Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Evet ayın 10’undan sonra döngü kırılacak demiştik.

    Döngü yarın itibariyle kırılacak önümüzdeki 5 gün bahar havası yaşanacak ancak yeni haftayla birlikte kuzeyden soğuk hava ve beraberinde yağışlar gelecek.

    Bu süreçte özellikle haftasonunun tadını iyice çıkarın derim.

    Geldik yeni bir haftaya ve yağışlar tekrar başladı bu sefer daha etkili bir döngüye giriyoruz henüz sonu netleşmeyen bir döngü ortalamaların epeyce üzerinde bir yağış bırakacak gibi. Birçok barajın kapakları açılacak muhtemelen dere yatakları üzerindeki yerleşim yerleri dikkatli olmalı. Birazdan bu gece ve yarına ilişkin kısa bir değerlendirme yapacağım.

  • Yarın geceye kadar beklenen toplam yağış haritası aşağıdaki gibidir.


    c276ca.jpg


    Görüldüğü üzere önümüzdeki 24 saat Doğu Akdeniz,Doğu ve Güneydoğu Anadolu boyunca yer yer etkili yağış bekleniyor. Yağışların özellikle Doğu Akdeniz’de Hatay-Adana-Osmaniye boyunca, Güneydoğu’da Şanlıurfa’nın kuzeyi-Adıyaman’ın güneyi-Mardin-Diyarbakır-Batman-Siirt-Şırnak boyunca, Doğu Anadolu’da Hakkari-Bitlis-Elazığ-Bingöl-Muş-Erzurum-Ağrı-Kars-Iğdır boyunca daha etkili olması bekleniyor. Bölgeler genelindeki yağışlar sırasında özellikle saydığım illerde beklenen sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların yerel olarak kuvvetli (21-50 Kg/m2) olacağı tahmin ediliyor. Meydana gelmesi muhtemel ani sel, su baskını, yıldırım tehlikesi, dolu yağışı ve yağış anında kuvvetli rüzgar ile rakımı yüksek ve kar örtüsü bulunan yerlerdeki kar erimesi sonucu oluşabilecek sel ve su baskını gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

  • Dün Urfaya gittim günübirlik yol boyunca tarlalar hep su altındaydı büyük büyük su birikintileri oluşmuştu gidişte de dönüşte de güzel yağmur yağıyordu. Bu sezon maşallah çok bereketli geçiyor.

  • ecm pazar günü gece boyu kar vermiş elazığa hava-kars323

    Tam olarak nerede vermiş, son güncellemesinde dewpoint gün boyu neredeyse hiç 0’ın altına inmiyor, sıcaklık deseniz zaten 2 ila 6 derece aralığında gözüküyor. Rüzgar kuzeyli ama en güçlü hamlesi ancak 25-30 km/s diyor şuan için. Yanlış bilgilendirmeler ve öngörüler yapmayın lütfen. ECMWF vermiş diyorsunuz şuna şuna dayanarak verdi deyin bari.

  • Tam olarak nerede vermiş, son güncellemesinde dewpoint gün boyu neredeyse hiç 0’ın altına inmiyor, sıcaklık deseniz zaten 2 ila 6 derece aralığında gözüküyor. Rüzgar kuzeyli ama en güçlü hamlesi ancak 25-30 km/s diyor şuan için. Yanlış bilgilendirmeler ve öngörüler yapmayın lütfen. ECMWF vermiş diyorsunuz şuna şuna dayanarak verdi deyin bari.

    Hocam gündüz demedim gece boyu 850hPa yağışlı bir şekilde 0 da geziyor. Elazığ için 0 derece kar için yeterli bir seviye. 2m sıcaklığı 2-3 lerde gezse bile sonuç olarak modele göre tutmasa bile yağacak.

    Einmal editiert, zuletzt von 19.01.2022 ()

  • Hatay'da bugün muazzam bir yağış vardı. Dolu, gök gürültüsü, şimşek, rüzgar hepsi aynı anda yaşandı. Ama şehirde büyük zarar var tarım alanları mahfolmuş durumda. Şu an yağış halen devam ediyor. Öğleden sonra şiddetlendi akşama kadar durmadan ve inanılmaz bir hızla yağdı. Çoğu işyerini su bastı. Bu sene gerçekten uzun yıllar ortalamasından çok fazla yağış aldık sanırım. Pazar gününe kadar yağışlı görünüyor. Bakalım daha ne kadar sürecek :)

  • Kızıltepe’de yağışların etkisi doğada kendini belirgin şekilde gösteriyor. Boyları yer yer trafik ışıklarının yarısına kadar yükselen yabani ot ve çiçekler.. O kadar gürlerki kavşak noktalarında maalesef sürücülerin görüşlerini engelliyorlar.


    db357daac6c7c297c.jpg