Doğu-Güneydoğu Anadolu ile Doğu Akdeniz Raporlar-Yorumlar

Meteorolojik Model Güncelleme Saatleri
06:30-08:15 (GFS Sabah)
09:00-10:00 (ECMWF Sabah)
12:30-14:15 (GFS Öğlen)
18:30-20:15 (GFS Akşam)
21:00-22:00 (ECMWF Akşam)
00:30-02:15 (GFS Gece)
  • Soğuk sınırının daha güneye inmemesinin sebebi AB'nin bölgenin orta yerinde oluşmasıdır. Daha güneye inerse farklı şeyler olabilir , buda farklı bir senaryo denemesidir. Yarın AB daha güneyli gelirse şaşırmayın .

  • UmuTCaN Hocam Malatya

    Perşembe gününün ilk saatleriyle yağış yağmur yer yer şehrin yükseklerinde kky ve sulu kar olarak başlayacaktır. Daha sonra sabah saatleriyle birlikte yağış etkisini arttırırken sıcaklığın birkaç derecelik gündüz etkisi artışı nedeniyle yağmur olarak akşam saatlerine kadar devam etmesi bekleniyor, bu süreçte özellikle Perşembe öğleden sonra sıcaklık yer yer kar sınırına yaklaşıp tekrar uzaklaşabileceği için gün içinde yağışın cinsinde değişim ihtimali de mevcut ama biz kendimizi en kötü ihtimale göre hazırlayalım. Akşam saatleriyle birlikte sıcaklığın kar seviyesine düşüşüyle yağışlar kademeli olarak kky, sulu kar ve kara il genelinde dönmüş olur diye düşünüyorum. Sulu kar ve kar yağışı akşam ve geçen boyunca devam edecektir. 6’sı sabaha kadar durum böyle devam ettikten sonra tekrar gündüz etkisiyle ayrılan geçecek sıcaklık nedeniyle zaten sınırda olan sıcaklığın yağışın son demleri olacak 6’sı gün içinde yağmura dönmesine sebep olabilir.


    Kısacası güzel bir yağış var sıcaklık sürekli kar sınırına yakın bir altı bir üstü olacak gibi. Sizleri hayal kırıklığına uğratmak istemediğimden net cümleler kuramıyorum. Sürekli yuvarlak ucu açık cümleler oluyor farkındayım ama tek dileğim biz en kötü ihtimali konuşurken en iyi ihtimalin gerçekleşmesi.. ;)

  • Soğuk sınırının daha güneye inmemesinin sebebi AB'nin bölgenin orta yerinde oluşmasıdır. Daha güneye inerse farklı şeyler olabilir , buda farklı bir senaryo denemesidir. Yarın AB daha güneyli gelirse şaşırmayın .

    Aynen öyle AB ilk tepkiyi Gaziantep-Kahramanmaraş arasında veriyor böyle olunca zaten çekirdeğe uzak olan sistem daha güneyli enlemlere inemeden tabiri caizse afallıyor ve parçalanıyor. Çekirdekten uzaklığın vermiş olduğu güçsüzlükte kendisini zayıf kılıyor zaten.

  • Hocam zaten AB kaç gündür ecm de sabah akşam değişikliğe uğruyordu. Bu sebepten soğuklar bazı güncelleme de giriyordu. Tek duamız Yarın tekrar AB yi düzgün yere yerleştirmesi.

  • Hocam Van için tahmininiz nedir? Şimdiden tşkrlr..

    ECMWF’ye göre Yarın akşam saatleriyle birlikte yağışlar başlayacak ve aralıklarla 5’ini 6’ya bağlayan gece saatlerine kadar devam edecek. Bu süreçte ECMWF yağışların yarın akşamdan Perşembe akşamına kadar sürekli cinsinin değişebileceğini ve yağmur, kky ve zaman zaman yüksek kesimlerinde kar olarak etkili olmasını bekliyor. Perşembe akşamından sonra ise Cuma günü gecenin ilk saatlerine kadar daha saf bir kar yağışı beklentisi içinde. Yarın öğlen tekrar bir Van’ın durumuna bakalım. Zira sistem Van’ı etkilemeyecek Van bu sistemden ne yaparsa kendi konumunun avanataj/dezavantajı ile yapacak. ;)

  • Arkadaşlar güncellemenin durumuna göre Güneydoğu ve Doğu Anadolu’nun güneyi güzel yağışlar alacak. Güneydoğunun dağlık kesimleri dışında saf kar yağışı ihtimali oldukça düşük, özellikle Karacadağ yarım metreye yakın kar alacak gibi. Doğu Anadolu’da yağışlar diğer kesimlerinde daha zayıf ama kar şeklinde, güneyinde Malatya-Elazığ-Van-Hakkari boyunca sınırda kalacağından yağışın cinsi sistem boyunca değişiklik gösterecek gibi.


    İyi geceler.

  • ferhat28

    Erzincan'da ilerleyen saatlerde bulutlanmanın daha da artmasıyla öncü yağışın yerel olarak başlamasını bekliyorum. Asıl yağış akşam 18:00'dan sonra başlayacaktır.

    18'den önceki yağışın cinsi yağmur ve kky olabilir sıcaklık henüz uygun değil gibi çünkü ama kar olarak da başlayabilir ben tedbirli yaklaşmak istedim biraz. Ama 18'den sonraki yağışın tamamen kara dönmesini bekliyorum. Kar yağışının aralıklarla yarın sabaha kadar devam etmesini bunun sonucunda minumum 3 ila 5 cm arası örtü beklentim mevcut. İnşallah 18'den önceki yağış kar şeklinde olursa örtü miktarı artabilir, örtü kesinleşti diyebiliriz ama miktarı konusunda yağış çok yoğun değil o nedenle tedbirli yaklaşmakta fayda var. ;)