seneki modeller boyle . kar sinyali verip sonra yapmayanlardan.

    2 Mal editiert, zuletzt von zlod mamba ()

  • İşte bu kadar basit.Her şey bir yana havalar mevsim normallerinde olsun kafi.

    Yok be aga istemiyorum ben normal falan. Haybeye doğalgaz yakıyoruz. Sebze meyve fiyatları da tavan yaptı. zaten. Boşu boşuna cepten gidiyor. Bana kış içinde biri ocakta diğeri şubatta 3'er günlük şöyle üzerine bastığında katır kutur ses çıkaran örtü yapan efsane kar yağsın yeter. Fazlasına da yok demeyiz elbet ama varsın gerisi hep normal üstü olsun. İşe yarar bir karlı sistem olmadıktan sonra ne yapayım normali normalin az altını. Bizim gibileri normaller avutamaz, ekstrem şartlar lazım.

  • Kış mevsim normalleri gereği soğuk geçiyor diye tek eleştirilen ülke biziz herhalde. Harikayız.. :)

    Kış normalinde geçsin kafi, mevsim normalinde soğuklar olsun falan bunlar avunma cümleleridir külahıma anlatın. Kar olacak kar. Kar olacaksa normalin 10 derece altı olsun her yer donsun buz tutsun olmayacaksa da hiç olmasın bu kadar basit.

  • Kış normalinde geçsin kafi, mevsim normalinde soğuklar olsun falan bunlar avunma cümleleridir külahıma anlatın. Kar olacak kar. Kar olacaksa normalin 10 derece altı olsun her yer donsun buz tutsun olmayacaksa da hiç olmasın bu kadar basit.

    Bu dediğiniz kendiniz için geçerli, kendi külahınıza anlatabilirsiniz.


    Kar hepimizin hayalide fakat her zaman erişemiyoruz. Ben yurdumuzun şartlarını göz önüne aldığımda cılız soğuk hava dalgalarını gayet normal karşılıyorum hatta bunları da gayette seviyorum. Sıcak sever bir insan olmadığım için kışın güneş ve sıcağa katlanamıyorum. Bu kendimi avutma falan değil soğuk havayı sevmemle alakalı. Sürekli efsane bekleyerek mutlu olmakta mümkün değil zaten.

    Bara döda fiskar följer strömmen...



  • Vintersaga haklısın bu kişisel bir yorum ama biraz da düzeltme yapmak amacıyla yazdım son yazdıklarımı. Yani ben soğuktan yağıştan şikayet eden bir insan asla değilim ama bu dediklerinizle ben anca kasımda aralıkta falan mutlu olurum. Ocakta şubatta soğuk olsun öbek öbek kar biriksin varsın ben doğalgaza aylık 1500 vereyim, sebze meyve kıtlığı olsun memlekette hiç önemli değil ama elde avuçta bir şey olmadan yani adam akıllı kar olmadan kuru kuruya masraf etmek de hiç işime gelmiyor doğrusu.